Tips en links om werk te vinden

Kansrijke beroepen

Hier vind je informatie over kansrijke beroepen, vaak ook te doen als je nog niet de juiste opleiding hebt: Waar zit het werk. Ook waardevol - gezien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt - is de informatie over kansrijke en toekomstbestendige beroepen. Hier een overzicht van de beroepen met de beste kansen.

Testen

Gratis tests

Op de website Jobpersonality kun je gratis tests doen. Zo is er een beroepskeuzetest en een test om te kijken welke baan bij je past, over de match tussen jouw persoonlijkheid en werk.

Ook heeft de site een beroepenzoeker: Vind beroepen die bij jouw persoonlijkheid passen. Ontdek per beroep hoe groot de kans op robotisering is, welke opleidingen je kunt volgen, wat het gemiddeld salaris is en hoeveel vacatures er zijn.


Vacatures en sollicitatietips

Op Werk.nl vind je vacatures en vele tips over solliciteren en testen. Het UWV verzorgt ook webinars over solliciteren. Hoe weet je of een  vacature voor jou geschikt is? Gebruik de checklist Vacature Analyse. Hoe bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek? Zie de checklist voor uw sollicitatiegesprek.

Een belangrijke vacaturezoeker is Indeed. Je kunt je CV plaatsen en gevonden worden, of zelf zoeken in alle vacatures. Vacatures vind je ook op Werkxyz. Ook vind je bij ‘loopbaanadvies’ informatie over solliciteren, netwerken, elevator pitch, vaststellings-overeenkomst, EQ test, drijfveren en nog veel meer. De Nationale Vacaturebank is een bekende site waar je vacatures kunt vinden, net als Monsterboard. De vacaturebank van Frankwatching bevat vacatures en stages in de communicatie, marketing, e-commerce, social media, design en ICT. Op Intermediair vind je vacatures voor hoger opgeleiden en tips over solliciteren, blogs en diverse testen, zoals een beroepskeuzetest. 


CV tips en formats

Op CV.nl kun je verschillende CV formats vinden. Zie Intermediair of kijk hier voor tips en formats. Kijk hier voor sollicitatiehulp via Jobsking.com.

 
 
ChecklistVacatureAnalyse.pdf
Checklist voor uw sollicitatiegesprek.pdf

Netwerken, ervaring opdoen

Vele banen worden gevonden door gebruik te maken van netwerken, via via dus. Hoe doe je dat, werk vinden via mensen die je kent, of die je nog niet kent? UWV geeft online tips en trainingen.

Er zijn overal in het land mogelijkheden om andere werkzoekenden te ontmoeten. Dit kan inspireren en je ook echt verder helpen. Er zijn lokale initiatieven en landelijke. Enkele lokale initiatieven Haarlem en Alphen.

JobOn (voorheen DeBroekriem) werkt landelijk. Je kunt diverse workshops bijwonen en als eventmanager werken. Zo kun je nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren. 

Netwerk tips.pdf

LinkedIn gebruiken

Hoe maak je gebruik van je LinkedIn contacten als je werk zoekt? Wat is een goed LinkedIn profiel?

Op Werk.nl vind je informatie over werk vinden via social media.

Hier vind je tips over Solliciteren-en-linkedin en Je profileren met LinkedIn, en ‘zo kijkt een recruiter naar je LinkedIn profiel’.

Aaltje Vincent geeft veel informatie over solliciteren via LinkedIn, zie ook haar checklist.

 

Ander werk en bij/omscholing

Op de website Werkbladmagazine zijn vele artikelen en tips te vinden in de categorieën Werk zoeken, Solliciteren en Kansen vergroten. Je leest hier ook leuke interviews met werkzoekenden en medewerkers van het UWV.

Op Werk.nl staat deze informatie over cursussen en opleidingen.

Verspreid door het land zijn er Leerwerkloketten waar je terecht kunt voor gratis advies over leren en werken.  

Op deze site vind je ook Arbeidsmarktinformatie zoals een overzicht van 'overstapberoepen'. Met jouw vaardigheden kun je wellicht werk doen waar je nog niet aan had gedacht.

 

Starten als ondernemer

Op Werk.nl vind je ook informatie over het starten van een bedrijf, ook vanuit een uitkering. Mensen met WW die een bedrijf willen beginnen kunnen een online training volgen.

Ook op de website van de Kamer van Koophandel (KVK) vind je veel informatie over starten van een bedrijf

De belastingdienst geeft veel informatie voor startende ondernemers, lees deze zeker goed door om (nare) verrassingen te voorkomen.

LinkedIn-Checklist-voor-Solliciteren.pdf