Vaak moe, bijna burn-out? Tips voor meer energie


Hoeveel energie heb je? Ben je aan het einde van de dag doodop? Heb je ‘s avonds geen puf voor leuke dingen? In deze tijd van druk, druk, druk en de druk om te willen voldoen of te moeten presteren, ligt vermoeidheid constant op de loer. Als je te lang zo doorgaat, kun je zelfs opgebrand / burn-out raken. Hoe bewaak je je gezondheid en hoe zorg je voor meer energie? Probeer deze drie tips.


Tips voor meer energie


1. Sta even stil en haal adem

Sta regelmatig even stil, liefst een paar keer per dag. Even zitten en je ogen dicht doen, is ook prima. Haal drie keer diep adem en blaas langzaam uit. Voel je voeten op de vloer. Zo, kom maar even tot rust. Want altijd maar doorgaan, zeker met dingen die moeten, kan juist meer energie kosten. Dus, tip 1: sta regelmatig even stil en haal diep adem.

2. Vind een plek van rust in jezelf

Als je dan zo een moment van rust voor jezelf hebt gecreëerd, vraag je dan eens af hoe je je voelt op dit moment. Haal nogmaals diep adem. Voel in je lijf waar misschien spanning zit, adem er rustig naartoe. Probeer een plek van stilte of rust diep in jezelf te vinden. Neem dit gevoel van rust mee de rest van je dag in.

3. Maak de energie-balans op

Doe deze oefening. Neem de tijd, plan desnoods een half uur in je agenda, om de balans op maken. De energie-balans. Wat heb je nodig: een vel papier en een pen. Maak een lijst van de dingen die je energie kosten. Wat zuigt je leeg? Waar word je moe van? Schrijf zoveel mogelijk punten op. En maak een lijst van dingen die je meer energie geven. Waar word je blij van? Wanneer ben je in je element, waardoor voel je je opgeladen? 

Vergelijk dan beide overzichten. Wat valt op? Hoe is de balans, is de lijst energievreters veel langer dan de lijst energiegevers? Bekijk de punten die je energie kosten. Zijn er activiteiten die je kunt stoppen? Situaties waar je anders mee kunt omgaan? En dan de lijst met energiegevers. Doe je voldoende dingen die je voeden, waar je meer energie van krijgt? Zo nee, hoe zou je er meer in je leven kunnen brengen? Wordt het tijd om die oude hobby weer op te pakken, of iets creatiefs te gaan doen? Want leuke en creatieve dingen doen, maakt dat je flow kunt ervaren. Of waardoor je gewoon vaker geniet. Ook dat laadt de batterij weer op.

Doorbreek het patroon


Meer energie in je werk krijg je door af en toe rust in jezelf te vinden, regelmatig de batterij op te laden, en is misschien wel vooral een kwestie van anders met je energie om te gaan. Een proces van bewustwording. Dat begint met op te houden te blijven doen wat je tot nu toe hebt gedaan, zoals alsmaar doorgaan. Doorbreek dit patroon. Sta af en toe stil, haal diep adem. Voel in je lijf. En zet dingen op een rijtje. Want inzicht maakt vrij! 

Laat me weten, heb je iets gehad aan deze tips? Hoe was het om de energie-balans op te maken, wat heeft het je gebracht?

© Lusanne Hogeweg


Boek De belofte van burn-out

In mijn boek De belofte van burn-out vind je informatie over de verschillende niveaus waarop je burn-out bent geraakt en hoe daarop weer te herstellen. De interviews met de vele hooggevoelige personen die ik heb gehouden laten zien welke klachten je zoal kunt hebben en bieden erkenning en herkenning. Ze vertellen ook wat hen heeft geholpen om weer te herstellen.

De belofte van burnout Lusanne Hogewegpng

Lees gratis de eerste 3 hoofdstukken


In deze PDF van 40 pagina's vind je:

  • Inhoudsopgave
  • Inleiding: De zin van burn-out
  • Via-U: Van je hoofd naar je hart
  • In je burn-out: Reset en nieuwe kans
Hier kun je de PDF downloaden.

Meer artikelen van mij lees je op mijn blog, op Nieuwetijdskind en Inspirerend Leven.