5 strategieën om als HSP met angst om te gaan

Hoe kun je gedijen in een zeer stimulerende wereld?


Ben jij iemand die zich vaak overweldigd en angstig voelt door de drukte van alledag? Vind je het een uitdaging om als hoogsensitief persoon (HSP) door een zeer stimulerende wereld te navigeren? Zo ja, dan ben je niet alleen. Leven met angst als een HSP kan een constante strijd zijn, maar er zijn strategieën die je kunnen helpen om te gedijen. In dit artikel bespreken we vijf effectieve strategieën om als HSP met angst om te gaan.


Van het stellen van grenzen tot zelfzorg, deze technieken zullen je in staat stellen om te navigeren door de uitdagingen van een snelle en overprikkelde wereld. Door deze strategieën toe te passen, kun je je gemoedsrust terugwinnen en een bevredigend leven leiden, terwijl je je unieke gevoeligheid omarmt.


Het begrijpen van angst als HSP


Als HSP is het belangrijk om te begrijpen hoe angst zich manifesteert en waarom het voor jou als individu intenser kan zijn. Hoewel angst een normale menselijke emotie is, kunnen HSP's het ervaren op een dieper niveau. Dit komt door de gevoeligheid voor prikkels en de neiging om informatie diepgaand te verwerken. Het is essentieel om te erkennen dat jouw angst een geldige reactie is op de overweldigende wereld om je heen.

Het kan ook nuttig zijn om te leren herkennen hoe angst zich in jouw lichaam en geest uit. Dit bewustzijn stelt je in staat om de signalen vroegtijdig op te merken en preventieve maatregelen te nemen. Door te begrijpen hoe angst zich bij jou persoonlijk presenteert, kun je effectievere strategieën ontwikkelen om ermee om te gaan.

Strategie om met angst om te gaanpng


De uitdagingen van het zijn van een hooggevoelig persoon in een stimulerende wereld


Als HSP kun je je vaak overweldigd voelen door de constante stroom van prikkels in de omgeving. Geluiden, geuren, felle lichten en zelfs de energie van andere mensen kunnen een sterke impact hebben op jouw gemoedstoestand. Het is belangrijk om te erkennen dat het niet jouw fout is dat je gevoeliger bent dan anderen. Het is een intrinsiek onderdeel van wie je bent.

Echter, het omgaan met deze overstimulatie kan een uitdaging zijn. Het kan zijn dat je je vaak uitgeput voelt na sociale interacties, of dat je moeite hebt om je te concentreren in lawaaierige omgevingen. Dit kan leiden tot gevoelens van angst en overweldiging. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet alleen bent in deze ervaring en dat er strategieën zijn die je kunnen helpen om te gedijen in een stimulerende wereld.


Het herkennen en omgaan met angsttriggers


Een belangrijke stap in het omgaan met angst als een HSP is het herkennen van de specifieke triggers die jouw angst kunnen versterken. Dit kunnen zowel externe als interne factoren zijn. Externe triggers kunnen bijvoorbeeld harde geluiden, drukke plaatsen of overweldigende visuele prikkels zijn. Interne triggers kunnen voortkomen uit negatieve gedachtenpatronen, perfectionisme of een gebrek aan zelfzorg.


Het identificeren van deze triggers stelt je in staat om proactief te handelen. Je kunt bijvoorbeeld strategieën ontwikkelen om jezelf te beschermen tegen overstimulatie, zoals het dragen van oordopjes in lawaaierige omgevingen of regelmatige pauzes nemen tijdens drukke dagen. Door deze triggers te herkennen en er effectief op te reageren, kun je de impact van angst verminderen en je welzijn verbeteren.


Het ontwikkelen van strategieën om met angst om te gaan


Nu je een beter begrip hebt van jouw angst en de triggers die het kunnen versterken, is het tijd om effectieve strategieën te ontwikkelen om ermee om te gaan. Hier zijn enkele suggesties die je kunnen helpen:

 • Creëer een dagelijkse routine: Het hebben van een gestructureerde routine kan helpen om een gevoel van stabiliteit te creëren. Plan regelmatige momenten van rust en ontspanning in je dagelijkse schema
 • Oefen ademhalingstechnieken: Diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en angstgevoelens te verminderen. Probeer dagelijks enkele minuten te besteden aan bewuste ademhalingsoefeningen.
 • Doe aan lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om endorfines vrij te maken, wat een positief effect heeft op je stemming en algemeen welzijn. Kies een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt en die past bij jouw behoeften
 • Praktiseer mindfulness: Het beoefenen van mindfulness kan je helpen om in het moment te leven en je geest te kalmeren. Er zijn veel apps en online bronnen beschikbaar die je kunnen begeleiden bij het ontwikkelen van mindfulnessvaardigheden.
 • Schrijf je gedachten op: Het bijhouden van een dagboek kan een effectieve manier zijn om je gevoelens en gedachten te uiten. Schrijven kan helpen om je geest te verlichten en een gevoel van opluchting te bieden.

Door deze strategieën in je dagelijkse leven te integreren, kun je de controle over je angst vergroten en je algehele welzijn verbeteren.


Grenzen stellen als HSPpng


Het creëren van een ondersteunende omgeving om te gedijen als een HSP


Naast individuele strategieën is het ook belangrijk om een ondersteunende omgeving te creëren waarin je kunt gedijen als een HSP. Dit kan betekenen dat je bepaalde veranderingen aanbrengt in je werkomgeving, sociale kringen en zelfs in je thuissituatie. Hier zijn enkele suggesties:

 • Stel grenzen: Leer assertief te zijn en je grenzen te stellen. Dit kan betekenen dat je vaker "nee" zegt tegen sociale verplichtingen of dat je bepaalde activiteiten vermijdt die je overweldigen.
 • Vind een ondersteunend netwerk: Zoek naar gelijkgestemde individuen die jouw ervaring als HSP begrijpen. Dit kan online zijn, bijvoorbeeld in HSP-ondersteuningsgroepen, of in persoonlijke ontmoetingen.
 • Maak tijd voor zelfzorg: Zorg ervoor dat je regelmatig tijd vrijmaakt voor zelfzorg activiteiten die jou helpen ontspannen en opladen. Dit kan alles zijn, van een warm bad nemen tot mediteren of een hobby beoefenen.
 • Pas je omgeving aan: Maak aanpassingen in je omgeving om overstimulatie te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een rustige werkplek creëert of bepaalde geluiden dempt met behulp van oordopjes.

Het creëren van een ondersteunende omgeving vergt tijd en inspanning, maar het kan een enorm verschil maken in hoe je je voelt en gedijt als HSP.


Professionele hulp zoeken voor angst als een HSP


Hoewel individuele strategieën en een ondersteunende omgeving vaak effectief kunnen zijn bij het omgaan met angst als een HSP, zijn er situaties waarin professionele hulp noodzakelijk is. Als je merkt dat je angst je dagelijks leven verstoort, je vermogen om te functioneren belemmert of je mentale welzijn aantast, is het belangrijk om hulp te zoeken.

Een therapeut of counselor die bekend is met HSP kan je helpen om dieper inzicht te krijgen in je angst en effectieve behandelingsmethoden te ontwikkelen. Samen kunnen jullie werken aan het verminderen van je angstsymptomen en het versterken van je veerkracht als HSP.


Zelfzorg is belangrijk voor HSPpng


Het beoefenen van zelfzorg en zelfcompassie


Als HSP is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen en zelfcompassie te beoefenen. Je hebt waarschijnlijk een hogere behoefte aan rust, ontspanning en hersteltijd dan anderen. Sta jezelf toe om aan deze behoeften te voldoen zonder je schuldig te voelen.

Wees ook vriendelijk voor jezelf als je worstelt met angstgevoelens. Angst kan overweldigend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het tijdelijk is en dat je de tools hebt om ermee om te gaan. Wees geduldig met jezelf en geef jezelf de ruimte om te groeien en te genezen.


Het vinden van balans en het stellen van grenzen


Een belangrijk aspect van het omgaan met angst als een HSP is het vinden van balans in je leven. Dit betekent dat je prioriteit geeft aan zelfzorg, rust en ontspanning, maar ook ruimte creëert voor de dingen die je vreugde en vervulling brengen.

Het stellen van grenzen is ook essentieel voor het behouden van je emotionele welzijn. Leer hoe je "nee" kunt zeggen tegen verplichtingen die je overweldigen en wees niet bang om tijd en ruimte voor jezelf op te eisen. Het is jouw recht om jezelf op de eerste plaats te zetten en je eigen behoeften te respecteren.


Conclusie: Het omarmen van je gevoeligheid en gedijen in een zeer stimulerende wereld


Het omgaan met angst als een HSP kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat jouw gevoeligheid ook een kracht is. Door bewust te worden van je angsttriggers en effectieve strategieën toe te passen, kun je leren gedijen in een zeer stimulerende wereld.

Wees niet bang om hulp te zoeken als je het nodig hebt en wees vriendelijk voor jezelf tijdens je reis. Je bent uniek en waardevol, en door je gevoeligheid te omarmen, kun je een vervuld en betekenisvol leven leiden als een HSP.


Oefening om met angst om te gaan


Deze oefening is afkomstig uit het boek Van voldoen naar voldoening


OEFENING: Angst voelen

Als je merkt dat je vastzit, doe dan deze oefening. Het beste is om angst onder ogen te zien. Als je rustig blijft ademen en met je aandacht bij het gevoel blijft, zal je merken dat de angst afneemt.

Vraag je af: Wat als ... ik dit niet doe? Wat als ik niet helemaal voldoe aan de eisen of verwachtingen?
Probeer op te merken welke gedachten dan opkomen en te voelen wat deze bij je oproepen.

Dit is niet altijd voldoende. Het kan nodig zijn om te achterhalen waar de angst vandaan komt. Om een situatie te doorleven en ook om te doorzien, in het hier en nu, dat je niet meer bang hoeft te zijn. Omdat de omstandigheden nu anders zijn dan toen. Omdat je volwassen bent nu, en veel wijzer en sterker. Enkele handreikingen om door angst heen te gaan:

 • Sta stil en voel. Waar in je lichaam voel je de angst?

 • Wees even stil en vraag je af, waar heeft deze angst mee te maken? Welke situatie?

 • Welke conclusie heb je toen getrokken? Klopt die nu nog?

 • Is er nu reden om bang te zijn? Wat kan er misgaan?

  En stel dat dat gebeurt, hoe erg is dat? Kun je daar een oplossing voor bedenken?
  Waar kun je vertrouwen aan ontlenen? Zijn er situaties geweest waar je wel goed kon omgaan met de uitdagingen? Wat ging in het verleden goed, wat kun jij goed?

Schakel hulp in als je er zelf niet uitkomt. Coaching of therapie kan je bevrijden van angst en belemmerende patronen.

Denk na, en schrijf op, waar je zelfvertrouwen of kracht aan kunt ontlenen. Je kwaliteiten, dingen die je goed kunt, successen uit het verleden en eerdere uitdagingen in het leven waar je goed mee om bent gegaan. Sta ook stil bij je hulpbronnen, zoals je vrienden en familie die jou kunnen helpen of steunen. Dit geeft bevestiging en kracht.


Van angst naar liefde 

Wil je meer oefeningen die je helpen om met angst om te gaan en deze te transformeren naar liefde? Doe dan deze DIY online cursus.