Werkfit trajecten UWV voor HSP's op zoek naar werk

Als je hoogsensitief bent en vanuit ziekte of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid op zoek bent naar werk, kan het vinden van de juiste ondersteuning een uitdaging zijn. Gelukkig biedt het UWV Werkfit trajecten met coaching voor hoogsensitieve personen om je te helpen bij je zoektocht. In dit artikel leg ik uit wat je kunt verwachten van een UWV Werkfit traject voor hoogsensitieve personen.

Wat is hoogsensitiviteit?


Hoogsensitiviteit is een eigenschap die wordt gekenmerkt door een diepgaande verwerking van informatie en intense emoties. Hoogsensitieve personen zijn vaak gevoeliger voor prikkels en hebben meer tijd nodig om te verwerken wat er om hen heen gebeurt. Deze eigenschap kan zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengen in het dagelijks leven, en ook bij het zoeken naar werk.

Hoogsensitieve personen hebben een gevoeliger zenuwstelsel dan gemiddeld, waardoor ze meer prikkels ervaren en deze prikkels intenser beleven. Dit kan leiden tot overprikkeling en vermoeidheid, waardoor het voor hoogsensitieve personen soms lastig kan zijn om goed te functioneren op de werkvloer. 

Voor hoogsensitieve personen met een uitkering van het UWV die ondersteuning nodig hebben bij het vinden van passend werk, kan een UWV Werkfit traject een goede uitkomst bieden.


Wat is het UWV Werkfit trajectpng


Wat is een Werkfit traject van het UWV?


Het Werkfit traject is bedoeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen bij het vinden van werk. Het traject richt zich op het verbeteren van de persoonlijke effectiviteit en het vergroten van de kans op werk. Een Werkfit coach is gespecialiseerd in het ondersteunen van mensen die om verschillende redenen moeite hebben met het vinden van passend werk. Dit kan bijvoorbeeld komen door een fysieke of mentale beperking, maar ook door andere factoren zoals een laag zelfvertrouwen.

Hoogsensitieve personen hebben vaak specifieke behoeften als het gaat om werk. Ze hebben behoefte aan een werkomgeving waarin ze zich veilig en vertrouwd voelen en waarin ze niet overprikkeld raken. Daarnaast hebben ze vaak behoefte aan structuur en duidelijkheid, omdat ze prikkels anders vaak als chaotisch kunnen ervaren.

Een Werkfit coach kan hoogsensitieve personen ondersteunen bij het vinden van werk dat past bij deze behoeften. Zo kan er gekeken worden naar functies die minder prikkelrijk zijn en werk dat een beroep doet op jouw kwaliteiten en drijfveren.

Je komt in aanmerking voor een Werkfit traject als je een uitkering hebt van het UWV, zoals ziektewet, WIA, WAJONG of WW. Het UWV schakelt een extern bureau in die het Werkfit traject uitvoert. Je kunt zelf kiezen welk bureau en welke coach jou aanspreekt. 

Wat doet een UWV Werkfit coach voor hoogsensitieve personen?


Een Werkfit coach kijkt met jou naar welk werk je nog zou kunnen en willen doen en helpt je om dit werk ook te vinden. De coach kan je ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om goed te functioneren op de werkvloer, zoals plannen en organiseren, communiceren en samenwerken.. Hoogsensitieve personen hebben vaak de neiging om zichzelf weg te cijferen en zich aan te passen aan anderen, waardoor ze soms moeite hebben om hun grenzen aan te geven. 

Wat doet een UWV Werkfit coach voor hoogsensitieve personenpng


UWV Werkfit coaching kan hoogsensitieve personen ook ondersteunen bij het omgaan met overprikkeling en stress op de werkvloer. Hoogsensitieve personen hebben vaak meer tijd en ruimte nodig om prikkels te verwerken en te herstellen van overprikkeling. Een Werkfit coach kan jou als hoogsensitieve persoon leren hoe je beter kunt omgaan met deze prikkels en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat je voldoende kunt herstellen op de werkvloer. Ook kan er gekeken worden naar eventuele aanpassingen op de werkvloer die kunnen helpen het werk beter vol te houden.

Via Lusanne biedt UWV werkfit trajecten voor HSP's 


Via Lusanne is een van de externe bureaus die door het UWV kunnen worden ingeschakeld om je te begeleiden in een Werkfit traject. We zijn gespecialiseerd in hooggevoeligheid, alle coaches zijn zelf hoogsensitief. 

Vraag je contactpersoon van het UWV (dat kan via de werkmap als je geen telefoonnummer of e-mailadres hebt) om een Werkfit traject. Zodra je toestemming hebt gekregen, kun je met een aantal bureaus kennismaken. Wil je een coach die is gespecialiseerd in HSP? 

Je kunt een vrijblijvend klik-gesprek voeren met een van de coaches van Via Lusanne. We hebben HSP coaches in Amsterdam, Haarlem, Bussum, Utrecht/Amersfoort, Hoorn, Alkmaar, Heemskerk, Lisse en Maastricht. Er komen nog coaches bij, zoals in de regio Den Bosch/Eindhoven/Nijmegen en Zwolle. 

Kijk hier voor de profielen van de UWV werkfit coaches van Via Lusanne en plan je klik-gesprek in
.