Hoogsensitief persoon (HSP) en werk: zo kun je je missie manifesteren


Soms moeten we heel wat overwinnen om onze missie te kunnen leven. Sterker nog, het kan al een hele klus zijn om te ontdekken wat je missie is. Zeker voor hoogsensitieve personen die gewend zijn hun gevoel en verlangen opzij te zetten om te voldoen aan verwachtingen van hun omgeving. Hoe kies je dan voor jezelf zodat je toch werk kunt doen dat past bij wie je bent? Ik geef je hier mijn HSP tips.


Als HSP niet weten wat je wilt

 

Hannah is een vrouw van 53 jaar die na haar school een fotografie-opeiding wilde doen. ‘Dat kun jij niet,’ zeiden haar ouders, ‘je bent niet goed genoeg en niet zakelijk genoeg’. Ze ging iets anders doen maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zij het soms heel traag. Onlangs heeft ze alsnog de Fotovakschool afgerond en ze maakt prachtige foto’s. Maar ze is nog onzeker of ze er wel geld mee kan verdienen.

 

Het is haar verlangen om rust en schoonheid te brengen met haar fotokunst. Het liefst hangt ze haar werk in bedrijven, zodat medewerkers door naar haar foto’s te kijken af en toe een rustmoment kunnen ervaren temidden van de stress. Zelf raakte ze op haar 29ste overspannen of burn-out. ‘Ik dacht dat ik niks kon. Ik ben een pleaser en heb mijn leven vormgegeven door te doen wat ik dacht dat anderen van me verwachtten. Ik wist niet meer wat ik zelf wilde.’

 

Jouw vorm vinden in werk

 

Het was voor haar een lange weg van zoeken, worstelen en bewustworden. ‘Ik wil heel graag fotograferen op mijn manier, maar ik heb nog niet helemaal helder wat dat is en hoe ik het moet noemen. En het lukt me niet om mezelf in de wereld te zetten.’ Ik vraag wat haar belangrijkste vraag is. Ze denkt even na. ‘Wat is de reden dat ik hier ben, wat is de bedoeling dat ik bijdraag aan het geheel?’ Ik bekijk haar foto’s en merk op dat ze de rust en schoonheid die zij er graag mee brengt, ook echt uitstralen. Wat je verlangt, is kennelijk ook wat je biedt.

 

Haar jeugdervaring lijkt op mijn verhaal. Ik wilde als tiener een creatieve opleiding doen maar mijn vader zei, ‘ga maar rechten studeren, daar kun je nog alle kanten mee op’. Het kan een rode draad worden van doen wat er van je wordt verwacht in plaats van je eigen verlangen te volgen. Het kan dan misschien lijken alsof je van je eigen pad af bent. Maar is dat ook zo? Als ik terugkijk op mijn leven zie ik dat het niet voor niets zo is gelopen. Ik heb veel geleerd en mezelf breed ontwikkeld. En ik ben uiteindelijk ook creatieve dingen gaan doen, met meer zelfvertrouwen dan ik vroeger ooit had gekund.

 

Je missie realiseren door de pijn heen

 

Is het iets dat misschien hoort bij hoogsensitieve personen, diep van binnen een sterk verlangen en levensmissie hebben maar er pas op latere leeftijd aan toekomen om deze te verwezenlijken? Dat we eerst onszelf moeten kwijtraken om onszelf vervolgens heel bewust terug te vinden? Ik denk van wel. In dat proces doorbreken we belemmerende patronen van ‘moeten voldoen’, verwerken we oude emoties en ontwikkelen we kwaliteiten en vermogens die eerder niet aan bod kwamen. En ontdekken we onze missie, het waarom van ons leven. Je missie kun je niet altijd meteen in de wereld zetten, ook daar zit vaak een blokkade op. Ik weet nu, als je een ervaring nog niet diepgaand hebt verwerkt, kun je jezelf ook nog niet helemaal manifesteren. Dus moeten we onze negatieve gedachten terug herleiden tot aan de bron.

 

Laat ik mezelf als voorbeeld geven. Als kind was ik heel gevoelig en emotioneel, ik had een aardig temperamentje. Mijn gevoelens uiten werd echter bepaald niet gestimuleerd en ik durfde niets meer te zeggen. Zo leerde ik mijn mond te houden en te luisteren. Van dit vermogen heb ik later mijn werk gemaakt, als loopbaancoach, en nog altijd is dit een grote gave. Door mijn rechtenstudie heb ik mijn rationele kant ontwikkeld. Daarna heb ik tien jaar bij de overheid gewerkt. Ik weet hoe het er aan toe gaat in grote organisaties. Passen deed ik er niet, dat gaf veel onrust en deed me op zoek gaan. Ik raakte burn-out toen ik 36 was. Kort daarna begon ik voor mezelf. Dat gaf vrijheid! Rust! En voldoening.

 

Zelfonderzoek als HSP geeft diepe inzichten

 

Door mijn vroege ervaringen kwam ik in een zoektocht naar passend werk en leerde ik mezelf diepgaand kennen. Mijn grote gevoeligheid, sterke intuïtie en spirituele wijsheid. Mijn diepere verlangens. Het waarom van mijn leven. Ik moet wat ik voel en zie serieus nemen en naar buiten brengen. Ik heb eerst geleerd om te luisteren en me later bewust bekwaamd in spreken en schrijven. Hier zat angst op en deze heb ik enerzijds doorleefd door te voelen en anderzijds overwonnen door dingen die ik eng vond gewoon te doen. Ik heb ook geleerd me te beheersen en mijn visie en gevoelens gedoseerd te delen met anderen. Daardoor kan de boodschap ook goed overkomen.

 

Maar mijn visie naar buiten brengen in een boek? Een eigen atelier om lekker creatief bezig te zijn? Lange tijd waren dit verlangens waar ik niet aan toekwam om ze serieus op te pakken. Er moest altijd iets anders. Totdat de beerput van mijn pijn bijna leeg was. Het laatste restje shit was heftig. Ik stuitte op de bodem van mijn gedachten ‘ik kan niet zomaar zeggen en doen waar ik zin in heb’. Dit zat vast, in mijn denken en mijn lichaam. Pas door het over te geven liet het los. Dit bedoel ik dubbelzinning. Ik vroeg, ‘Help, hoe kom ik hier uit?’ Ik kreeg antwoorden. En ik moest letterlijk overgeven. Zo kwam ik tot de kern. Tot de bron.

 

Zelfvertrouwen ontwikkelen om je missie te kunnen leven

 

Mijn overtuigingen blijken niet waar te zijn. Zoals het idee dat mensen niet willen horen wat ik te vertellen heb, en dit ontdek ik juist sinds ik een eigen atelier heb en werk aan een boek over burn-out. Door mensen voor activiteiten in mijn atelier uit te nodigen en voor mijn boek te interviewen, merk ik een grote behoefte aan mijn visie en aanbod. Zo leer ik dat het juist goed is om te doen waarvoor ik hier ben. Deze bevestiging kan ik nu andere hoogsensitieve personen geven, die aarzelen om voor zichzelf te beginnen met hun hart-gedreven aanpak. ‘Mensen komen niet voor wat ik te bieden heb,’ denken ze.

 

Want onze aanpak is niet mainstream. En dan gaan we twijfelen, is er wel vraag naar? In de maatschappij worden intuïtie en spiritualiteit afgedaan als zweverig. Het alternatieve circuit van hulpverlening wordt door de meeste reguliere artsen en ook psychologen in de ban gedaan. Het is niet bewezen dus onzin. Hoe kun je als hoogsensitief persoon met jouw bijzondere kwaliteiten dan geld verdienen? Hoe kun je een bedrijf baseren op een innerlijk gebied dat door de omgeving niet wordt erkend?

 

Ik ben gaan zien dat een aantal aspecten van belang zijn. Hier drie HSP tips:

1.     Om te beginnen helpt het om te weten wie jouw klanten zijn. Met of voor wie werk je het liefst? Zijn dat rationele sceptici? Of zijn het juist mensen die open staan voor bewustwording en een andere aanpak? Bijvoorbeeld omdat ze zijn vastgelopen in het reguliere circuit.

2.     Dan, ontdek een voor jouw doelgroep juiste benaming voor je aanbod. Wat zoekt jouw ideale klant, waar loopt die tegenaan? Als je jouw aanbod zo noemt, zullen de juiste mensen er op af komen. Dit kan een proces zijn van trial and error.

3.     En tenslotte, het meest belangrijk, heb zelf vertrouwen in jouw aanbod. Je hoeft er niet ‘iedereen’ mee te bereiken, alleen de klanten die bij jou passen. Het is belangrijk om te beseffen wat jouw ding is en wat je daarmee biedt aan wie.

 

Angst overwinnen om je missie te leven

 

Kom je in dit proces angst tegen? Ja zeker. Het kan echt eng zijn om te doen waarvoor je hier bent, er zit vaak een lading op. We hebben in onze collectieve geschiedenis diverse ervaringen van vervolging van andersdenkenden. Denk aan de Middel-Eeuwen, toen zijn vele vrouwen omgebracht omdat ze een kruidenvrouwtje waren, zieneres of genezeres. Dat maken we liever niet nog een keer mee. In Nederland leven we inmiddels in vrijheid en veiligheid. Ja, er zijn vele sceptici en die kunnen zich fel uiten. Het is belangrijk in te zien dat ze zelf bang zijn. Voor verlies van hun aanzien, en daarmee hun identiteit. Dan hoeven we hun kritiek niet langer op onszelf te betrekken.

 

Daarnaast is het nodig om ons vertrouwen in het leven te versterken. Door te beseffen dat het verleden achter ons ligt, dat onze negatieve gedachten niet waar zijn en dat we mogen creëren in vrijheid en er geld mee mogen verdienen. Ook door te vertrouwen in een hogere macht die voor ons zorgt. Overgave is een essentieel aspect hierin. Daarom nog deze tip: vraag om hulp, aan je hoger zelf, god, de bron of de kosmos.

 

Als we de bron hebben bereikt, de bron van onze noodzaak om te doen wat we graag doen, krijgt ons werk een kracht en glans die de juiste klanten of opdrachten aantrekt. En dan kunnen we doen waarvoor we hier zijn en leven van wat we het liefste doen. ♡

 

© Lusanne Hogeweg 


Wil je weten wat jouw missie in werk is, of kun je wel wat hulp gebruiken bij concretiseren ervan? De online cursus Leef je ziele-missie helpt je verder.

Of lees het boek Van voldoen naar voldoening, over de vrouwelijke weg om je missie te vinden.

 

De foto’s van Hannah kun je bekijken op www.hannahhansen.nl.