Ander werk na burn-out: gids voor een succesvolle re-integratie


Ben je uitgevallen door een burn-out en vraag je je af hoe je succesvol kunt herstellen en re-integreren naar ander werk? Terugkeren naar de werkvloer na een burn-out kan een uitdagende en soms angstige stap zijn. Je wilt wel op een goede manier re-integreren en niet nog een keer uitvallen. Hoe zorg je daarvoor? In deze blog ontdek je hoe je ander en beter bij je passend werk vindt na een burn-out en kunt re-integreren zónder jezelf weer uit te putten.


Wat kun je in dit artikel lezen:

  • Wat is burn-out
  • Symptomen van opgebrand zijn
  • Oorzaken van burn-out
  • Herkenning en erkenning van een burn-out
  • Het herstelproces na burn-out
  • Tijd nemen om de batterij op te laden
  • Het ontdekken van je passies en interesses na een burn-out
  • De omslag maken naar ander werk
  • Geleidelijke terugkeer naar werk
  • Na een burn-out je levensmissie vinden

Wat is burn-out?


Om te beginnen, wat is een burn-out? Hoe herken je de signalen? Ik zag mijn burn-out bijvoorbeeld niet aankomen en was erdoor verrast. Maar toen ik eenmaal ziek thuis zat en terugkeek, besefte ik wil dat er al tekens waren geweest die ik niet had herkend. Zoals dat ik steeds minder zin had in mijn werk en er tegenop zag. Bepaalde taken begonnen me zelfs te irriteren, terwijl ik daar eerder geen moeite mee had. Op een dag kon ik mijn bed niet meer uitkomen. 


Een burn-out is een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting als gevolg van langdurige stress op het werk. Het is belangrijk om te begrijpen dat een burn-out niet zomaar vermoeidheid is, maar een ernstige aandoening die invloed kan hebben op alle aspecten van je leven. Symptomen van een burn-out kunnen zijn: aanhoudende vermoeidheid, verminderde motivatie, gevoelens van hulpeloosheid, prikkelbaarheid en verminderde prestaties.


Symptomen van burn-outjpeg

Symptomen van opgebrand zijn


Het herkennen van de symptomen van een burn-out is essentieel om tijdig actie te ondernemen. Enkele veelvoorkomende klachten zijn: chronische vermoeidheid, slaapproblemen, concentratie-problemen, verminderde productiviteit, cynisme en afstand nemen van het werk, en emotionele instabiliteit. Als je deze symptomen bij jezelf opmerkt, is het belangrijk om hulp te zoeken en maatregelen te nemen om verdere uitputting te voorkomen.


De symptomen van een burn-out kunnen variëren, maar enkele veelvoorkomende tekenen zijn:

  • Extreme vermoeidheid en uitputting, zelfs na voldoende rust.
  • Verminderde productiviteit en motivatie.
  • Emotionele uitputting, gevoelens van cynisme en depersonalisatie.
  • Slaapproblemen en veranderingen in eetgewoonten.
  • Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maagklachten en spierpijn.

Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en professionele hulp te zoeken als je vermoedt dat je een burn-out hebt. Vroegtijdige diagnose en de juiste behandeling kunnen het herstelproces versnellen. Begin bij je huisarts, mogelijk kan die je doorverwijzen naar een psycholoog of een therapeut. Je kunt ook zelf zoeken naar een behandeling die jou meer aanspreekt.

  

Oorzaken van burn-out


Een burn-out kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder een hoge werkdruk, gebrek aan autonomie, weinig erkenning en beloningen kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Ook constante blootstelling aan emotioneel belastende situaties, zoals het ondersteunen van anderen in moeilijke tijden, kan bijdragen aan een burn-out. Het negeren van je eigen behoeften en grenzen daarbij, kan leiden tot chronische stress en uiteindelijk tot een burn-out.


Sommige mensen zijn vatbaarder voor een burn-out vanwege persoonlijkheidskenmerken zoals perfectionisme, het stellen van te hoge verwachtingen en moeite hebben met nee zeggen. Het is belangrijk om de oorzaken van je burn-out te identificeren, zodat je gerichte stappen kunt nemen om te herstellen en herhaling te voorkomen. 


Ook hooggevoelige personen zijn vatbaarder voor stress- en burn-out klachten. Hun voelsprieten die op de omgeving gericht zijn, hun behoefte om het goed te doen, hun gevoeligheid voor prikkels en hun diepgaande verwerking ervan, dit alles maakt dat hoogsensitieve mensen extra gevoelig zijn voor energieverlies en daarmee een grotere kans hebben om opgebrand te raken.


De impact van burn-out op het werkpng

Herkenning en erkenning van een burn-out


Burn-out is vaak een toestand van chronische werkgerelateerde stress. Het kan optreden wanneer je langdurig overbelast bent en je niet in staat bent om te herstellen. Deze uitputting kan ernstige gevolgen hebben, niet alleen voor je fysieke en mentale gezondheid, maar ook voor je werkprestaties en algehele welzijn. 


De impact van burn-out op je werk kan variëren, maar vaak zie je een afname in productiviteit, motivatie en betrokkenheid. Je kunt ook merken dat je concentratievermogen afneemt en dat je moeite hebt om je te focussen op taken. Daarnaast kunnen andere burn-out symptomen zoals vermoeidheid, angst en depressie je vermogen om effectief te functioneren beïnvloeden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat burn-out geen teken van zwakte is, maar eerder een teken dat je over je grenzen bent gegaan. Het is een signaal van je lichaam en geest dat je rust en herstel nodig hebt. Het erkennen van deze signalen en actie ondernemen om te herstellen is de eerste stap op de weg naar succesvolle re-integratie. Zolang je denkt dat je snel moet herstellen of snel weer aan de slag moet, wat ik vaak hoor van onze klanten, werk je je eigen herstel eerder tegen.


Het is belangrijk dat je onderkent dat het niet meer gaat. Het kan zijn dat je je schaamt voor je zogenaamde “zwakte”. Dit kan belemmerend werken voor je herstel, zeker als je niet eens durft toe te geven dat je ziek bent. De belangrijkste les die een burn-out heeft is: luister naar je gevoel en wees er trouw aan.

Je kunt je heel eenzaam voelen met je hooggevoeligheid en uitputting op het werk en als je dan uitvalt door een burn-out en thuis komt te zitten, kun je echt geïsoleerd raken. Zoek daarom naar gelijkgestemden. Bezoek lezingen of workshops over hooggevoeligheid en burn-out. Dan zul je merken dat je niet de enige bent en kun je ervaren dat anderen nuttige tips voor je hebben.


Stap vooral ook met je klachten naar je leidinggevende, huisarts en/of bedrijfsarts. Trek aan de bel. Want alleen dan kan er hulp op gang komen en komt er verbetering in zicht. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk dit kan zijn. Ik weet nog welke drempel ik over moest om aan mijn leidinggevende toe te geven dat het niet meer ging.


Ook toen ik weer moest re-integreren in mijn oude functie. ‘Het lukt niet’ of ‘ik kan het niet’ waren woorden die niet makkelijk uit mijn mond kwamen. Maar wat was het een opluchting toen ik het had gedaan. En bevrijdend ook. Toen kon zij aan mij vragen: ‘Wat wil je dan?’

Deze vraag en het antwoord dat je daarop geeft, opent de deur naar een nieuwe toekomst. Naar werk dat beter bij je past. Zelfs als je op dat moment nog niet weet wat je wilt. Zeggen ‘ik wil iets anders omdat ik dit niet meer kan doen zonder ziek te worden’ is een helder signaal en een goed begin. De rest volgt dan stap voor stap.

Zoek ook een coach of therapeut die hooggevoeligheid en/of burn-out als specialisatie heeft. Vaak kun je wel hulp gebruiken bij het verwerken van de stroom van emoties die op gang komt zodra je gaat voelen en bij de fysieke klachten die je kunt hebben. Het is vaak ook mogelijk begeleiding te krijgen bij je re-integratie naar werk dat beter bij je past, vanuit je werkgever of vanuit het UWV. Maak hier gebruik van en vraag om een coach waar jij vertrouwen in hebt.


Begeleiding bij jouw re-integratie


Zoek je een coach die jou kan begeleiden bij je re-integratie en ben je hoogsensitief? Op deze pagina vind je een overzicht van HSP coaches van re-integratiebedrijf Via Lusanne bij wie je een UWV Werkfit traject kunt doen of een 1e of 2e spoor traject via je werkgever.

In een Werkfit traject kan je coach je begeleiden bij onderzoeken wat jij nodig hebt om weer energie op te bouwen. Ook zoeken naar je passies en oriëntatie op werk dat je nog zou willen en kunnen doen, maakt deel uit van de begeleiding bij jouw re-integratie.

Heb je interesse om een re-integratie traject te volgen speciaal voor HSP? Bel of mail Lusanne voor de mogelijkheden en de contact gegevens van de coach(es) met wie je zou willen kennismaken. Deze kennismaking is kosteloos en vrijblijvend. Het telefoonnummer van Lusanne is 06-55629900. Mailen kan naar info@vialusanne.nl.


Het herstelproces na burn-out


Het herstelproces na een burn-out kan langdurig zijn, maar met de juiste aanpak kun je weer opbloeien. Hier zijn enkele belangrijke stappen om te nemen tijdens het herstelproces. Hoewel de volgorde logisch is, kunnen sommige stappen ook naast elkaar plaatsvinden.

Erkenning en acceptatie:

Het is belangrijk om de realiteit van je burn-out te erkennen en jezelf toestemming te geven om te herstellen. Op het werk, en wie weet ook thuis, moet alle belasting gestaakt worden. Alle taken afgestoten. Accepteer dat het tijd kost en dat het normaal is om je niet direct beter te voelen.


Rust en ontspanning:

Geef jezelf toestemming om te rusten en te ontspannen. Neem voldoende slaap, doe activiteiten die je energie geven en vermijd overmatige inspanning. Maak verbinding met je lichaam en leer daar naar te luisteren. Door te slapen en te rusten als je lichaam daar behoefte aan heeft. Ga rommelen, wat zoiets is als zomaar wat doen zonder doel, dat werkt heel ontspannend. Als het levensgevoel weer stroomt, kun je je energie weer gaan trainen. Met bewegen, fietsen, wandelen of zwemmen.


Emotionele verwerking:

Als je lichaam weer krachtig is en de energie weer stroomt, kun je je afvragen hoe je het zover hebt laten komen. Je gaat je patronen onderzoeken. Zoek professionele hulp bij het verwerken van de emotionele aspecten van je burn-out. Therapie kan je helpen om de onderliggende oorzaken van je burn-out aan te pakken.


Grenzen stellen en zelfzorg:

Leer nee te zeggen en grenzen te stellen. Geef prioriteit aan je eigen behoeften en zorg ervoor dat je niet overbelast raakt. Besteed aandacht aan zelfzorg activiteiten die je welzijn bevorderen, zoals gezond eten, regelmatig bewegen, meditatie en ontspanningstechnieken.

Daarna, of gelijktijdig, kun je kijken naar je werkbelasting. 
Wat wil en kun je al weer op je nemen, en wat nog niet, privé en in werk. Wat wil je eigenlijk nog met je leven? Hoe vind je een nieuw en gezond evenwicht tussen inspanning en ontspanning, dat je lang kunt volhouden?

Stapsgewijze re-integratie: 

En dan volgt de periode van re-integratie. De belasting wordt stapsgewijs verhoogd, meestal eerst op arbeidstherapeutische basis. Begin langzaam met het hervatten van activiteiten, zowel op het werk als in je persoonlijke leven. Neem kleine stappen en bouw geleidelijk op om overbelasting te voorkomen.


Tenslotte ga je terugkijken op het proces en je afvragen wat het je heeft gebracht. Het herstelproces is uniek voor iedereen, dus wees geduldig en geef jezelf de tijd die je nodig hebt.


Tijd nemen om de batterij op te laden jpeg

Tijd nemen om de batterij op te laden


Herstellen van een burn-out vereist tijd en geduld. Het is essentieel om jezelf toestemming te geven om te rusten en te herstellen zonder je schuldig te voelen. Vaak hebben we die interne stemmetjes die zeggen 'hup, niet zeuren, schouders eronder en weer aan de slag' of in andere woorden. Maar vaak komen ze erop neer dat we onszelf onder druk zetten. Zo zijn we opgevoed en dat vinden we collectief normaal. 


Maar neem van mij aan, het is echt belangrijk om de tijd te nemen om te herstellen. En dat niet alleen. Het is eigenlijk nog belangrijker, en moeilijker, om de stemmetjes in je hoofd los te laten. En jezelf toestemming te geven om even niets te hoeven. Om nu nog niet met werk bezig te zijn in je hoofd. Want je maakt jezelf ermee gek, daarmee wil ik zeggen: je krijgt geen rust in je hoofd als je steeds iets moet. 


Neem daarom de tijd voor jouw proces van herstel en om te ontspannen, je batterijen op te laden en je lichaam en geest te genezen. Alleen dan kun je blijvend uit je burn-out komen. Het klinkt zo logisch maar is voor veel mensen in de praktijk lastig. Want je weet niet hoe lang het gaat duren. 


Voor iedereen verloopt het herstel weer anders, zowel in de hoeveelheid tijd die je nodig hebt als in wat je tegenkomt aan oude zaken die je hebt te verwerken of voor het doorbreken van patronen waarmee je jezelf onder druk zet. Deze vragen om aandacht en daar kun je niet omheen als je met succes wilt re-integreren.

Als je ze negeert, loop je een groot risico om weer uit te vallen. Simpelweg omdat je de les van burn-out niet hebt geleerd. Wat is dan deze les? De burn-out laat je zien dat je over je grenzen bent gegaan en dat het nodig is om anders in je werk te gaan staan.

Je mag accepteren dat je misschien niet meer de oude wordt. Sterker nog, je mag transformeren in een nieuwe versie van jezelf. Je mag iemand worden die stilstaat bij gevoelens en behoeftes. Die trouw is aan zichzelf en kan aangeven en kan werken met behoud van energie.

Zelfzorg is belangrijk na burn-outpng


Het belang van zelfzorg bij je herstel


Zelfzorg is van cruciaal belang bij het herstellen van een burn-out en ook daarna. Als je zelfzorg integreert in je dagelijkse routines, loop je minder risico om weer uit geput te raken. Tijd nemen voor zelfzorg stelt je lichaam en geest in staat om te herstellen en te regenereren na langdurige stress. Zelfzorg helpt je veerkracht op te bouwen, zodat je beter bestand bent tegen toekomstige stressvolle situaties.

Door tijd en aandacht aan zelfzorg te besteden, geef je jezelf de boodschap dat je de moeite waard bent en dat je behoeften er toe doen. Door regelmatig zelfzorgactiviteiten in je gewoontes op te nemen, kun je voorkomen dat je opnieuw in een burn-out terechtkomt.


Enkele zelfzorg tips na een burn-out zijn onder andere:


✅ Neem regelmatig pauzes gedurende de dag.

✅ Doe activiteiten waar je van geniet, zoals wandelen, lezen of creatieve bezigheden.

✅ Zorg voor een gezond dieet en voldoende slaap.

✅ Leer ontspanningstechnieken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen.

✅ Stel grenzen en zeg nee wanneer dat nodig is.

✅ Leer jezelf te waarderen en positieve affirmaties te gebruiken.


Het ontdekken van je passies en interesses na een burn-out


Een burn-out dwingt je om stil te staan en nodigt je zo uit om te voelen: voelen waar je grenzen liggen en waar je weer energie van krijgt. Mijn tip is: maak ook ruimte om je diepere verlangens te voelen. Wat is wat je echt wilt doen in je leven? Wat is je passie? Hier antwoord op krijgen en stappen durven zetten in die richting, kan je leven echt een wending ten goede geven na een burn-out. Maar hoe doe je dat?

Het ontdekken van je passies en interesses kan je helpen om meer voldoening en plezier in je leven te ervaren na een burn-out. Een burn-out kan je het gevoel geven dat je jezelf bent kwijtgeraakt. Weten wat je passies en interesses zijn, kan een belangrijk onderdeel zijn van je herstelproces. Ook helpt het om weer meer energie te krijgen, want als je doet waar je blij van wordt geeft het je een energie boost.


Als je weer meer energie hebt, kun je je richten op je toekomst. Vraag je af wat jij wilt, en laat je niet te veel leiden door anderen of door ‘wat moet’. Dat heb je al zo lang gedaan, daar ben je juist ziek van geworden. Laat perfectionisme los en geef jezelf toestemming om te verkennen zonder druk. Laat je nieuwsgierigheid je leiden. 


Ontdek nieuwe onderwerpen, hobby's en vaardigheden die je interesseren. Sta open voor nieuwe ervaringen en probeer activiteiten uit die je altijd al hebt willen doen. Dit kan variëren van kunst en ambacht tot sport en reizen. Neem de tijd om na te denken over wat je vroeger leuk vond om te doen. Welke activiteiten brachten je als kind vreugde en vervulling.

Meer lezen over burn-out en HSP

Het boek De belofte van burn-out van Lusanne Hogeweg is geschreven vanuit eigen ervaring met hooggevoelig zijn en burn-out raken. Ook vind je in het boek interviews met mannen  en vrouwen die openhartig vertellen hoe ze in en weer uit een burn-uit zijn geraakt.

Het boek geeft je handvatten om je cirkel van uitputting te doorbreken en de balans te herstellen. Het helpt je ook om te ontdekken waar je blij van wordt. Je leert hoe je burn-out kunt omzetten in kracht, met vele praktijkvoorbeelden en tips.

Hier kun je de eerste hoofdstukken van het boek De belofte van burn-out gratis downloaden. Als je het boek helemaal wilt lezen, je kunt het kopen bij de (online) boekhandel.

De belofte van burnout Lusanne Hogewegpng


De omslag maken naar ander werk


Het proces om van de oude je nieuwe versie te worden is niet makkelijk. Doorbreken van gewoontes die je misschien al je hele leven hebt, is als het betreden van een onbekend terrein. Daar voelen we ons onzeker en we weten vaak niet welke kant op te gaan. Je kunt dan enorm twijfelen over wat wel en niet te doen en vast komen zitten.


Het is belangrijk om open te zijn en eventueel om hulp te vragen. Van je partner, vrienden of familie. Van je leidinggevende of een vertrouwenspersoon op het werk. Het herstelproces kan uitdagend zijn, maar met de juiste steun en ondersteuning kun je sterker en veerkrachtiger worden.


Het is belangrijk om te geloven dat wat je wil, ook kan. Anders doe je niet alles wat ervoor nodig is om je verlangens te realiseren. Misschien is je verlangen in werk in eerste instantie nog vaag. Maak je geen zorgen, het is een begin. Je oriëntatie op ander werk kan een tijdje duren en zich in meerdere fasen voltrekken.

Je ervaart pas of bepaald werk bij je past door het in de praktijk uit te proberen. Dit proces is als een spiraalvormig pad, je komt steeds dieper bij jezelf. Zowel bij verlangens als bij angst en onvermoede talenten. Het is soms een pas op de plaats maken, of een stap terug zetten, om vervolgens een grote sprong voorwaarts te kunnen maken.


Deze weg werkt, hij brengt je echt ergens: daar waar jij moet zijn. Op een organische wijze. Het is deels een vrouwelijke weg, waarbij we onze vrouwelijke wil inzetten. Die is open en ontvankelijk. Door eerst te ontspannen en pas als je ontspannen en in contact bent met jezelf, iets te gaan doen.

Deze weg zijn we niet zo gewend en dat kan onzeker maken. Je komt angsten tegen. Het loslaten van oude zekerheden en neigingen geeft wel weer nieuwe inzichten. Dat kan best confronterend zijn, maar brengt je ook dichter bij je ware zelf.


We hebben ook een mannelijke wil die gericht is op een doel of resultaat. Die heb je ook nodig om te komen waar je wezen wilt. Maar deze mannelijke wil ken je vaak wel. Als je die eenzijdig hebt ingezet, heeft die je in de burn-out doen belanden.


Het ontwikkelen van de vrouwelijke wil gebeurt in het kielzog van de emotionele heelwording. Het mooie van de vrouwelijke, organische weg is dat je af en toe een pas op de plaats maakt zodat je even kunt uitrusten. Het voordeel van zo nu en dan een stap terug doen is dat je overzicht krijgt.


Als je zo verder gaat, stap voor stap, het liefst met steun of begeleiding van iemand die je vertrouwt, kom je echt verder na een burn-out. Dan kun je gaan doen waarvoor je hier bent. 


Het kan soms nuttig zijn om, naast steun uit je omgeving, professionele hulp te zoeken. Een therapeut of coach kan je begeleiden tijdens het herstelproces en je helpen bij het ontwikkelen van effectieve coping-strategieën. Zij kunnen je ook helpen bij het identificeren van eventuele onderliggende oorzaken van je burn-out en je leren hoe je hiermee kunt omgaan. Ook kan een (loopbaan)coach begeleiding bieden bij je zoektocht naar ander werk. 


Geleidelijke terugkeer naar werk


Een geleidelijke terugkeer naar werk is vaak de beste aanpak na een burn-out. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te wennen aan de werkomgeving en taken, zonder jezelf te overbelasten.

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen voor een geleidelijke terugkeer naar werk:

  • Begin met aangepaste werkuren: Begin met verminderde werkuren en bouw geleidelijk aan op.
  • Focus op herstel: Geef jezelf toestemming om tijd te nemen voor rust en herstel, zelfs tijdens je werkuren.
  • Werk aan aangepaste taken: Begin met eenvoudigere taken en bouw geleidelijk weer op naar je normale taken. 
  • Vermijd overstimulatie: Beperk blootstelling aan stressvolle situaties en neem regelmatig korte pauzes om overprikkeling te voorkomen.
  • Bespreek aanpassingen: Blijf communiceren met je leidinggevenden over eventuele aanpassingen die je nodig hebt en pas je re-integratieplan aan indien nodig.

Het belangrijkste is om geduldig te zijn met jezelf en je re-integratieproces stap voor stap te nemen. Door een geleidelijke terugkeer naar werk kun je jezelf de beste kans geven om succesvol te re-integreren na een burn-out.



Succesvolle re-integratiejpeg

Na een burn-out je levensmissie vinden


Het re-integreren na een burn-out kan een uitdagend proces zijn, maar het is zeker mogelijk om weer op te bloeien. Door een goede werk-privébalans te creëren en ondersteuning te zoeken van collega's en leidinggevenden, kun je een succesvolle re-integratie ervaren en je welzijn waarborgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat re-integratie een persoonlijk proces is en dat iedereen zijn eigen weg zal vinden. Neem de tijd die je nodig hebt en wees geduldig met jezelf. Uiteindelijk zul je sterker uit je burn-out komen en klaar zijn om weer volledig deel te nemen aan het werkende leven.

Blijf jezelf ondersteunen en zoek indien nodig professionele hulp. Met de juiste mindset, steun en strategieën kun je de weg terug naar werk succesvol bewandelen na een burn-out. Je verdient het om opnieuw te floreren en te genieten van een gezonde en bevredigende carrière.


Het kan zijn dat je tijdens je herstel van burn-out erachter komt dat je niet meer terug wilt naar je oude werk. Dat je toe bent aan een carrièreswitch en echt iets heel ander wil doen. Misschien wil je meer zinvol werk doen, waarmee je iets kunt betekenen. Of voel je dat je een taak hebt hier, een levensmissie, en wil je ontdekken wat dit is.

Sta eventueel stil bij wat jouw missie is. Wat wil je betekenen voor mensen, dieren of de natuur? Waar geeft jou energie? Wat kun jij bijdragen met je talenten? Soms moet je heel wat overwinnen om je missie te kunnen leven, zoals onzekerheid en je oude gedragspatronen.


Het kan ook een hele klus zijn om te ontdekken wat je missie ís. Zeker voor hsp's (hoogsensitieve personen) die gewend zijn hun gevoel opzij te zetten om te voldoen aan verwachtingen van de omgeving. Maar als je hebt stilgestaan bij je diepere verlangens, heb je een glimp opgevangen van wat je het liefste doet. En daar wil je nu voor gaan na je burn-out.


Je levensmissie ontdekken, dat klinkt misschien als iets voor als je tijd over hebt, een soort hobby, of waar je als hardwerkende mens geen puf voor hebt. Niets is minder waar. Jouw missie is je reden van bestaan en geeft je energie, dus is het vinden en vervullen van je levensmissie een van de meest belangrijke dingen om te doen. 


Je levensmissie kennen, het waarom en waartoe van jouw leven, geeft kracht. Want dan weet je, hier draait het om bij mij. Je missie is de sleutel om je weg in het leven te vinden. Als je eenmaal weet waarvoor je hier bent, weet je hoe te reageren als zich uitdagingen voordoen. Je missie kennen, helpt om keuzes te maken. Tot die tijd kun je je nogal stuurloos voelen.


Lang was werk voor mij een zoektocht naar wat bij me paste en wat ik nou echt leuk vond om te doen en waarmee ik iets kon betekenen. Ik probeerde allerlei banen uit en werkte zelfs een tijdje in het buitenland. Maar de onrust bleef, en ook dat knagende gevoel dat ik iets miste. Ik ging maar gewoon door en uiteindelijk raakte ik burn-out. Deze time-out deed me afvragen waarom dit was gebeurd en dat bracht me in contact met mijn zingeving.

Een tijdje thuis zitten hielp me om alles wat ik deed, los te laten en dingen helder te krijgen. Toen maakte ik de keuze voor werk dat ik echt wilde doen. Ik deed in die tijd een opleiding intuïtieve ontwikkeling, en dat hielp me. Pas toen ik ging mediteren en naar mijn gevoel en intuïtie leerde luisteren, vond ik wat ik echt wilde. Tot die tijd zat ik in mijn hoofd, en kwam ik niet bij dat diepere verlangen.

Na de functie van adviseur management development met beleidstaken, waar ik een hekel aan bleek te hebben, vond ik een baan als loopbaanadviseur. Toen hoefde ik alleen nog maar gesprekken te voeren met mensen en ik voelde me als een vis in het water. Nog wat later begon ik voor mezelf als loopbaancoach en had ik de vrijheid om mijn kennis en ervaring met intuïtieve ontwikkeling te verwerken in mijn begeleiding. Toen was ik echt mijn ding aan het doen.


Je missie leven is doen waar je blij van wordt


Je levensmissie vinden hoeft niet per se te betekenen dat je je hele leven omgooit. Misschien heb je niet eens een nieuwe baan nodig. Een brede kijk op je missie omvat niet alleen je professionele vaardigheden maar ook je aangeboren talenten en gaven, alsmede je interesses en activiteiten buiten je werk. Uiteindelijk gaat je missie over doel en richting van je leven.


Ik merkte dat ik mijn missie aan het leven was door te doen waar ik zelf energie van kreeg en blij van werd. Toen ik thuis mijn creativiteit ging inzetten, met intuïtief schilderen en collages maken, kon ik nog meer betekenen voor mensen. De flow die ik voelde, kon ik enthousiast overdragen. In de creatieve workshops die ik vervolgens gaf, zag ik hoe mensen uit hun hoofd kwamen en pure scheppingskracht aanboorden door te spelen met kleur. Precies zoals ik het zelf had ervaren.

Je levensmissie hoeft niet heel groots te zijn. Het gaat erom dat jij je talenten inzet, op een manier waar jij zelf blij van wordt.

Ik merkte dat ik soms vastliep. Negatieve overtuigingen over mezelf en mijn mogelijkheden, of angst voor mislukking, maakten dat ik stappen niet zette of uitstelde. Hierbij stilstaan en er aandacht aan geven, hielp me om liever voor mezelf te zijn en toch te doen wat ik verlangde. Door je regelmatig te bezinnen op wat je voelt en nodig hebt, op waar je goed in bent en wat je graag doet, voed je je eigenwaarde. Dat helpt om jezelf te presenteren met je missie en er jouw doelgroep mee aan te trekken.

Je levensmissie vinden is een proces. Het lijkt meer op een bloem die zich ontvouwt dan op een donderslag bij heldere hemel. Natuurlijk kan je best ineens een helder inzicht krijgen en dat is ook heel fijn. Door vervolgens actie te ondernemen en te gaan doen waar je blij van wordt en wat energie geeft, krijg je de bevestiging dat je op de goede weg bent. Ook kan je levensmissie in de loop der tijd veranderen van vorm. Je hoeft de dingen niet altijd op dezelfde manier te doen, je missie groeit met je mee. Met je interesses, voorkeuren en behoefte aan afwisseling. En met een nieuwe levensfase.


Na ongeveer 15 jaar als loopbaancoach te hebben gewerkt, werd het voor mij tijd voor een nieuwe vorm. Inmiddels heb ik een eigen re-integratie bureau en coaches die voor me werken. Ze bieden, net zoals ik dat heb gedaan, naast de gesprekken ook creatieve en intuïtieve werkvormen. Ik weet uit ervaring dat dit heel goed werkt voor hooggevoelig mensen. De coaches van Via Lusanne zijn zelf ook HSP en begeleiden je bij jouw oriëntatie op ander werk na een burn-out.  

Je levensmissie hoeft niet heel groots te zijn. Het gaat erom dat jij je talenten inzet, op een manier waar jij zelf blij van wordt. Deze win-win situatie werkt echt. Het is alleen niet zoals we zijn opgevoed. We hebben geleerd dat werk niet leuk hoeft te zijn, maar geld moet opleveren. Trouw zijn aan je missie, zorgt dat je meer mogelijkheden ziet om je missie te realiseren dan alleen een baan.

Ik beloof je, je hoeft je ziel niet aan de duivel te verkopen! Het kan: werk doen waar je blij van wordt en geld mee kan verdienen. Het mooie is dat je op die manier het vertrouwen ontwikkelt dat het leven voor je zorgt, als jij maar zorgt voor je missie. Uiting geven aan wat jou aan het hart gaat en waar jouw hart naar uitgaat, is het meest belangrijke wat je kunt doen. Dan leef je je missie, je reden van bestaan, en lever je je beste bijdrage aan de wereld. En dat is waarvoor je hier bent.

Tip om je missie te vinden


Met alle liefde leer ik je om naar je gevoel en innerlijk weten te luisteren, zodat je ontdekt wat voor jou werkt en jij jouw missie gaat leven. Met de creatieve en intuïtieve werkvormen die ik ontwikkelde, leer je jouw scheppingskracht aan te boren en in te zetten voor de dingen waar jij energie van krijgt zodat je gaat doen waarvoor je hier bent.


Met de online cursus Leef je ziele-missie heb je een compleet programma in handen om jouw missie te ontdekken en in de wereld te zetten. Ik maakte twee extra cursussen die er mooi bij aansluiten, Volg jouw innerlijk kompas en Van angst naar liefde. Zo leer je luisteren naar jouw intuïtie en heb je tools in handen om verder te komen als je vastloopt.

Wil je niet een hele cursus doen, download dan het gratis e-book Weten wat je missie is. De vragen in het e-book helpen je een stap verder in je ontdekkingstocht.


© Lusanne Hogeweg