UWV Werkfit traject voor HSP's in de ziektewet of (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid

Regelmatig krijg ik de vraag hoe een UWV Werkfit traject bij re-integratiebureau Via Lusanne eruit ziet. Allereerst vertel ik dan dat het geen vaste trajecten zijn maar dat het maatwerk is. Elk traject is anders en de invulling hangt af van een aantal factoren. Er zijn wel een paar vaste onderdelen en er is de structuur die het UWV heeft aangebracht. Dit alles zal ik hier bespreken, zodat je weet wat je bij ons kunt verwachten.

Doel van een UWV Werkfit traject


Een Werkfit traject is voor mensen met een ziektewet of arbeidsongeschiktheidsuitkering, soms kun je ook met een WW uitkering in aanmerking komen. Vraag ernaar bij je contactpersoon van het UWV, via de werkmap kun je die een berichtje sturen.
 
Het is goed om te beseffen dat een Werkfit traject niet hoeft te leiden tot een baan. Die druk is er niet, en je hoeft ook niet bang te zijn dat je na het traject meteen aan het werk moet. Het doel is dat je na het traject werk kunt gaan zoeken. Mocht je daar ook begeleiding bij willen, dan kun je een zogeheten Naar werk traject aanvragen. 

De naam Werkfit zegt het eigenlijk al, het gaat er om dat je fit wordt om weer te kunnen werken. Om werk te kunnen gaan zoeken, moet je bijvoorbeeld wel eerst weten wat je wilt qua werk, wat je kwaliteiten zijn en welk werk bij je past. Vandaar dat arbeidsmarkt- en loopbaanoriëntatie een van de onderdelen is van een Werkfit traject.

Onderdelen van een UWV Werkfit traject 


Voordat je begint aan een traject, wordt er eerst een re-integratieplan gemaakt. Je contactpersoon bij het UWV geeft daarvoor input, op basis van een gesprek met jou. Je hebt ook een intake met een re-integratiebureau van jouw keuze. Wat die keuzevrijheid betreft, het is goed om te weten dat je die hebt. Het kan zijn dat het UWV je drie bureaus noemt met wie je kunt kennismaken en kijken of het klikt. Je mag daarnaast zelf op zoek gaan, zoals naar een coach die ook hooggevoelig is.

In overleg wordt bekeken wat jij nodig hebt om weer werk fit te worden. Standaard onderdelen van een UWV Werkfit traject zijn:

- Persoonlijke effectiviteit
- Arbeidsmarktoriëntatie
- Werknemersvaardigheden 

Deze drie onderdelen kunnen in een traject aan de orde komen, maar dat hoeft niet. Soms ligt de nadruk op persoonlijke effectiviteit en onderzoeken van je loopbaanwensen- en kansen. Soms weet iemand al wat hij of zij wil en gaat het juist om het vergroten van de kansen om werk te vinden. Zoals gezegd gaat het bij arbeidsmarkt- en loopbaanoriëntatie om te onderzoeken welk werk bij je past.

Het versterken van werknemersvaardigheden varieert van het actualiseren van je CV tot aan het opdoen van werkervaring door middel van vrijwilligerswerk, een stage of proefplaatsing. Het gaat ook om het opbouwen van een arbeidsritme, nadat je misschien een paar jaar uit het werkproces bent geweest.

Persoonlijke effectiviteit kan gaan om vergroten van je zelfvertrouwen, leren omgaan met je hooggevoeligheid en met voelen en stellen van grenzen. Het kan gaan om balans aanbrengen, bijvoorbeeld in je energiehuishouding. Zeker voor mensen die een burn-out hebben gehad kan dit een belangrijk onderdeel zijn.


UWV Werkfit traject voor HSPspng


Hoe lang duurt een UWV Werkfit traject


De duur van een traject is niet altijd hetzelfde. Het kan gaan om 6 maanden en maximaal om 12 maanden, en van alles er tussenin. In uitzonderlijke gevallen kan het worden verlengd tot 18 maanden. Ook heb ik wel eens meegemaakt dat er maar 4 of 5 maanden werden gegeven door het UWV, dat vind ik persoonlijk erg weinig.

Afhankelijk van hoe groot je afstand tot de arbeidsmarkt is, of je al weet wat voor werk je zou willen, van je vermogen om grenzen aan te geven en hoe onzeker je je nog voelt, of hoe laag je energie nog is, heb je meer of minder tijd nodig om weer werkfit te worden.

Ook wordt er een aantal uren bepaald, met een maximum van 41 (waarvan 3 uur administratie). Er wordt gekeken naar welke onderdelen jij nodig hebt en hoeveel uur begeleiding. Bij het aantal uren wordt meestal ook gekeken naar het aantal maanden en de spreiding van uren in de tijd. Bij Via Lusanne gaan we in principe uit van een gesprek van 1,5 uur elke twee weken. Maar ook hier kan van worden afgeweken. Je kijkt steeds in overleg met jouw coach wanneer je afspreekt. Jij als klant hebt hierin ook een stem!

De verschillende werkvormen en methoden bij Via Lusanne


Wat doen wij om jou te begeleiden? Misschien heb je het al gezien in het overzicht van coaches op de website, wij bieden vele verschillende methoden en werkvormen. Naast de persoonlijke gesprekken kan het dan gaan om (familie)opstellingen, lichaamsgericht werk, workshops vision board, natuurgeneeskunde, massages, natuur- en wandelcoaching of werken met je innerlijke familie. Ook bieden we HSP thema retreats en de online cursus Leef je ziele-missie

Wij geloven in de kracht van creatieve, intuïtieve en lichaamsgerichte werkvormen. Vooral voor hooggevoelige mensen werkt dit vaak goed. Deze werkvormen spreken je onderbewust aan en helpen je zo om meer uit jezelf te halen. 

Je krijgt daardoor meer diepgang in het traject. Als je op zoek bent naar je missie, verbinding wilt met je ziel en jouw diepere verlangens in werk, dan ben je bij Via Lusanne aan het juiste adres.

Wil je meer weten of kennismaken met een van de coaches? Je kunt elke coach direct benaderen. Onder het profiel vind je een knop waarmee je de coach een mail kunt sturen om een afspraak te maken voor een vrijblijvend klik-gesprek. Bij vragen kun je Lusanne mailen op info@vialusanne.nl.