Voel je je als HSP onzeker over werk? 3 tips voor meer zelfvertrouwen!

Voor hoogsensitieve personen (HSP's) die in de ziektewet/WIA zitten of nog in dienst zijn bij een werkgever en worstelen met gezondheidsklachten, kan weer aan het werk gaan een uitdaging zijn. De combinatie van hoogsensitiviteit en de druk om de juiste carrièrekeuzes te maken kan leiden tot gevoelens van onzekerheid. In dit artikel verkennen we manieren waarop je als hoogsensitieve persoon je werkonzekerheid kunt aanpakken en stappen kunt zetten naar een bevredigende toekomst in werk.

Zelfinzicht als kompas voor HSP's met werkonzekerheid


Het begrijpen van je hoogsensitieve aard is het startpunt. Reflecteer op je unieke sterke punten, voorkeuren en energiebronnen. Om inzicht te krijgen in je sterke punten, kwaliteiten en talenten, vind je hier tips en oefeningen om je talenten te ontdekken. Wil je weten waar je energie van krijgt of zou je wel meer energie willen? Kijk dan hier voor tips en een oefening voor energie.


Identificeer de omgevingsfactoren die voor jou het beste werken, zoals een rustige werkplek of een flexibel werkschema. Wat is voor jou belangrijk, waar heb je behoefte aan? Wat wil je echt niet meer? Deze zelfkennis leidt tot het maken van keuzes die aansluiten bij je persoonlijke behoeften. Weten wat je talenten zijn en kiezen voor wat echt van waarde is van jou, geeft zelfvertrouwen.



Herdefiniëren van succes: een stap richting werkzekerheid


Vaak komt werkonzekerheid voort uit een nauwe definitie van succes. Voor een HSP kan de lat heel hoog liggen, waardoor het lastig is om het voor je eigen idee 'goed' te doen. Verleg de focus daarom zoveel als mogelijk van externe prestaties naar persoonlijke groei en welzijn. Door haalbare doelen te stellen binnen je grenzen en kleine overwinningen te vieren, bouw je aan je zelfvertrouwen en verlicht je druk.


Onderzoek nieuwe carrièrepaden die passen bij je interesses en vaardigheden. Wat heb je altijd al willen doen, maar durfde je niet? Of waarvan dacht je 'dat lijkt me leuk te doen, maar dat kan ik niet'? Kijk nog eens terug naar je kwaliteiten en talenten, en zie ook je lijstje met energiegevers. Als het iets is waar je energie van krijgt, en waar je best wel talent voor hebt, dan is het aan de orde om je grenzen te verleggen. Overweeg omscholing, freelancen of deeltijdwerk voor een betere balans tussen je hoogsensitiviteit en gezondheid.


Zelfzorg als brandpunt voor werkende HSP's met onzekerheid


Voor hoogsensitieve personen is zelfzorg van onschatbare waarde, vooral tijdens onzekere tijden. Geef gehoor aan de behoeften van je lichaam en geest, en gun jezelf regelmatige pauzes om overstimulatie te voorkomen. Investeer in activiteiten die energie geven, zoals wandelen, meditatie en creatieve uitlaatkleppen.

Verbinding zoeken met vrienden, familie of een therapeut kan de last van werkonzekerheid verlichten. Externe perspectieven, advies en aanmoediging kunnen helpen om positieve stappen voorwaarts te zetten.

Voor degenen die nog in dienst zijn, is open communicatie essentieel. Bespreek gezondheidsuitdagingen met je werkgever en zoek samen naar mogelijke aanpassingen. Flexibele werktijden, thuiswerken en aangepaste taken kunnen je vertrouwen in je werk herstellen.


Stapsgewijze vooruitgang voor onzekere HSP's


Het overwinnen van werkonzekerheid vergt tijd en inspanning. Neem kleine stappen richting je nieuwe werkomgeving en wees geduldig met jezelf. Elk stapje, hoe klein ook, brengt je dichter bij een toekomst die jouw hoogsensitiviteit en welzijn respecteert.

Mocht je er alleen niet uitkomen, overweeg een online loopbaancursus te doen, of een coach in te schakelen die jou persoonlijk kan begeleiden. Er zijn vele coaches die gespecialiseerd zijn in hooggevoeligheid en werk. Als je in loondienst bent, kan een loopbaan traject of re-integratie traject worden vergoed door je werkgever. Heb je een uitkering en kun je een traject doen via het UWV? Er zijn re-integratie bureaus speciaal voor HSP's

Conclusie

Voor hoogsensitieve personen (gedeeltelijk) in de ziektewet/WIA/WAJONG of in dienst bij een werkgever kan werkonzekerheid overweldigend zijn. Door zelfinzicht, herdefiniëring van succes, het verkennen van nieuwe kansen, open communicatie met werkgevers, zelfzorg, sociale steun en geleidelijke vooruitgang kunnen HSP's stappen zetten om werkonzekerheid aan te pakken en een pad te vinden dat recht doet aan hun unieke behoeften en potentieel. 


Onthoud dat jouw weg naar een vervullende werk toekomst mogelijk is, met zorgvuldige aandacht voor je hoogsensitieve aard en welzijn.