Ontdek je hoogsensitieve talenten


Hoogsensitieve personen hebben vaak overeenkomstige kwaliteiten en talenten: ze zijn heel empathisch, betrokken, enthousiast en creatief. Ze zijn loyaal, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en willen het graag goed doen. Ze hebben veel te bieden en toch kampen ze vaak met onzekerheid. Dat is niet nodig en het kan zelfs tegen je werken. Daarom is het zo belangrijk om je kwaliteiten te kennen.


Hoe hoogsensitieve talenten zich uiten, is verschillend per persoon. Hoe jij er vorm aan geeft, hangt mede af van je persoonlijkheid en levensomstandigheden en van je opleiding, kennis en werkervaring. Hoe jouw kwaliteiten tot uitdrukking komen, is mede afhankelijk van de setting waarin je deze inzet. We ontwikkelen onze talenten door te doen en krijgen zo gaandeweg een eigen ‘kleur’.


Kernkwaliteiten


Sommige van onze goede hoogsensitieve eigenschappen of talenten zijn echt een kernkwaliteit, dat wil zeggen een kwaliteit die verbonden is met onze kern. We zijn dat. We zetten die kwaliteit van nature in, daar hoeven we geen moeite voor te doen. Het is echt een talent. Het nadeel is dat we zelf niet altijd goed zien dat we daar goed in zijn. Voor ons is het vanzelfsprekend, niks bijzonders. Hoe weet je wat je kwaliteiten zijn, en vooral, hoe ontdek je jouw kernkwaliteiten en specifieke talent? Het kan nuttig zijn de mensen om ons heen te vragen wat zij als onze (kern) kwaliteiten zien. Nu is ieders beeld wel enigszins gekleurd door de rol die we ten opzichte van hen hebben, vandaar dat je van verschillende mensen verschillende reacties kunt krijgen. 


Zelfbeeld en feedback van anderen


Toch is er vaak een rode draad te ontdekken. Je zult zien dat sommige eigenschappen steeds terug komen en dat een aantal kwaliteiten door iedereen wordt genoemd. Dan heb je echt de kern te pakken van wat jou typeert. Ik geef je twee oefeningen die je helpen om je kwaliteiten in beeld te krijgen.

Oefening 1: Kwaliteiten en successen

Beschrijf een paar dingen die je hebt gedaan (kan in je werk zijn of in je persoonlijke leven) die een succes waren, waar je zelf heel tevreden over was en/of waar je complimenten voor kreeg. Wat was je taak, wat deed je, wat maakte dat het goed verliep? Waarom ben je er trots op? Wat zegt dat over jou, welke kwaliteiten blijken eruit?


Oefening 2: Vraag om feedback

Vraag aan minimaal vijf mensen die je kent en vertrouwt, zoals vrienden, familieleden en (oud) collega’s, wat hun beeld van jou is. Welke kwaliteiten vinden ze echt bij jou passen en welk werk zien ze jou doen? Vraag mensen die jou kennen in verschillende settings, werk en privé, zodat je een breder beeld krijgt. Het liefst via de mail, zodat ze het opschrijven. Dit werkt heel krachtig. Het kan helpen om werk te vinden dat bij je past en om in dat werk zelfverzekerd op te treden.


Hoogsensitieve talenten en waarde in de praktijk


Als het goed is heb je nu een lijstje met jouw kwaliteiten en hoogsensitieve talenten. Wat kun je met deze informatie? Je kunt er zelfvertrouwen aan ontlenen. Je kunt inschatten of bepaald werk bij je past, als je de functie-eisen vergelijkt met jouw kwaliteiten. Je kunt in een sollicitatiebrief of -gesprek deze kwaliteiten helder en concreet benoemen. Je hebt nu een completer zelfbeeld en een realistisch idee van wat je bent en kunt. Dit kan helpen om werk te vinden dat bij je past en om in dat werk zelfverzekerd op te treden. Dan kun je echt werken met je kwaliteiten!

 

© Lusanne Hogeweg


Lusanne Hogeweg is spiritueel loopbaancoach en re-integratiecoach. "Ik help je na een burn-out ontdekken welk werk bij je past. Ik heb het zelf ervaren: burn-out, mijn intuïtie en creativiteit inzetten, mijn weg in werk vinden en mijn missie in de wereld zetten. Ook heb ik leren omgaan met mijn hoogsensitiviteit en ik weet hoe je hier je kracht van maakt.


 4a3dc21f-75c2-4ae3-adbc-b17643930289jpeg


Mijn missie is om jou te leren je te verbinden met je ziel zodat je jouw missie of levensdoel kunt realiseren. Ik leer je om je hart te volgen. Ik stimuleer je om eerst te voelen, en dan een stap te zetten. Zodat je echt gaat doen wat je verlangt.


Mijn kennis en kunde

​Ik studeerde rechten en werkte tien jaar bij de rijksoverheid op het vlak van Personeel & Organisatie. Mijn laatste baan was loopbaan-adviseur bij justitie.

Na mijn burn-out in 2002 deed ik de opleiding tot loopbaancoach en trainingen in intuïtieve ontwikkeling en transformatie therapie. Ik was lid van diverse spirituele genootschappen en heb daar veel esoterische kennis en praktische ervaring met meditatie opgedaan.