Je hebt de HSP zelftest ingevuld. Ben je hooggevoelig?

Heb je op alle of de meeste vragen een 'ja'?

Je hebt op alle of de meeste vragen met ja geantwoord. Dat betekent dat je hoogstwaarschijnlijk hooggevoelig bent. Mogelijk wist je dit al of misschien is het nieuw voor je. Hoe dan ook is het van belang om te leren omgaan met deze kwaliteiten, die ook een valkuil kunnen zijn en je veel energie kunnen kosten.

Heb je een deel van de vragen met 'nee' beantwoord?

Je hebt een deel van de vragen met nee en een deel met ja beantwoord. Dat betekent dat je misschien hooggevoelig bent of in mindere mate. Op sommige punten heb je er misschien last van. Ook voor jou kan het van belang zijn om te leren omgaan met je gevoelige eigenschappen.

Wat is hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit (HSP) nou eigenlijk?

Kenmerken van hoogsensitiviteit


Hoogsensitiviteit is een eigenschap waarbij (fysieke en emotionele) prikkels uit de omgeving sterker binnenkomen en meer diepgaand worden verwerkt, wat leidt tot intensere reacties (in emoties en stress) op (met name nieuwe) situaties.

Kenmerken van HSP's:

  • Onzeker, minder zelfvertrouwen, lager zelfbeeld. 
  • Minder assertief, moeite met grenzen stellen. 
  • Gevoelig voor energieverlies, daardoor sneller moe. 
  • Zoeken naar werk dat energie en voldoening geeft. 
  • Interesse in zingeving, creativiteit en spiritualiteit.

Hoe herken je een HSP?


Dé HSP bestaat niet, maar algemene kenmerken zijn:
• Snel overprikkeld en stressgevoelig.
• Bedachtzaam, zorgvuldig, gedetailleerd, opmerkzaam. • Sociaal en empathisch.
• Zelfreflectie en zelfkritisch.
• Consciëntieus en gewetensvol.
• Houden niet van onverwachte veranderingen.

Hoe leer je omgaan met je gevoeligheid?


Ben je op zoek naar meer informatie, tips en inspiratie, lees dan de artikelen over HSP, werk en burn-out.

Zoek je een coach die zelf ook hooggevoelig is en jou vanuit herkenning kan begeleiden om van je hooggevoeligheid een kracht te maken?

Onze HSP coaches leren je om te gaan met je hooggevoeligheid. Ze helpen je ontdekken wat je kwaliteiten zijn en begeleiden je naar passend werk. Wij doen dit in re-integratie trajecten voor het UWV en voor werkgevers.

Kennismaken


Heb je interesse in Via Lusanne? Neem contact op voor een kennismaking. Mail info@vialusanne.nl of bel 023 - 2052295. 


Naast Werkfit trajecten bieden we Modulaire diensten en Naar werk trajecten voor het UWV. Ook kun je bij ons eerste en tweede spoor trajecten doen via je werkgever.

Weer fit naar werk


Heb je een ziektewet of WIA uitkering en wil je je weer oriënteren op werk? In een UWV Werk fit traject bekijken we wat je nodig hebt en welk werk het beste past bij je drijfveren en kwaliteiten. Via Lusanne is gespecialiseerd in HSP en burn-out.


De coach van je keuze is je vaste aanspreekpunt, daarnaast kun je sessies doen bij andere coaches uit het team die ieder hun specifieke aanbod hebben. Naast persoonlijke gesprekken maken creatieve en intuïtieve werkvormen deel uit van het traject. 


Zicht op je kwaliteiten en motivatie


Door een burn-out heb je misschien minder zelfvertrouwen. In het traject kijken we daarom naar je sterke kanten en kwaliteiten en wat je te bieden hebt. We hepen je helder krijgen waar je blij van wordt en van welk werk je energie krijgt. 


We leren je om je grenzen te voelen en bewaken en om in balans te blijven. We proberen je in beweging te krijgen met een stage of vrijwilligerswerk in een werk- richting die bij jou past.

Wie zijn wij?


Ik ben Lusanne Hogeweg, hooggevoelig loopbaancoach sinds 2003 en eigenaar van re-integratiebureau Via Lusanne. We begeleiden hoogsensitieve mensen na ziekte naar werk waar ze weer blij van worden. We hebben coaches in een groot deel van Nederland. Alle coaches zijn zelf HSP.

Maak kennis met de HSP coaches van Via Lusanne, die je kunnen begeleiden bij je re-integratie naar werk dat past bij je hooggevoeligheid. Ze helpen je ook bij je grenzen aangeven, je zelfvertrouwen versterken en werken met behoud van energie.

Raak je snel overprikkeld? Pas op je energieniveau!

Tips voor omgaan met hoogsensitiviteit

Boek De belofte van burn-out

Het boek De belofte van burn-out geeft je handvatten om je cirkel van uitputting te doorbreken en de balans te herstellen. Het helpt je ook om te ontdekken waar je blij van wordt. Je leert hoe je burn-out kunt omzetten in kracht, met vele praktijkvoorbeelden en tips.

© Website ontwerp en teksten: Lusanne Hogeweg. Logo: Bauke Hondema.