UWV Werkfit traject: wat is het en hoe vraag je het aan

Heb je een ziektewet of WIA uitkering en wil je weer aan het werk?


Je kunt in aanmerking komen voor een werkfit traject van het UWV. Wat houdt dat in? Je kunt zowel door het UWV als door een extern bureau worden begeleid.

Het UWV werkfit traject is bedoeld voor mensen die om welke reden dan ook moeite hebben om een baan te vinden. Het kan zijn dat je een tijdje niet hebt gewerkt, dat je lang ziek bent geweest of een handicap hebt. Wat de reden ook is, het UWV werkfit traject is er om je te helpen weer aan het werk te gaan. 

Het is er voor mensen met ziektewet, WIA, Wajong en ook voor mensen met een WW uitkering die nog beperkingen hebben.

Als je denkt dat het UWV werkfit traject iets voor je is, kun je contact opnemen met je contactpersoon bij het UWV. Als je die nog niet hebt, kun je daar om vragen (hier vind je contactgegevens van UWV). Een medewerker zal dan een intakegesprek met je voeren om je situatie en behoeften te bespreken. Vervolgens wordt er een persoonlijk plan opgesteld en krijg je begeleiding bij het volgen van het traject bij een extern bureau. Dit bureau mag je zelf uitkiezen. Zo kun je vragen om een bureau dat HSP coaching biedt en je traject doen bij Via Lusanne. Wij bieden trajecten op maat voor HSP.

Het traject bestaat uit verschillende stappen om je te helpen je vaardigheden te verbeteren, je zelfvertrouwen te vergroten en je kansen op het vinden van een baan te vergroten. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende stappen van het traject.

Stap voor stap naar een UWV werkfit traject

  1. Intakegesprek. Het UWV werkfit traject begint met een intakegesprek bij het UWV. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar je persoonlijke situatie en naar de mogelijkheden om te werken. Hierbij wordt rekening gehouden met eventuele beperkingen of andere factoren die van invloed kunnen zijn op het vinden van een baan.

  2. Persoonlijk plan. Na het intakegesprek stelt de medewerker van het UWV een persoonlijk plan op. Dit plan is speciaal ontworpen om je te helpen bij het vinden van een baan. Het plan bevat doelen, acties en evaluatiepunten. Het resultaat van een werkfit traject hoeft niet een baan te zijn, maar dat je fit bent om te werken en kunt gaan solliciteren.

  3. Training en scholing. Een onderdeel van het UWV werkfit traject kan zijn het volgen van training en scholing. Dit kan gaan over sollicitatievaardigheden, communicatie of vakgerichte kennis. Het doel van deze trainingen is om je mogelijkheden op werk te vergroten. 

  4. Coaching en begeleiding. Naast training en scholing biedt het UWV werkfit traject ook coaching en begeleiding. Een externe coach helpt je bij het uitvoeren van het persoonlijk plan. 

  5. Werkervaringsplaatsen. Als onderdeel van het UWV werkfit traject kan er ook gebruik worden gemaakt van werkervaringsplaatsen of een proefplaatsing. Dit zijn tijdelijke werkplekken waar je werkervaring kan opdoen. Dit vergroot de kans op het vinden van een baan en zo kan je laten zien wat je kan.

Kies je eigen coach voor optimaal maatwerk


Ik wil graag benadrukken dat het UWV werkfit traject gericht is op maatwerk en persoonlijke begeleiding. Het is dus geen standaardtraject dat voor iedereen hetzelfde is. De begeleiding is afgestemd op je persoonlijke situatie en behoefte. Dit maakt het traject effectief en succesvol. Hier vind je meer informatie over onze Werkfit trajecten voor HSP.

Hoe nu verder? Neem contact op met het UWV om te kijken of het werkfit traject iets voor je is. Je contactpersoon maakt een plan van aanpak. Zoek een bureau en een coach bij wie je het traject zou willen volgen. Het UWV geeft je een paar bureaus waarmee je kunt kennismaken, een klik-gesprek voeren, en je kunt ook zelf op zoek gaan naar een bureau. Ben je hooggevoelig of vermoed je dat? Je kunt hier de HSP test doen. Zo ja, dan kun je kiezen voor een HSP coach.

UWV Werkfit trajecten voor hoogsensitieve personen

Ben je hooggevoelig en wil je aan het werk?


Als je hoogsensitief bent en een UWV werkfit traject wilt volgen, kun je kiezen voor een coach die ook hooggevoelig is. Er zijn bureaus gespecialiseerd in HSP met coaches die zelf ook hooggevoelig zijn. Via Lusanne is een van deze bureaus. We hebben coaches op verschillende plekken in het land. 

Wat ons onderscheidt is dat wij naast de persoonlijke gesprekken ook creatieve en intuïtieve werkvormen bieden. Wil je meer weten? Hier vind je een overzicht van de HSP coaches van Via Lusanne met de werkvormen die ze bieden. 

Heb je vragen? Mail Lusanne, zij helpt je graag verder. Of bel 06-55629900.

© Website ontwerp en teksten: Lusanne Hogeweg. Logo: Bauke Hondema.