Zo vind je werk: sollicitatietips en links naar meer informatie

Kansrijke beroepen

Hier vind je informatie over kansrijke beroepen. Waardevol - gezien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt - is de informatie over kansrijke en toekomstbestendige beroepen. Hier een overzicht van de beroepen met de beste kansen.

Testen

Gratis tests

Op 123test kun je gratis loopbaantesten doen. Ook op de website Jobpersonality kun je gratis tests doen. Zoals een beroepskeuzetest om te kijken welke baan bij je past en over de match tussen jouw persoonlijkheid en werk. Ook heeft de site een beroepenzoeker: Vind beroepen die bij jouw persoonlijkheid passen. Ontdek per beroep hoe groot de kans op robotisering is, welke opleidingen je kunt volgen, wat het gemiddeld salaris is en hoeveel vacatures er zijn. Op Workcity vind je testen om te kijken welke beroepen nog meer passen bij jouw vaardigheden.


Of doe de beroepskeuzetest van de Nationale Vacaturebank. Deze toont, aan de hand van 60 uitspraken, de banen die het beste bij je talenten en doelen passen. Het is dus een handige toevoeging voor degene die op zoek is naar extra carrière inspiratie!

Vacatures en sollicitatietips

Op Werk.nl vind je vacatures en vele tips over solliciteren en testen. Het UWV verzorgt ook webinars over solliciteren. Hoe weet je of een  vacature voor jou geschikt is? Gebruik de checklist Vacature Analyse. Hoe bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek? Zie de checklist voor uw sollicitatiegesprek.

Een belangrijke vacaturezoeker is Indeed. Je kunt je CV plaatsen en gevonden worden, of zelf zoeken in alle vacatures. Vacatures vind je ook op Werkxyz. Ook vind je bij ‘loopbaanadvies’ informatie over solliciteren, netwerken, elevator pitch, vaststellings-overeenkomst, EQ test, drijfveren en nog veel meer. De Nationale Vacaturebank is een bekende site waar je vacatures kunt vinden, net als Monsterboard. De vacaturebank van Frankwatching bevat vacatures en stages in de communicatie, marketing, e-commerce, social media, design en ICT. Op Intermediair vind je vacatures voor hoger opgeleiden en tips over solliciteren, blogs en diverse testen, zoals een beroepskeuzetest. 


Tegenwoordig worden vacatures vaak via social media verspreid, zie dit bericht.


CV tips en formats

Op CV.nl kun je verschillende CV formats vinden. Zie Intermediair of kijk hier voor tips en formats. Kijk hier voor sollicitatiehulp via Jobsking.com.

 
 
ChecklistVacatureAnalyse.pdf
Checklist voor uw sollicitatiegesprek.pdf

Netwerken, ervaring opdoen

Vele banen worden gevonden door gebruik te maken van netwerken, via via dus. Hoe doe je dat, werk vinden via mensen die je kent, of die je nog niet kent? UWV geeft online tips en trainingen.

Er zijn overal in het land mogelijkheden om andere werkzoekenden te ontmoeten. Dit kan inspireren en je ook echt verder helpen. Er zijn lokale initiatieven en landelijke. Enkele lokale initiatieven Haarlem en Alphen.

JobOn (voorheen DeBroekriem) werkt landelijk. Je kunt diverse workshops bijwonen en als eventmanager werken. Zo kun je nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren. 

Netwerk tips.pdf

LinkedIn gebruiken

Hoe maak je gebruik van je LinkedIn contacten als je werk zoekt? Wat is een goed LinkedIn profiel?

Op Werk.nl vind je informatie over werk vinden via social media.

Hier vind je tips over Solliciteren-en-linkedin en Je profileren met LinkedIn, en ‘zo kijkt een recruiter naar je LinkedIn profiel’

Hieronder vind je de LinkedIn profiel checklist van Aaltje Vincent.

LinkedIn-Profiel-Checklist_editie-februari-2024.pdf
 

Ander werk en bij/omscholing


Op Werk.nl staat informatie over cursussen en opleidingen. Verspreid door het land zijn er Leerwerkloketten waar je terecht kunt voor gratis advies over leren en werken.  


 

Starten als ondernemer

Op Werk.nl vind je ook informatie over het starten van een bedrijf, ook vanuit een uitkering. Mensen met WW die een bedrijf willen beginnen kunnen een online training volgen.

Op de website van de Kamer van Koophandel (KVK) vind je veel informatie over starten van een bedrijf en op Qredits vind je deze blog met 10 tips over het starten van een bedrijf. Ook de belastingdienst geeft informatie voor startende ondernemers, lees deze goed door om (nare) verrassingen te voorkomen. 

Ben je hooggevoelig en (startende) ondernemer? Lees het ebook van HSP loopbaancoach Lusanne Hogeweg met 7 tips, gebaseerd op haar ervaring met ondernemen sinds 2003. Weet je niet zeker of je hooggevoelig bent? Doe de HSP test.


 
 
De ondernemende HSP.pdf
 

© Website ontwerp en teksten: Lusanne Hogeweg. Logo: Bauke Hondema.