Paardencoaching in een UWV traject

Paardencoaching is ervaringsgericht leren


In een UWV traject bij Via Lusanne kan paardencoaching - door coach Ariënne in Haarlem - deel uitmaken van de begeleiding. Wat houdt het in? In een workshop komt aan bod wat je zelf inbrengt en wat het paard in de dynamiek met jou laat zien en bij je oproept.  

Door het samenspel met het paard kun je een situatie buiten jezelf vorm zien krijgen. Je kunt ernaar kijken en eromheen lopen. Een andere positie innemen of een andere aanpak proberen. Dit ervaringsgerichte leren is enorm waardevol, je kunt de resultaten van de sessie vervolgens meenemen in je dagelijkse leven.

Paarden zijn van nature sensitief


Verbinding met de natuur is een zachte, toegankelijke manier om jezelf te ontmoeten en uit te nodigen nog meer aan het leven deel te nemen. We zijn allemaal anders. We zijn allemaal uniek. Als we kunnen samenvallen met onszelf, dan voelt wie we zijn, wat we willen en wat we kunnen heel natuurlijk.

 

Paarden zijn prooidieren en dus afhankelijk van hun eigen waarneming en de kudde voor hun eigen veiligheid. Ze vinden hun gevoeligheid geen probleem, ze zijn er immers van afhankelijk. Hier gaat een groot acceptatievermogen vanuit, dan ons mensen op een veilige en verbonden manier in contact brengt met onze gevoeligheid en innerlijke boodschappen.


Bovendien is een paard altijd onderdeel van een kudde. Om ervoor te zorgen dat alle kuddegenoten in staat zijn om bij gevaar te vluchten, helpen ze elkaar door spanningen over te nemen en af te laten vloeien. Tijdens een paardencoaching ben jij eventjes die kuddegenoot en helpt het paard jou met spanning loslaten. Zo kom je meer ontspannen de paardenbak weer uit.

Paardencoaching is kernachtig en krachtig


De coach begeleidt de sessie door de dynamiek te spiegelen en vragen te stellen. Het paard is in staat om op verschillende manieren te reageren – de ene keer meer op persoonlijke dynamieken, de andere keer op systemisch niveau. Het paard pikt op wat het meest blokkeert of vrij wil komen. Dat maakt een sessie kernachtig, krachtig en een soort katalysator in het proces.


We werken in een kleine groep van maximaal 5 deelnemers om ook het paard niet teveel te belasten. De workshop bestaat uit een eigen sessie bij het paard van ca 15 minuten. Deze workshops worden regelmatig georganiseerd. Vraag coach Ariënne naar de actuele agenda.

In het klik-gesprek kun je persoonlijk kennismaken met Ariënne en kan zij verder toelichten hoe het in z'n werk gaat. Ook krijg je in het gesprek een idee wat het UWV werkfit traject jou kan bieden om je persoonlijke effectiviteit te versterken om weer richting de arbeidsmarkt te gaan. 


Ariënne werkt in de regio Haarlem, Heemstede en Amsterdam. Hier vind je meer informatie over het aanbod van Via Lusanne en de coaches.

© Website ontwerp en teksten: Lusanne Hogeweg. Logo: Bauke Hondema.