Wat brengt de energie van de lente

De lente is de dageraad van het jaar, nieuw en fris en vol belofte. Er komt geleidelijk vitale energie vrij die zich een weg naar buiten baant en een vorm zoekt. Wat wil er dit voorjaar in jou ontkiemen?

Lente: wat zijn de kenmerken

De lente bestaat uit drie periodes van een maand, die hun eigen kenmerken hebben. Weten wat deze kenmerken zijn en er rekening mee houden in je doen en laten helpt je mee te bewegen met de energie van het seizoen.

Zo kun je voorkomen dat je zaken forceert waardoor je initiatief teniet gedaan wordt. In het vroege voorjaar is het bijvoorbeeld niet de tijd om met je nieuwe, kwetsbare, idee naar buiten te treden.

Tijd voor verdieping en voeden van je inspiratiebronnen

Van 4 februari tot 4 maart is het goed om te wortelen en eventuele nieuwe kiemen te beschermen. Het is een tijd voor verdieping, het voorjaar speelt zich deels nog onder de grond af.

Het is belangrijk om je inspiratiebronnen te voeden en eerst orde aan te brengen. Je kunt met gelijkgestemden praten over je nieuwe ideeën, maar het is nog geen tijd om ze al vorm te laten aannemen.

Bezieling en vorm

De periode van 4 maart tot 5 april is een tijd van verbinden van bezieling en vorm. Het is een creatieve periode, waarin je vol toewijding werkt. Je onderzoekt en verkent je talenten en begint je mogelijkheden te zien. De nieuwe kiemen die in januari waren opgekomen, krijgen nu een eerste vorm. Je kunt iets groots neerzetten en je leven naar een hoger plan tillen, maar je moet nog wel letten op je evenwicht.

Draaf niet door in enthousiasme of heel actief naar buiten treden. Werk rustig en bekwaam door, vertrouw op je talenten en geniet. Wees nog niet uit op resultaat en uiterlijk vertoon. Doe enkel de dingen die echt je aandacht vragen. Alleen als je je evenwicht en de harmonie bewaart, ontstaan er definitieve vormen.

De seizoenen in de praktijk

Het is niet gebruikelijk in onze maatschappij om te leven naar het voorbeeld van de seizoenen. En het is ook niet altijd mogelijk. Een winterslaap van een paar maanden zou misschien heerlijk zijn, en precies wat we nodig hebben, maar dat laat ons werk meestal niet toe.

Toch is het zinvol om meer te leven naar de energie van de seizoenen. Ze laten ons zien: het kan niet altijd zomer zijn. Maar zo leven we vaak wel, we gaan maar door en moeten presteren. Vandaar ook dat er zovele mensen burn-out raken.

Symboliek van de seizoenen

Je hoeft het ook niet te letterlijk te nemen. Je kunt de seizoenen zien in een dag of in een project. Je spreekt dan van de ochtend, middag, avond en nacht. Of de start van een project, de actieve fase, de afronding en de evaluatie.

Het zijn verschillende fasen in een logische opbouw, samen vormen ze een cyclus, en in elke fase doe je andere dingen.

Inspiratie uit de Tarot

Voor de periode tot 5 april heb ik een kaart getrokken en geduid uit mijn favoriete Inner Child kaarten met inspiratie uit sprookjes, mythen en de natuur. Deze kaarten heb ik al 15 jaar en ik heb ze veel gebruikt voor mezelf en mijn klanten. Onlangs heb ik ze herontdekt. Ik heb een paar nieuwe leggingen uitgeprobeerd en gemerkt dat ze heel krachtig zijn.

Kaart: Belle en het Beest. Betekenis: Heb het ongeziene lief. Durf je hart te volgen, laat je leiden door je innerlijke gidsen en dromen. Ook al zie je nog geen resultaten en lijk je niet verder te komen, vertrouw: dat wat nog onder de oppervlakte ligt zal zich openbaren en een mooie vorm aannemen!

Het is lente Via Lusanne

Wat dien je in de wereld te brengen?

In de derde maand van de lente, van 5 april tot 5 mei, ben je vrij om je plaats in te nemen en te doen wat je verlangt. Je ontdekt nieuwe mogelijkheden, en nu kun je ze echt grijpen. In een volgende blog zal ik dieper ingaan op deze periode.