Ontdek jouw verborgen talenten en haal het beste uit jezelf


Het ontdekken van talenten is een essentieel onderwerp voor iedereen. Het is een belangrijke stap om een vervuld en succesvol leven te leiden, of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, een hobby wilt vinden waar je blij van wordt of simpelweg je zelfbewustzijn wilt vergroten. In dit artikel bespreek ik enkele methoden die je kunt gebruiken om je eigen talenten te ontdekken. Ook ga ik in op hoogsensitieve talenten.

Wat zijn talenten


Om je talenten te ontdekken, is het belangrijk om te weten wat talenten precies zijn. Wat is het verschil met kwaliteiten en competenties? Talenten en kwaliteiten worden door elkaar gebruikt en in mijn visie betekenen ze hetzelfde. 

Ze verwijzen naar aangeboren of natuurlijke vaardigheden of bekwaamheden die iemand heeft. Dit kunnen bijvoorbeeld fysieke eigenschappen zijn zoals snelheid, kracht of flexibiliteit, maar ook mentale eigenschappen zoals creativiteit, analytisch denken, intuïtie, empathie, enzovoort.

Competenties zijn aangeleerde vaardigheden die ontwikkeld worden door training, ervaring en onderwijs. Voorbeelden van competenties zijn bijvoorbeeld communicatievaardigheden, leiderschap, organisatievermogen, technische vaardigheden, enzovoort.


Talenten ontdekken: tips voor een succesvolle zoektocht


Hoewel we allemaal bepaalde talenten of kwaliteiten hebben, kan het soms moeilijk zijn om ze te identificeren en te ontwikkelen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je talenten te ontdekken:

1. Zelfreflectie en introspectie

Neem de tijd om na te denken over wat je graag doet en waar je goed in bent. Denk ook na over wat je motiveert en waar je enthousiast over bent. Maak aantekeningen van je gedachten en ideeën en probeer patronen te herkennen. Dit kan je helpen om je sterke punten en zwakke punten te identificeren en om te bepalen waar je talenten liggen.

2. Feedback van anderen

Vraag familieleden, vrienden en collega's wat zij denken dat je sterke punten zijn. Dit kan je een ander perspectief bieden en je helpen om te ontdekken waar anderen denken dat je goed in bent. Neem deze feedback serieus en probeer het te gebruiken om je talenten verder te ontwikkelen.

3. Probeer nieuwe dingen

Ga op zoek naar nieuwe uitdagingen en hobby's die je nog niet eerder hebt geprobeerd. Dit kan je helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en te ontdekken waar je passie ligt. Probeer bijvoorbeeld een nieuwe sport, instrument of taal te leren. Dit kan niet alleen helpen om je talenten te ontdekken, maar kan ook een leuke en verrijkende ervaring zijn.

4. Gebruik professionele assessments en tests

Er zijn verschillende betaalde en gratis tests beschikbaar die je kunnen helpen om je sterke punten en zwakke punten te identificeren. Deze tests kunnen bijvoorbeeld kijken naar je persoonlijkheid, je interesses en je vaardigheden. Ze kunnen je ook helpen om te bepalen welke beroepen of carrières goed bij je zouden passen. Hoewel deze tests niet allesbepalend zijn, kunnen ze je wel inzicht geven in waar je talenten liggen en hoe je ze het beste kunt ontwikkelen.

Ontdek je hoogsensitieve talenten


Hoogsensitieve personen hebben vaak overeenkomstige kwaliteiten en talenten: ze zijn heel empathisch, betrokken, enthousiast en creatief. Ze zijn loyaal, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en willen het graag goed doen. Ze hebben veel te bieden en toch kampen ze vaak met onzekerheid. Dat is niet nodig en het kan zelfs tegen je werken. Daarom is het zo belangrijk om je kwaliteiten te kennen.


Hoe hoogsensitieve talenten zich uiten, is verschillend per persoon. Hoe jij er vorm aan geeft, hangt mede af van je persoonlijkheid en levensomstandigheden en van je opleiding, kennis en werkervaring. Hoe jouw kwaliteiten tot uitdrukking komen, is mede afhankelijk van de setting waarin je deze inzet. We ontwikkelen onze talenten door te doen en krijgen zo gaandeweg een eigen ‘kleur’.


Waarom is het belangrijk om je talenten te kennen


Veel mensen weten niet dat ze hoogsensitief zijn. En dat ze over kwaliteiten beschikken met een meerwaarde voor werkgevers. Zo kenmerken hoogsensitieve personen zich door hun streven naar harmonie en voelen ze aan wat er nodig is. Daarin schuilt hun kracht om te verbinden en te vernieuwen. Ben jij misschien hooggevoelig? Deze zelfkennis kan je helpen om een passende nieuwe baan te vinden.


Vaak weten mensen niet dat ze hoogsensitief zijn en daardoor beseffen ze ook niet dat bepaald werk of arbeidsomstandigheden beter bij hen passen dan andere. Dit kan leiden tot onzekerheid en tot conflicten, ziekte of ontslag. Dat is jammer én onnodig. Want met de juiste zelfkennis kan werken weer leuk worden en kun je met jouw kwaliteiten veel bijdragen in een organisatie.


Hoe weet je of je hoogsensitief bent? Kijk hier voor een vragenlijst. Hoe meer vragen je met JA beantwoordt, hoe hoger de score op hoogsensitiviteit.

Je kwaliteiten kennen als hoogsensitief persoon


Als hoogsensitief persoon heb je een groot inlevingsvermogen, je bent loyaal en voelt je verantwoordelijk, je bent een doorzetter en hebt een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Hoogsensitieve personen hebben dus prima eigenschappen, maar dat hebben ze meestal zelf niet in de gaten. Daardoor kunnen ze hun mogelijkheden niet tot volle wasdom brengen.

Hoogsensitiviteit is geen aandoening of stoornis. Hoogsensitieve personen hebben een gevoelig zenuwstelsel waardoor ze dingen sneller opmerken, maar ook intense prikkels sneller als pijnlijk of lastig ervaren. Zo kan werken in een drukke of lawaaiige omgeving voor hen een grote uitdaging zijn.

Extra opmerkingsgave


Hoogsensitieve personen beschikken ook over een ontvankelijkheid voor signalen die je niet opmerkt met je gewone zintuigen. Zoals een negatieve sfeer of emoties van anderen, dingen die niet worden gezegd en onderhuidse spanningen.

Ze nemen derhalve dingen waar die anderen vaak niet opmerken. Ze hebben de neiging om dan aan zichzelf te twijfelen. Wat nodig is, is dat ze leren te vertrouwen op hun gevoel en intuïtie. Vaak constateren ze achteraf dat ze een bepaalde situatie goed hadden aangevoeld.

Je valkuilen in de gaten hebben


In elke kwaliteit kun je te ver doorslaan, dit gebeurt meestal onbewust. Zolang je niet weet dat je de neiging hebt om je verantwoordelijk te voelen voor de sfeer op de werkvloer, kun je ongemerkt veel energie verliezen als er conflicten zijn. Je kunt denken dat het aan jou ligt en besluiten niets te zeggen.

Als je leert om je alleen verantwoordelijk te voelen voor jezelf, kun je vanuit kracht dingen bespreekbaar maken en bijdragen aan een open sfeer waarin problemen worden opgelost. Zelfvertrouwen is van groot belang om met jouw kwaliteiten optimaal te kunnen bijdragen.

Van onzekerheid naar zelfvertrouwen


Zolang je denkt dat je zwak bent, leidt je onzekerheid ertoe dat je je niet van je sterkste kant laat zien. Zo hebben hoogsensitieve personen meer tijd nodig om indrukken en impulsen die via de zintuigen binnenkomen diepgaand te kunnen verwerken. Hoe ga je daarmee om? Het kan jou helpen om te vragen om bedenktijd voordat je reageert op een voorstel.

Als je daarnaast beseft dat bedachtzaamheid een kwaliteit is, en geen zwakte, kun je een stabiliserend effect hebben in een organisatie. Omdat je je niet laat opjagen, kun je mede zorgdragen voor weloverwogen beslissingen.


Kernkwaliteiten


Sommige van onze goede hoogsensitieve eigenschappen of talenten zijn echt een kernkwaliteit, dat wil zeggen een kwaliteit die verbonden is met onze kern. We zijn dat. We zetten die kwaliteit van nature in, daar hoeven we geen moeite voor te doen. Het is echt een talent. Het nadeel is dat we zelf niet altijd goed zien dat we daar goed in zijn. Voor ons is het vanzelfsprekend, niks bijzonders.


Hoe weet je wat je kwaliteiten zijn, en vooral, hoe ontdek je jouw kernkwaliteiten en specifieke talent? Het kan nuttig zijn de mensen om ons heen te vragen wat zij als onze (kern) kwaliteiten zien. Nu is ieders beeld wel enigszins gekleurd door de rol die we ten opzichte van hen hebben, vandaar dat je van verschillende mensen verschillende reacties kunt krijgen.


Zelfbeeld en feedback van anderen


Toch is er vaak een rode draad te ontdekken. Je zult zien dat sommige eigenschappen steeds terug komen en dat een aantal kwaliteiten door iedereen wordt genoemd. Dan heb je echt de kern te pakken van wat jou typeert. Ik geef je twee oefeningen die je helpen om je kwaliteiten in beeld te krijgen.

Oefening 1: Kwaliteiten en successen

Beschrijf een paar dingen die je hebt gedaan (kan in je werk zijn of in je persoonlijke leven) die een succes waren, waar je zelf heel tevreden over was en/of waar je complimenten voor kreeg. Wat was je taak, wat deed je, wat maakte dat het goed verliep? Waarom ben je er trots op? Wat zegt dat over jou, welke kwaliteiten blijken eruit?


Oefening 2: Vraag om feedback

Vraag aan minimaal vijf mensen die je kent en vertrouwt, zoals vrienden, familieleden en (oud) collega’s, wat hun beeld van jou is. Welke kwaliteiten vinden ze echt bij jou passen en welk werk zien ze jou doen? Vraag mensen die jou kennen in verschillende settings, werk en privé, zodat je een breder beeld krijgt. Het liefst via de mail, zodat ze het opschrijven. Dit werkt heel krachtig. Het kan helpen om werk te vinden dat bij je past en om in dat werk zelfverzekerd op te treden.


Hoogsensitieve talenten in de praktijk


Het is van belang om te weten of je hooggevoelig bent. Beseffen wat je specifieke kwaliteiten zijn, geeft zelfvertrouwen bij het solliciteren en helpt om een passende baan te vinden. Als het goed is heb je nu een lijstje met jouw kwaliteiten en hoogsensitieve talenten. Wat kun je hiermee?


Je kunt er zelfvertrouwen aan ontlenen. Je kunt inschatten of bepaald werk bij je past, als je de functie-eisen vergelijkt met jouw kwaliteiten. Je kunt in een sollicitatiebrief of -gesprek deze kwaliteiten helder en concreet benoemen. Eenmaal op je plek, kun je vervolgens veel bijdragen aan de bedrijfscultuur. Het is ook nodig om je valkuilen te kennen en je grenzen te leren bewaken.

In deze tijd, met de hoge werkdruk en veelheid aan informatie, kun je makkelijk overspoeld raken. Om overspannenheid of burn-out te voorkomen is het nodig om te leren voelen wat je echt aankunt of wilt. En te leren je grenzen aan te geven en op tijd gas terug te nemen. Dan kun je zelf in balans blijven en van grote waarde zijn voor een werkgever.

Je hebt als het goed is nu een completer zelfbeeld en een realistisch idee van wat je bent en kunt. Dit kan helpen om werk te vinden dat bij je past en om in dat werk zelfverzekerd op te treden. Dan kun je echt werken met je kwaliteiten!

 

© Lusanne Hogeweg


Wat zijn mijn talenten als hoogsensitief persoon

Het ontdekken van je talenten is een belangrijke stap in het bereiken van persoonlijk succes en voldoening in je leven en werk. Besef dat talenten niet statisch zijn, je kunt ze blijven ontwikkelen en verbeteren gedurende je hele leven.


Wil je meer inzicht in jouw talenten en hoogsensitieve kwaliteiten? De online cursus Leef je missie helpt je met verschillende oefeningen en reflectie opdrachten. 

Heb je een uitkering van het UWV en wil je begeleiding bij het ontdekken van je talenten en vinden van passend werk? In een werkfit traject van het UWV sta je stil bij je persoonlijke effectiviteit, je sterke kanten en drijfveren in werk. 

Zeker na een burn-out kan het fijn zijn om begeleiding te krijgen van een coach van Via Lusanne, ze helpen je om je zelfvertrouwen te versterken en te ontdekken waar je weer energie van krijgt.