Een loopbaancoach voor hoogsensitieve personen vinden in Haarlem.

 

Als een normaal persoon vijf sensorische prikkels ontvangt, dringen er twintig gemakkelijk door voor een hooggevoelige persoon. Dit komt, omdat er iets mis is met het filter dat externe stimuli selecteert. Je lichaam wordt zo veel sneller gespannen. Als je stress hebt op het werk en stress wordt toegevoegd vanwege problemen in je relatie of gewoon vanwege familiedruk, dan is dat de spreekwoordelijke druppel in de emmer. Het is geen toeval dat hooggevoeligheid momenteel veel aandacht krijgt. In vergelijking met tien of twintig jaar geleden betekent de opkomst van digitalisering dat we veel extra prikkels krijgen. Met de continue stroom van e-mails, sms-berichten, statusupdates in sociale netwerken, nieuwe apps in combinatie met landschapskantoren en stapels korte videofilms en artikelen, wordt onze tolerantiedrempel voor prikkels veel sneller bereikt dan vroeger.

 

Hooggevoelige mensen nemen niet alleen meer prikkels waar, maar richten zich ook sterk op de buitenwereld. Ze hebben extra antennes om te voelen wat de ander nodig heeft. Hooggevoelige mensen zijn vaak superieur in hun creativiteit en pro-sociaal zijn. Als je hooggevoelig bent wil je de hele groep waarin je werkt helpen. Dit leidt echter niet altijd tot burn-out, maar zo raak je bijvoorbeeld sneller op het werk in conflict. Je werkgever heeft de missie om zoveel mogelijk in zijn menselijk kapitaal te investeren om de doelstellingen van het bedrijf te bereiken. Er zijn echter weinig bedrijven die goed investeren in hun menselijk kapitaal. Diversiteit van medewerkers wordt niet altijd in acht genomen.

Cultuur van openheid

Wat bedrijven nog steeds kunnen doen, is een cultuur van openheid opbouwen, zodat mensen veel sneller met hun collega's en managers kunnen praten. Bedrijven zijn te veel op zoek naar een wondermiddel. Ze zoeken naar een remedie die alles in één keer kan veranderen, zodat mensen in hun bedrijf niet de kans krijgen om zichzelf te zijn. Het werkt niet op die manier, het is een proces waar je echt elke dag moet aan werken. Bedrijven kunnen openheid creëren, maar de werknemers zelf moeten ervoor zorgen dat ze niet in de problemen komen.

Externe hulp zoeken

Daarom is het voor hooggevoelige mensen soms nodig om een loopbaancoach te raadplegen. Die loopbaancoach zorgt ervoor dat je als het ware een toolbox hebt met allerlei technieken om het tempo van je leven en je werk te bepalen. Deze technieken omvatten yoga, mindfulness, de vierdaagse werkweek, sporten, enz. Er zijn heel goede loopbaancoaches in Nederland. Je kunt bijvoorbeeld in Haarlem een loopbaancoach vinden die gespecialiseerd is in het begeleiden van zeer gevoelige mensen. Ze leert je omgaan met de valkuilen die je tijdens je werk kunt tegenkomen en die je uit balans kunnen brengen. Diezelfde loopbaancoach heeft ook een praktijk in Amsterdam.

Hooggevoelige mensen zijn vaak zeer loyale, gemotiveerde en nauwkeurige werknemers die hun werkgever respecteren. Tot je merkt dat je lichaam protesteert. Omdat je lichaam niet wil doorgaan, gaat het mis. Alleen dan vraag je je af of je niet te perfectionistisch of te hard voor jezelf bent. Je stelt vragen over je persoonlijke waarden en behoeften. Je zult zowel fysiek als emotioneel lijden. In dit geval is het enige antwoord mindfulness, yoga, vertragen, tijd en ruimte voor jezelf nemen. Onderwerpen zoals mindfulness worden steeds meer geaccepteerd in de zakenwereld, maar zijn nog steeds geen vanzelfsprekend gespreksonderwerp.


Mijn coaching zorgt voor zelfvertrouwen en helpt je werken met nieuwe energie!