De 12 Heilige Nachten retraite


Twaalf dagen mediteren, reflecteren en schrijven: zo kom je echt tot jezelf


De winter is het seizoen om naar binnen te keren, lekker in je huis en in jezelf. Het is een tijd van afscheid nemen en afronden. Van rusten en meegaan. 

Het advies van Jaap Voigt, in zijn boek Leven en werken in het ritme van de seizoenen, is om de dagen leeg en stil te houden. Want in de leegte laat het meest eigene van jezelf zich zien.

De stilte is het sterkst tussen Kerst (25 december) en Driekoningen (6 januari). Deze periode wordt wel de 12 Heilige Nachten genoemd. De energie is naar binnen gekeerd, waardoor kosmische krachten makkelijker tot ons kunnen komen. Het is een prima tijd voor bezinning. Het is een van mijn favoriete periodes van het jaar.

De energie van deze stille tijd ondersteunt je om naar binnen te keren. Zo kun je echt komen tot verdieping en verbinding met je ziele-verlangen en innerlijke bewegingen. 

Let op dromen die je deze nachten hebt, grote kans dat ze een boodschap voor je hebben die iets zegt over het komende jaar.

 

Het ritueel voor de retraite

Koop een mooi schrift of notitieboek om je vragen, dromen en inzichten te noteren. Een gewoon schrijfblok kan ook natuurlijk. 

Zoek een rustige plek op in huis, zet je telefoon uit. Steek een kaars aan. Leg je favoriete pen of potloden klaar. Pak een kopje thee of iets anders.
Sta elke dag bewust stil bij jezelf, door ’s ochtends te mediteren en op te schrijven wat je hebt gedroomd en om ’s avonds de dag af te sluiten met een moment van stilte en reflectie.

Welke vragen leven in jou? Denk er niet te veel over na, probeer ze te laten opborrelen uit de bron in jou. Stel je vragen in de stilte tijdens een meditatie, of neem ze mee de nacht in. Antwoorden kunnen opkomen tijdens de meditatie, later overdag of in je dromen. 

Voorbeeldvragen die je jezelf kunt stellen:
- Wat heb ik vannacht gedroomd?
- Wat houdt mij vandaag bezig? (gedachten, dagdromen)
- Hoe voel ik me? (gevoelens, emoties)
- Welke diepere verlangens zitten hieronder?
- Wat wil mijn lichaam me zeggen?
- Welke boodschappen heeft mijn ziel voor me?

Ik wens je een diepe rust, bijzondere dromen en mooie inzichten!

De meditaties

Deze drie geleide meditaties kun je beluisteren tijdens de 12 Heilige Nachten retraite. 

Je kunt ze eerst alledrie een keer beluisteren en daarna kiezen welke je het liefst wilt doen. Je kunt ze om en om afwisselen. Probeer uit en ervaar wat jou het meest aanspreekt.

De meditaties hebben een toenemende mate van diepgang. 

 

Ter inspiratie het Winter missie ritueel (artikel uit 2018)