HSP test: ontdek of je hooggevoelig bent

Hooggevoeligheid wordt vaak niet direct herkend, en kan soms zelfs verward worden met angststoornissen of depressie. Om erachter te komen of je hooggevoelig bent, kan het helpen om een HSP test te doen. HSP staat voor "Highly Sensitive Person", oftewel "Hoog Sensitief Persoon". Een HSP test kan je helpen om te bepalen of en in welke mate je hooggevoelig bent. Wat is dan hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit?

HSP: wat is het


HSP, kort voor Hoog Sensitief Persoon is een persoonlijkheidskenmerk dat verwijst naar een aangeboren gevoeligheid voor verschillende stimuli, zoals emoties, geluiden en licht. Mensen met deze eigenschap kunnen overweldigd raken door hun omgeving en hebben vaak een diepgaande innerlijke belevingswereld.


Hoewel je last kunt ervaren van overprikkeling of het gevoel anders te zijn , is het belangrijk om te begrijpen dat het hebben van dit persoonlijkheidskenmerk niet per se een probleem is. Veel HSP's hebben juist sterke punten, zoals creativiteit, empathie en intuïtie. Het is ook belangrijk om te weten dat je in meer of mindere mate HSP kunt zijn en dat mensen op verschillende manieren gevoelig kunnen zijn. 


Als je vermoedt dat je HSP bent, kan een HSP-test nuttig zijn om te bepalen of je hoogsensitief bent en in welke mate. Er zijn verschillende HSP-tests beschikbaar, zoals de HSP-schaal van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron. Er zijn ook Nederlandse tests te vinden, zoals op de website Hoogsensitief.


Het is belangrijk om te benadrukken dat een HSP test geen diagnose geeft en niet moet worden gebruikt om te bepalen of iemand een bepaalde stoornis heeft. Hoewel gevoeligheid een rol kan spelen bij sommige psychische stoornissen, is hooggevoeligheid op zichzelf geen stoornis.


HSP test geeft inzichtjpg

Wat is een HSP test


De meeste tests zijn gebaseerd op een vragenlijst die specifieke kenmerken van een HSP meet. Deze kenmerken kunnen onder meer betrekking hebben op gevoeligheid voor externe prikkels, emotionele intensiteit, verfijndheid van zintuiglijke waarneming en neiging tot overprikkeling.


De tests bestaan uit een reeks vragen die je moet beantwoorden over je persoonlijkheid, gedrag en emoties. Aan de hand van de antwoorden wordt een score berekend die aangeeft hoe hooggevoelig je bent. Het is belangrijk om te onthouden dat een HSP test een indicatie geeft. Niemand kan de diagnose HSP stellen. Het is nog niet aan te tonen of wetenschappelijk te bewijzen of en wanneer iemand hoogsensitief is. Je herkent jezelf in de eigenschappen, daar komt het op neer. 


Het beantwoorden van de vragen kan leiden tot een score die aangeeft in welke mate iemand deze kenmerken vertoont. De test is in wezen een zelftest, je kunt de vragen beantwoorden en het aantal ja-antwoorden geeft een indicatie van hoe gevoelig je bent en op welke punten. Scores kunnen variëren van zeer laag tot zeer hoog, en de resultaten kunnen worden gebruikt om een beter begrip te krijgen van iemands persoonlijkheid en welzijn. 

Wat doe je met de resultaten van de test


Het is belangrijk om bij het interpreteren van een HSP-test naar het grotere plaatje te kijken en niet alleen naar de scores. HSP is geen probleem, het kan wel uitdagend zijn. Door je eigenschappen te begrijpen en door het ontwikkelen van copingstrategieën kun je leren hoe je je omgeving beter kunt beheren en jezelf beschermen tegen overstimulatie. Ook is het fijn om inzicht te krijgen in je kwaliteiten en talenten, dit kan je zelfvertrouwen versterken. Hierbij kan begeleiding nuttig zijn.


Het belangrijkste is dat je jezelf bewust bent van je hooggevoeligheid en leert hoe je ermee om kunt gaan. Als je last ervaart van je hooggevoeligheid, kan het nuttig zijn om de resultaten van de HSP-test te bespreken met een professional, zoals een coach of therapeut. 


Begeleiding bij omgaan met hooggevoeligheid


Door samen te werken met een coach, kunnen HSP's leren hoe ze hun hun grenzen stellen en zichzelf beschermen tegen overstimulatie. Dit kan betekenen dat ze leren hoe ze hun agenda aanpassen, bepaalde activiteiten of situaties kunnen vermijden of juist opzoeken en hoe ze kunnen ontspannen.

Een therapeut kan helpen bij het verkennen van de diepere emotionele en psychologische aspecten. Therapie kan helpen om emotionele wonden te helen en traumatische ervaringen te verwerken die het gevolg kunnen zijn van de gevoeligheid van HSP's. Daarnaast kan therapie helpen om te gaan met gevoelens van angst, depressie of onzekerheid die HSP's vaak ervaren.

Een coach of therapeut kan je ook helpen bij het ontwikkelen van effectieve communicatie vaardigheden, die van cruciaal belang zijn voor HSP's. Omdat HSP's vaak overweldigd kunnen raken door hun omgeving, kunnen ze soms moeite hebben om zichzelf uit te drukken. Begeleiding kan helpen bij het ontwikkelen van assertiviteit, zodat je effectief leert communiceren en je behoeften aangeven.


UWV werkfit coaching voor HSPspng


Daarnaast kan begeleiding ook helpen bij het versterken van de positieve aspecten van HSP, zoals empathie en creativiteit. HSP's hebben vaak een rijke innerlijke belevingswereld en zijn bijzonder gevoelig voor de gevoelens en behoeften van anderen. Dit kan een krachtige troef zijn in relaties en in het leven in het algemeen. Maar het kan je ook heel veel energie kosten. Een coach of therapeut kan je helpen om deze eigenschappen te waarderen en te gebruiken om je leven te verrijken.

Tot slot kunnen zowel een coach als een therapeut helpen bij het verbeteren van je algemene welzijn. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze advies geven over gezonde levensstijl gewoonten, zoals lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap. Of bij het ontwikkelen van ontspanningstechnieken, zoals meditatie, mindfulness of yoga.


Kortom, een HSP test kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het begrijpen van jezelf en jouw grote gevoeligheid. Zeker als je mede door je hooggevoeligheid bent uitgevallen, is het belangrijk om dit te beseffen. Vind je een uitgebreide vragen lijst te veel? Je kunt onze korte HSP test doen. Deze geeft je in slechts zeven vragen al een indicatie van je hooggevoeligheid. 

Ben je uitgevallen op je werk? 


Wil je begeleiding bij leren omgaan met je hooggevoeligheid in je werk? Dan ben je bij Via Lusanne aan het juiste adres. Wij zijn een re-integratiebureau voor HSP's en begeleiden je na ziekte naar passend werk. Onze specialiteit is HSP en burn-out. Onze coaches zijn zelf HSP en hebben vaak ook ervaring met burn-out raken en leren omgaan met hun grote gevoeligheid in werk. 

Wij bieden UWV trajecten en begeleiden je vanuit de ziektewet, WIA, Wajong of WW weer richting de arbeidsmarkt. Dit kan ook voor parttime werk, naast een gedeeltelijke uitkering. Ook bieden we 2e spoor trajecten, voor als je nog in dienst bent bij je werkgever maar niet kunt re-integreren in je oude functie of een andere functie in de organisatie. Het 2e spoor traject helpt je passend werk te vinden elders.