Luisteren naar je gevoel helpt om keuzes te maken

Waarom is luisteren naar je gevoel belangrijk?


Als je voor een beslissing staat, hoe bepaal je dan wat te kiezen en vooral, hoe weet je of je de juiste keus maakt? Je weegt alle voors en tegens af en zet ze op een rijtje. En dan weet je het nog niet. Of je kiest voor de optie met de meeste voors en ... later blijkt het toch tegen te vallen. Hoe vertrouw je dan nog op jouw vermogen om keuzes te maken? 


Keuzes maken is niet puur een mentaal proces. We weten vaak onbewust best wat goed voor ons is, maar hoe boor je dit onderbewuste weten aan? Door te luisteren naar je gevoel! Wat nou als je niet weet hoe je bij je gevoel komt?

Laatst vroeg iemand me, 'Lusanne, hoe voel jij?' Ik moest er even over nadenken. Ik besefte dat wat ik als vanzelfsprekend doe, iets is waar anderen misschien moeite mee hebben. Dus ik stond even stil bij wat ik doe en welke gewoonte ik me heb aangewend om mijn gevoel te laten spreken én ernaar te luisteren! 

'Door mijn aandacht te richten op mijn lichaam,' zei ik.


Leren luisteren naar je gevoel


Daarom geef ik je in dit artikel een paar tips en oefeningen, gebaseerd op mijn gewoonte. Hopelijk werken ze voor jou ook. De eerste tip is: richt je aandacht op je lichaam. Misschien denk je nu, maar hoe dan? Daarom geef ik hier een oefening die je helpt.

- Ga zitten in een stoel, of op je bank of een kussentje, wat voor jou comfortabel is. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem, in door je neus en blaas rustig uit door je mond. Neem een vraag in gedachten. Sta je voor een keuze? Overweeg de opties en vraag je af wat je wilt.

- Richt je aandacht op je lichaam. Voel je voeten op de vloer, voel je benen, ga met je aandacht naar je buik, dan naar je hart, je rug, je nek en schouders. Wat merk je op? Waar in je lichaam voel je spanning, of juist ruimte? 

- Stel in gedachten je vraag. Voel dan weer in je lichaam. Van welke optie word je blij, bij welke voel je spanning of "niks"? Wanneer voel je geen energie en bij welke optie wel?

In contact komen met jezelf


Wat mij ook altijd helpt om in contact te komen met wat in mij leeft, is schrijven. Door elke ochtend op te schrijven wat ik heb gedroomd of hoe ik me voel, krijg ik inzicht in mijn onderbewuste.

Ook als ik merk dat ik onrustig ben of gespannen, kan schrijven me helpen. Want soms lukt het in zo'n geval niet goed om stil te zitten en te voelen. Dus dan pak ik pen en papier. Belangrijk bij schrijven om tot inzicht te komen, is vragen stellen.

Eigenlijk net als bij de eerste tip en oefening! Zo werkt het: stel een vraag aan je onderbewuste en je krijgt antwoord. Want diep van binnen weet je het. Schrijven kan je zo ook in contact brengen met wat je wilt. Dat kan weer heel handig zijn bij het maken van een keuze. 

Luisteren naar je gevoeljpeg

Vooral als je hooggevoelig bent, kan leren luisteren naar je gevoel heel nuttig zijn. Juist jij hebt het vermogen om te voelen! Maar vaak zijn onze voelsprieten afgestemd op de omgeving en niet op ons innerlijk. Dan voelen we goed aan wat een ander wil, maar niet wat voor onszelf belangrijk is.

Hooggevoeligheid


Als je hooggevoelig bent, doe eventueel deze korte HSP test, is het extra belangrijk om regelmatig stil te staan bij jouw gevoel. Door je aandacht te richten op je lichaam, en door te schrijven. 

Probeer intuïtief te schrijven. Denk niet teveel na of je het wel goed doet en of wat je schrijft wel mooi is. Zet gewoon je pen op papier. Schrijf als eerste je vraag op. Het eerste dat daarna in je opkomt zet je op papier, en dan schrijf je door. Lees even terug als je het niet meer weet, en stel jezelf de vraag, 'wat betekent dit?'. Schrijf dan weer verder.

Zo kom je in contact met je gevoel en intuïtie. Van onschatbare waarde voor een hooggevoelig persoon! Zo weet je wat je wilt en is het makkelijker om te kiezen.

Hulp bij verbinding met jezelf 


Als spiritueel loopbaancoach begeleid ik mensen bij leren luisteren naar hun gevoel en intuïtie en volgen van hun hart. Ik help mensen om tot zichzelf te komen, bij hun innerlijk weten over wie ze zijn. Dit geeft zelfvertrouwen en zin aan je leven. Ik richt me ook op de vragen: welk werk past bij jouw kwaliteiten en drijfveren? Wat is de rode draad in jouw leven en je missie?

Wil je leren luisteren naar je gevoel, doe dan de cursus Volg je innerlijk kompas!

Wil je leren luisteren naar je gevoel en intuïtie dan is deze cursus iets voor jou. Met meditaties, intuïtieve en creatieve oefeningen en uitleg over spiritualiteit. Je innerlijk kompas leidt je door het leven en helpt bij het maken van keuzes.

Mijn andere online cursussen:

Van angst naar liefde
Deze cursus helpt je om een omslag te maken en verder te komen als je vastzit. Ook hier wordt het idee van vragen stellen en antwoorden krijgen toegepast, en worden meditaties en intuïtieve oefeningen gebruikt om je te verbinden met jezelf en wat in je leeft. 

Leef je ziele-missie
Dit is een loopbaantraject dat je helpt om de rode draad te zien, en je kwaliteiten en drijfveren te kennen. Je verbindt je met je verlangens en waartoe je hier bent. Naast opdrachten om dit alles helder te krijgen bevat de cursus diverse meditaties en creatieve en intuïtieve oefeningen om je te verbinden met je ziel.

Kijk hier voor meer informatie.