Ontdek je hoogsensitieve talenten

Hoogsensitieve personen hebben vaak overeenkomstige kwaliteiten: ze zijn heel empathisch, betrokken, enthousiast en creatief. Ze zijn loyaal, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en willen het graag goed doen. Ze hebben veel te bieden en toch kampen ze vaak met onzekerheid. Dat is niet nodig en het kan zelfs tegen je werken. Daarom is het zo belangrijk om je kwaliteiten te kennen.

Hoe kwaliteiten zich uiten, is verschillend per persoon. Hoe jij er vorm aan geeft, hangt mede af van je persoonlijkheid en levensomstandigheden en van je opleiding, kennis en werkervaring. Hoe jouw kwaliteiten tot uitdrukking komen, is mede afhankelijk van de setting waarin je deze inzet. We ontwikkelen onze talenten door te doen en krijgen zo gaandeweg een eigen ‘kleur’.

Kernkwaliteiten

Sommige van onze goede eigenschappen of talenten zijn echt een kernkwaliteit, dat wil zeggen een kwaliteit die verbonden is met onze kern. We zijn dat. We zetten die kwaliteit van nature in, daar hoeven we geen moeite voor te doen. Het is echt een talent. Het nadeel is dat we zelf niet altijd goed zien dat we daar goed in zijn. Voor ons is het vanzelfsprekend, niks bijzonders. Hoe weet je wat je kwaliteiten zijn, en vooral, hoe ontdek je jouw kernkwaliteiten en specifieke talent? Het kan nuttig zijn de mensen om ons heen te vragen wat zij als onze (kern) kwaliteiten zien. Nu is ieders beeld wel enigszins gekleurd door de rol die we ten opzichte van hen hebben, vandaar dat je van verschillende mensen verschillende reacties kunt krijgen. 

Hoe weet je wat je kwaliteiten zijn, en vooral, hoe ontdek je jouw kernkwaliteiten en specifieke talent?

Zelfbeeld en feedback van anderen

Toch is er vaak een rode draad te ontdekken. Je zult zien dat sommige eigenschappen steeds terug komen en dat een aantal kwaliteiten door iedereen wordt genoemd. Dan heb je echt de kern te pakken van wat jou typeert. Ik geef je twee oefeningen die je helpen om je kwaliteiten in beeld te krijgen.

Oefening 1: Kwaliteiten en successen

Beschrijf een paar dingen die je hebt gedaan (kan in je werk zijn of in je persoonlijke leven) die een succes waren, waar je zelf heel tevreden over was en/of waar je complimenten voor kreeg. Wat was je taak, wat deed je, wat maakte dat het goed verliep? Waarom ben je er trots op? Wat zegt dat over jou, welke kwaliteiten blijken eruit?

Oefening 2: Vraag om feedback

Vraag aan minimaal vijf mensen die je kent en vertrouwt, zoals vrienden, familieleden en (oud) collega’s, wat hun beeld van jou is. Welke kwaliteiten vinden ze echt bij jou passen en welk werk zien ze jou doen? Vraag mensen die jou kennen in verschillende settings, werk en privé, zodat je een breder beeld krijgt. Het liefst via de mail, zodat ze het opschrijven. Dit werkt heel krachtig. 

Dit kan helpen om werk te vinden dat bij je past en om in dat werk zelfverzekerd op te treden.

Waarde in de praktijk

Als het goed is heb je nu een lijstje met jouw kwaliteiten. Wat kun je met deze informatie? Je kunt er zelfvertrouwen aan ontlenen. Je kunt inschatten of bepaald werk bij je past, als je de functie-eisen vergelijkt met jouw kwaliteiten. Je kunt in een sollicitatiebrief of -gesprek deze kwaliteiten helder en concreet benoemen. Je hebt nu een completer zelfbeeld en een realistisch idee van wat je bent en kunt. Dit kan helpen om werk te vinden dat bij je past en om in dat werk zelfverzekerd op te treden. Dan kun je echt werken met je kwaliteiten!

 

© Lusanne Hogeweg


Deze blog is geschreven voor Hooggevoelig heel gewoon en hier gepubliceerd: https://www.hooggevoeligheelgewoon.nl/eigen-hooggevoeligheid/2019/ontdek-je-hoogsensitieve-talenten/