Weg van burn-out: van moeten in de toekomst naar voelen in het nu


Burnout is in essentie een uitnodiging om te voelen en op die manier trouw te zijn aan wat je verlangt of nodig hebt, in plaats van te willen voldoen aan verwachtingen en eisen van anderen. Het gaat erom te leren leven in het nu, in plaats van steeds gericht te zijn op wat er nog moet in de toekomst. Want dat heeft nou net bijgedragen aan het ontstaan van de burnout. Hoe maak je deze omslag?


Van moeten naar voelen


Het moeten zit zeer diep ingesleten in onze maatschappij en in ieder van ons. Dit is echter vooral een idee. We denken dat het moet. Het is een mannelijke aanpak, nadenken over wat er moet en dan gáán. Soms is deze aanpak nodig, maar als je altijd in deze modus zit, put je jezelf enorm uit. Al dat moeten geeft veel stress, continu denken geeft veel onrust en drukte in je hoofd.

Als je hoogsensitief bent voel je verwachtingen van anderen aan, zelfs zonder dat ze die hebben uitgesproken. Dit is een kwaliteit, maar ook een valkuil. We hebben de neiging om dingen te doen, nog voordat de ander erom heeft gevraagd. En dan gaan we al. Het is een automatisme geworden. En het is precies dit patroon dat leidt tot burnout.

Weg bewegen van burnout begint dan ook met stoppen te voldoen aan wat je denkt dat moet. De uitdaging is om je aandacht op jezelf te richten, op je gevoel. Wat verlang je, wat wil jij? Wat heb je nu nodig? Dit kun je alleen te weten komen als je voelt in je lichaam, in plaats van erover na te denken. Het is een vrouwelijke weg, éérst voelen en dan doen.

Weer leren voelen


Om te herstellen van burnout en een nieuwe te voorkomen, is het van groot belang om je bewust te zijn van wat je voelt in je lichaam. Hoe meer je met je aandacht bij jezelf kunt blijven, bij je eigen verlangens en behoeften, hoe minder energie je verliest in gezelschap.

Sta stil en luister naar wat er aan behoefte, aan impuls, in je opkomt en oefen om daarnaar te handelen. Wil je slapen? Dan ga je slapen. Heb je zin in een stukje wandelen? Dan ga je een stukje wandelen. Doe het zolang je er zin in hebt, en niet langer. Anders wordt het een moeten en dat kost nu juist zoveel energie.

Ga regelmatig thuis een beetje rommelen, zoals tuinieren of een la opruimen. Laat je leiden door wat je in en rond het huis tegenkomt, het hoeft niet tot resultaat te leiden. Dat klinkt misschien niet erg efficiënt of verantwoord, maar voor het levensgevoel kan het heerlijk zijn en dat is weer belangrijk voor je energieniveau.

Let op je energiebalans


Stilstaan bij wat er nu is, en daarbij niet gericht zijn op wat er straks nog moet, betekent ook kunnen ontspannen en genieten. En dat is precies wat je nodig hebt om de energiebalans te herstellen. Niet alleen in de periode dat je herstellende bent van burn-out maar ook daarna.

Om die energiebalans te herstellen is het ook goed om je af te vragen waar je energie van krijgt. Bij welk activiteiten liggen je drijfveren en waar word je blij van? Welke idealen drijven jou? Wat wil je tot stand brengen en betekenen voor mensen? Het gaat erom dat je dingen doet die passen bij je intrinsieke motivatie. Zodat je er energie van krijgt en je ze lange tijd kunt volhouden.


Voel en bereik je verlangens


Als dit lukt, sta je anders in het leven. Je bent bewuster geworden van wat je voelt. Dan kun je aandacht hebben voor je grotere verlangens. Goethe zegt: ‘Verlangens zijn voorgevoelens van wat we daadwerkelijk kunnen bereiken.’ We mogen dus verlangens koesteren, maar bij voorkeur zonder het alles verterende vuur van begeerte en zonder te snel vooruit te willen. Met kleine stappen kom je ook waar je wezen wilt.

Als je kunt voelen wat je ten diepste verlangt kun je weer naar de toekomst kijken. Dan kan een nieuwe richting in je leven of werk zichtbaar worden. Onthoud bij je verdere levensreis de lessen van burnout: sta regelmatig stil en voel of je nog op de goede weg bent. Vraag je steeds af: welke stap kan en wil ik nu zetten? Zo kom je zonder uitgeput te raken daar waar je wezen moet.

© Lusanne Hogeweg


Boek Van voldoen naar voldoening, de vrouwelijke weg om je missie te vinden

In dit boek leer je meer over de weg van moeten naar voelen, ook wel de circulaire of vrouwelijke weg, en hoe deze weg je laat zien hoe je je verlangen kunt volgen en in jouw tijd en tempo werk vindt dat echt bij je past.

Het helpt je om uit het patroon te komen van 'moeten voldoen' en hoe je ontdekt waar je energie van krijgt en blij van wordt.

Het boek geeft je praktische inspiratie en oefeningen om stap voor stap je missie te vinden en te leven.

Hier lees je gratis de eerste drie hoofdstukken.

3D-image van voldoen naar voldoeningjpeg

Boek De belofte van burnout 


de-belofte-van-burn-out-210x300jpg


De informatie in dit artikel komt deels uit het boek De belofte van burnout, stappenplan voor werken met nieuwe energie. Het boek bevat ook praktische inspiratie en tips voor omgaan met hoogsensitiviteit. 


Lees gratis de eerste 3 hoofdstukken


Ben je benieuwd naar het boek De belofte van burnout? Hier kun je de eerste drie hoofdstukken gratis downloaden.

 
Meer artikelen van mij lees je op mijn blog en op Nieuwetijdskind.