Wat is de boodschap van jouw burn-out?


Stel je bent burn-out geraakt en je hebt het gevoel: ‘ik kan niet terug naar die plek’. Dan is burn-out kennelijk een signaal dat het tijd is om je te bezinnen op de vraag: ‘welk werk zou nu beter bij me passen?’ Het is goed om je ook af te vragen: ‘wat maakt dat ik opgebrand ben geraakt?’ Hierop antwoord krijgen kan voorkomen dat je weer uitvalt, doordat je gaat luisteren naar je lichaam.


Misschien heb je de neiging om overmatig je best te doen, of ‘moet’ je teveel van jezelf. Het kan nodig zijn om de patronen in je denken en doen te onderzoeken. Onbewuste drijfveren kunnen je steeds dezelfde kant op sturen. En wat nou als dat steeds niet de goede kant is? Dan is het zaak om bij jezelf na te gaan waarom je doet wat je doet.

Burn-out vraagt om loslaten van oude patronen


Hoe laat je deze oude neigingen los? Eerlijk naar jezelf kijken is een belangrijke eerste stap. Probeer bij jezelf te zien wat steeds terugkerende gedachten zijn. Vaak zijn dit overtuigingen die we al lang hebben. Conclusies die we ooit hebben getrokken, na een bepaalde situatie, waarin we nog steeds geloven. ‘Ik moet het goed doen’, bijvoorbeeld.

Deze conclusies doorzien is essentieel. Vaak zijn ze omgeven door angst en moeten we de onderliggende pijn (alsnog) voelen. Hier doorheen gaan brengt je veel. Want deze emotionele lagen in ons bewustzijn lossen daardoor op. Het is een proces van kijken en voelen. Voelen en zien.

Schrijven helpt bij burn-out


Het gaat er om te kijken naar je gedrag en gedachten. Het kan helpen om te schrijven. Als iets je dwars zit, pak pen en papier, ga zitten en schrijf. Blijf schrijven, twee bladzijdes of tien minuten lang. Niet stoppen en nadenken, want dan gaat je kritische stem zich ermee bemoeien. Die wil censureren, en dat is nu net niet de bedoeling.

Schrijf met pen op papier, want dan maak je verbinding met je gevoel. Dat lukt niet of minder goed op de computer. Zo schrijf je jezelf door je angst en pijn heen. Dan kom je bij onderliggende lagen, zoals je diepere verlangens. Uiteindelijk kom je bij je essentie, je pure kracht. Door dingen op te schrijven en later terug te lezen, kun je ze helder zien.

Verlangens verwoorden helpt je uit je burn-out


Die verlangens gaan misschien wel over wat je wilt doen, wat je tot stand wilt brengen in werk. Of over nog niet benutte talenten die de ruimte willen krijgen. Je pure kracht helpt je hiervoor te gaan staan. Om stappen te zetten. Zoals tegen je leidinggevende zeggen: ‘Dit wil ik niet meer. Ik wil ander werk, en me daar op oriënteren.’ Of wat dan ook.

Het helpt als je duidelijk voelt vanbinnen: ‘Dit is wat ik wil.’ Als je een idee of beeld hebt van wat je voor ogen staat. Je nieuwe toekomst is nu misschien nog niet duidelijk. Dat wordt-ie ook pas als je stappen zet. Met elke actie die je onderneemt om je verlangen te realiseren, krijgt die toekomst gaandeweg, stap voor stap, concreet vorm.

Burn-out zegt: luisteren naar je lichaam


Als je burn-out bent, ga dan luisteren naar signalen van je lichaam, zoals energieverlies. Want je lichaam weet hoe het zit en heeft een boodschap voor je. Deze lichamelijke signalen leren verstaan, is essentieel om nieuwe uitval te voorkomen. En dat niet alleen. De boodschap van burn-out serieus nemen kan leiden tot een nieuw leven en ander werk dat beter bij je past.

Daarvoor is nodig dat je oude denk- en gedragspatronen onder ogen ziet en je emoties voelt. Dit doen maakt je vrij. Zodat je dieper gelegen aspecten van jezelf kunt zien, zoals verlangens en talenten. Een dergelijk proces aangaan vergt moed. Ik wil je hierbij graag een hart onder de riem steken. Want ik weet uit ervaring, zo kom je verder. Daar waar je wezen moet.

© Lusanne Hogeweg


Lees ook mijn boek De belofte van burn-out

In mijn boek De belofte van burn-out vind je informatie over de verschillende niveaus waarop je burn-out bent geraakt en hoe daarop weer te herstellen. Het spirituele niveau gaat over zingeving en het ervaren van je ziel.

De interviews met de vele hooggevoelige personen die ik heb gehouden laten zien welke klachten je zoal kunt hebben en bieden erkenning en herkenning. Ze vertellen ook wat hen heeft geholpen om weer te herstellen en hun ziele-missie te vinden.


Lees gratis de eerste 3 hoofdstukkenIn deze PDF van 40 pagina's vind je:

  • Inhoudsopgave
  • Inleiding: De zin van burn-out
  • Via-U: Van je hoofd naar je hart
  • In je burn-out: Reset en nieuwe kans
Zie: https://vialusanne.nl/boek-over-burnout.


Heb je behoefte aan begeleiding bij jouw weg uit burn-out? Bij Via Lusanne kun je een werkfit traject doen met een coach die zelf ook hooggevoelig is. Wil je eerst vrijblijvend kennismaken en bespreken of het traject iets voor je zou zijn, bel Lusanne op 06-55629900 of mail naar info@vialusanne.nl.

Meer artikelen van mij lees je op mijn blog, op Nieuwetijdskind en Inspirerend Leven.