Innerlijke familie in een UWV werkfit traject

Jouw innerlijke familieleden begrijpen en effectief inzetten 


In een UWV werkfit traject bij coach Silvia van Via Lusanne kun je kennismaken met je innerlijke familie. Het model van de innerlijke familie gaat er vanuit dat al je karaktereigenschappen zijn onder te verdelen in vier elementen, te weten de innerlijke man, innerlijke vrouw, het innerlijk jongetje en innerlijk meisje. Ze belichten vier verschillende kanten van jouw persoonlijkheid. 
Zo kun je je bewuster worden van de verschillende aspecten in jezelf en ben je steeds beter in staat om er bewust voor te kiezen om een ander familielid (lees ander gedrag) in te zetten in specifieke situaties. Zo heb je meer grip op je eigen handelen. Het model helpt je om effectiever te worden in je leven en werk.

Archetypen 


Vraag jij je wel eens af waarom je op een bepaalde manier reageert op dingen? Waarom je bijvoorbeeld irritaties of ongemak voelt. Of waarom je soms zo uit je slof kunt schieten. Hoe het kan dat je steeds in dezelfde patronen verstrikt kunt raken? Hoe het nu toch mogelijk is dat je zoveel energie hebt nadat je iets geks hebt gedaan terwijl dat eigenlijk ook heel intensief was?


Om meer te leren over hoe het er bij jou van binnen aan toe gaat en wat voor die specifieke reactie zorgt, maak ik tijdens de coach trajecten gebruik van het model van de innerlijke familie. Ik ben opgeleid door Arienne Klijn, zij is de grondlegger van dit systemisch model. Het is een zeer praktisch en beeldend model met veel lagen. Met behulp van Playmobil poppetjes worden zaken heel inzichtelijk.


Het model is niet gebaseerd op stereotypes, maar wel op archetypes (van Carl Jung), typische karaktereigenschappen die we, in ons collectief onbewuste, aan een bepaald beeld toekennen.
Om je een voorbeeld te geven staat de innerlijke man onder andere voor knopen doorhakken, overzicht bewaken, denkvermogen en daadkracht.
De innerlijke vrouw verbeeldt eigenschappen als troost bieden, compassie, acceptatie, gevoel van eigenwaarde en innerlijke weten.
Leergierigheid, wilskracht, je levenslust en je stoere kant scharen we onder het innerlijk jongetje en het innerlijke meisje staat voor hopen, voelen, aanpassings-vermogen en je zachte, kwetsbare kant.

Jezelf begrijpen, én de ander 


Het model van de innerlijke familie helpt helderheid en inzicht te verschaffen in situaties waarbij je tot nu toe met je handen in het haar zat. Zo ontstaat er meer mildheid naar jezelf. 

Daarnaast creëert de Innerlijke Familie een opening naar het voelen, en de oude wijsheid van je lichaam. En vaak is dat de brug die je als hoogsensitief persoon mag gaan slaan. Meer uit het hoofd, in het hart en lijf zakken. Met het voelen - denken - doen - de wijsheid en levenslust in balans ervaar je veel meer regie. Je kunt dus beter voelen wat er nodig is en hiernaar handelen!


Uiteraard heb niet alleen jij een innerlijke familie, ook de mensen in je omgeving. Door het gedrag dat iemand laat zien te vertalen naar de taal van de Innerlijke Familie krijg je ook meer inzicht in wat er nu eigenlijk vanbinnen bij die persoon gebeurt. En als je begrijpt wat er gebeurt, is het makkelijker om adequaat te kunnen reageren of anticiperen in een gesprek. Doordat jij zelf ook beter begrijpt waar jouw reacties en gedrag vandaan komen, kun je dichter bij jezelf blijven.  Ook zul je automatisch minder over je eigen grenzen gaan. Soms denk je dingen of patronen al te doorzien, maar als je situaties op tafel verbeeld ziet, is het zoveel krachtiger!

UWV werkfit traject voor HSP's


Sta je ook te popelen om met dit model aan de slag te gaan en inzicht te krijgen in hoe jouw innerlijke familie er bijstaat? Het geeft je inzicht in wat je nodig hebt. Is het rust? Meer verbinding? Of juist een beetje uitdaging en inspiratie? ​Heb je interesse om dit over jezelf te leren in een UWV werkfit traject? Wacht niet langer en plan een klikgesprek in.


In het klik-gesprek kun je persoonlijk kennismaken met Silvia en kan zij het model verder toelichten. Ook krijg je in het gesprek een idee wat het UWV werkfit traject jou kan bieden om je persoonlijke effectiviteit te versterken om weer richting de arbeidsmarkt te gaan. 


Silvia werkt in de regio Alkmaar, Heemskerk, Kennemerland en de regio Haarlem.
Hier vind je meer informatie over Via Lusanne en de werkfit coaches

© Website ontwerp en teksten: Lusanne Hogeweg. Logo: Bauke Hondema.