Waarom stilte heilzaam is...

Luisteren naar je intuïtie of je innerlijke stem: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Voordat het stil is vanbinnen, en het getetter in ons hoofd niet meer op de voorgrond is, dat duurt even.

Wat helpt? Een paar keer diep inademen en weer rustig uitblazen. Is er veel onrust? Zucht dan lekker luidruchtig uit. Het is alsof je er de onrust in je hoofd en je gemoed mee verjaagt. Doe dit drie keer met je volle aandacht en er daalt een heerlijke rust op je neer.

Voor als je een vol hoofd hebt

We draaien vaak in een kringetje rond, hebben dezelfde gedachten steeds weer. Of we vragen ons van alles af en proberen antwoorden te bedenken. Dan is het fijn om de stilte op te zoeken. Ademhalen en gewoon zijn.

Dan kom je in een andere staat. Waar je heel goed weet wie je bent, wat je wilt, wat je te doen hebt. Meestal zonder woorden. Dan ervaar je een heel rustige kracht.

Stilte is heilzaam

Ik ben dol op stilte. Ik heb het nodig. Wat is het belang van stilte? In de stilte kun je je eigen wereld gewaarworden. Maar we willen niet altijd voelen wat er is, vandaar dat we dit onbewust uit de weg gaan. We zoeken afleiding.

Als je mediteert en de stilte in jezelf opzoekt, kom je in een ruimte van waaruit je je gedachten kunt observeren. Het is die stille ruimte die je nodig hebt en die je helpt om te reflecteren op onrustige gedachten of gevoelens. Door aandacht kunnen ze oplossen.

Verbinding met de bron

In de stilte kun je je verbinden met wie je diep vanbinnen bent. In die stille ruimte kun je je verbinden met de bron in je. Een bron van energie waaruit ingevingen kunnen opwellen, je verlangens kunnen opborrelen.

Iets bedenken en willen is iets anders dan een verlangen laten opkomen in de stilte. Dat komt dan uit een andere bron, noem het je ziel. Daarom begin ik mijn creatieve workshops altijd met een meditatie.

Meditatie

De meditatie begint met een ontspanningsoefening, zodat je hele lichaam rustig is. Dan breng ik je in de stilte en verbind je met de bron ergens diep in jou. Van daaruit ga je vervolgens creatief aan de slag. Intuïtief. Ook in de collage workshop Verbeeld je verlangen in werk doe ik dat.

Je verbindt je met je onderbewuste, met wat in je leeft aan diepere verlangens. Deze op papier uiten, zet een beweging in gang naar verwezenlijking ervan. De volgende workshop is vrijdag 14 juni, van 14.00 tot 17.00 uur. Lees hier meer.

Overgave

Het Via-U model dat ik beschrijf in mijn boek De belofte van burn-out leert je om naar binnen te keren, de stilte op te zoeken en je te verbinden met de bron. De kunst is om de ingevingen die je uit die bron krijgt, je impulsen tot handelen te laten zijn.

Het transformatiepunt onder in de U is een kwestie van overgave. Als je door de lijn van denken en controle kunt zakken, kun je je patroon van uitputting doorbreken. Echt, stilte is van levensgroot belang!

In de lezing over mijn boek op zondag 2 juni ga ik in op het doorbreken van de cirkel van uitputting en vertel ik meer over het Via-U model. Kijk hier voor informatie.

Bij burn-out

In mijn boek geef ik een stappenplan om te herstellen van burn-out. Een belangrijke tip die ik daarbij geef is om te gaan mediteren. In mijn Inspiratie Bibliotheek vind je een geleide meditatie die je kunt beluisteren (een link daar naartoe staat onderaan mijn wekelijkse nieuwsbrief, aanmelden kan hier).

Mijn boek is te koop in de (online) boekhandel. Koop het op mijn website en je krijgt een mooie bijpassende boekenlegger cadeau. Bestel het hier.

Ik wens je veel inspiratie, en ja, ook stilte.

© Lusanne Hogeweg, mei 2019