Welkom bij de 12 Heilige Nachten retraite 2023-2024

We gaan 12 dagen samen mediteren, reflecteren en schrijven!


De periode tussen Kerst en Driekoningen wordt wel genoemd de 12 Heilige Nachten. Het is de stilste tijd van het jaar, die ons uitnodigt om te rusten en de stilte in onszelf op te zoeken.


Het advies is om de dagen tussen 25 december en 6 januari zo leeg mogelijk te houden. In de leegte laat het meest eigene van jezelf zich zien. Zo kun je je verbinden met je ziel.


Het is een mooie tijd voor een gezamenlijke thuis retraite, ieder op onze eigen plek en toch ook verbonden met elkaar. Verderop vind je drie meditaties en een aantal journalvragen als hulp bij jouw bezinning. Daaronder vind je vragen om terug te kijken op het afgelopen jaar.


Ik wens je een fijne tijd!

Lusanne

De 12 heilige nachten retraite

Het ritueel voor de retraite

Koop een mooi schrift of notitieboek om je vragen, dromen en inzichten te noteren. Een gewoon schrijfblok kan ook natuurlijk.


Zoek een rustige plek op in huis, zet je telefoon uit. Steek een kaars aan. Leg je favoriete pen of potloden klaar. Pak een kopje thee of iets anders te drinken.


Sta elke dag bewust stil bij jezelf, door ’s ochtends stil te zijn of te mediteren en op te schrijven wat je hebt gedroomd en om ’s avonds de dag af te sluiten met een moment van stilte en reflectie.


Welke vragen leven in jou? Denk er niet te veel over na, probeer ze te laten opborrelen uit de bron in jou. Stel je vragen in de stilte tijdens een meditatie, of neem ze mee de nacht in. Antwoorden kunnen opkomen tijdens de meditatie, in je dromen of als je onder de douche staat! Sta open voor ingevingen.

Meditaties

Gebruik de meditaties hiernaast om steeds meer in jezelf af te dalen.

Voorbeeldvragen voor je journal

Wat heb ik vannacht gedroomd?

Wat houdt mij vandaag bezig? (gedachten, dagdromen)

Hoe voel ik me? (gevoelens, emoties)

Welke diepere verlangens zitten hieronder?

Wat wil mijn lichaam me zeggen?

Welke boodschappen heeft mijn ziel voor me?

Wat verlang ik?

Waar heb ik behoefte aan?

Vragen om terug te kijken op 2023


Wat heb je gedaan in 2023?

Wat heb je NIET gedaan in 2023?

Waar kreeg je in 2023 de meeste complimenten voor?

Wat verraste je in 2023?

Waar werd je het meest blij van in 2023?

Wat was een belangrijk moment of gebeurtenis? Waarom? Wat heb je geleerd?

Wat was je favoriete dag of gebeurtenis in 2023? Beschrijf waar je was, met wie, wat je deed en hoe je je voelde. Wat maakte het bijzonder?

Doe even je ogen dicht en denk aan het jaar 2023 als geheel. Als je zo je gedachten over het afgelopen jaar laat dwalen, wat waren successen? Waarop ben je trots?

Wat heb je te vieren over 2023?  

Beschrijf 2023 in drie woorden:

Je kunt een PDF met de vragen downloaden en uitprinten, zodat je de vragen op papier kunt beantwoorden. In de PDF vind je ook tips en een kort invul-ritueel.

Wil je ook je verlangen voor 2024 helder en concreet maken?
Doe dan mee met de workshop Je intentie voor 2024!

Je verlangens verwoorden en verbeelden is magisch

Waar december de maand is van afronden, is januari de maand van verlangen en intentie. Waar je het oude afrondt, ontstaat ruim te voor iets nieuws. Wat is jouw oogst van 2023 en wat wil je in 2023 achterlaten? Wat zou jij in 2024 willen laten ontstaan en groeien?


Lift mee op de energie van deze periode in het jaar: neem tijd voor jezelf, maak een pas op de plaats en keer naar binnen keren om je verlangens te voelen.

Als je weet wat je verlangt en een vision board maakt op je intentie, creëer je de dingen die je verlangt. Het werkt, dat zie ik elk jaar weer. Plaatjes die je intuïtief hebt opgeplakt, komen tot leven in de praktijk. Deze vorm van creatief bezig zijn verankert je in je leven en geeft een gevoel van betekenis. Zo open je jezelf voor nieuwe mogelijkheden en geef je je leven bewust vorm.


Je verlangen en intentie helder krijgen
en een mission board collage maken

Voor de intentie workshop heb je je medicijnwiel nodig. Heb je dat niet? Reken je getallen zelf uit met behulp van dit artikel. Of bekijk de gratis workshop Inzicht in jouw getallen.

Je intentie bepaalt je creatie


De maand januari is bij uitstek geschikt om je hartsverlangen en intentie te formuleren. Het is dan ook de maand met getal 1 in het medicijnwiel en het is de eerste stap in het creatieproces.

Om je te helpen jouw intentie voor 2024 helder te maken, geef ik een online workshop via zoom. Je kunt kiezen uit vrijdag 19 of zaterdag 20 januari, steeds van 10.00 tot 13.00 uur. Daarna ga je je intentie verbeelden in een collage. Dit kun je doen in de mission board workshop op vrijdag 26 januari. Opties: live in Haarlem van 10.00 tot 13.00 of online van 14.00 tot 17.00.

Speciaal aan deze workshops is dat ik de kennis van het medicijnwiel gebruik. Je krijgt inzicht in je getallen, en een korte reading op je levensmissie en gave.

Doe mee met de intentie workshops en begin 2024 bewust!

Workshops Jouw intentie voor 2024


Je krijgt twee workshops, een intentieworkshop een een collageworkshop! Er zijn opties wat betreft de data. Je kunt kiezen uit deze data:

Intentie workshop (online via zoom)

 • vrijdag 19 januari, van 10.00 tot 13.00 uur of
 • zaterdag 20 januari van 10.00 tot 13.00 uur

Collage workshop (in Haarlem of online)

 • vrijdag 26 januari, van 10.00 tot 13.00 uur live in HOF20 in Haarlem of
 • vrijdag 26 januari, live via zoom van 14.00 tot 17.00 uur
 • zaterdag 27 januari, van 10.00 tot 13.00 uur live in Haarlem
Bij het afrekenen kun je je voorkeuren aankruisen. Na je aanmelding krijg je een bevestiging via de mail. Je krijgt kort van te voren de zoom link voor de online workshops.

Wat krijg je

 • Intentie workshop
 • Inzicht in het medicijnwiel en jouw getallen
 • Persoonlijke reading op jouw missie en gave
 • Collage workshop om je intentie te verbeelden
 • Meditaties om af te stemmen op je hartsverlangen
 • Helderheid over je intentie en richting
 • Bewust creëren wat jij verlangt in 2024

€ 95

© Website ontwerp en teksten: Lusanne Hogeweg. Logo: Bauke Hondema.