Stap voor stap verder gaan na een burn out: durf te verlangen en te vragen


Een burn-out dwingt je om stil te staan en nodigt je zo uit om te voelen. Voelen waar je grenzen liggen en waar je weer energie van krijgt. Mijn advies is: maak ook ruimte om je diepere verlangens te voelen. Wat is hetgeen wat je echt wilt doen in je leven? Wat is je missie? Hier antwoord op krijgen en stappen durven zetten in die richting, kan je leven echt een wending ten goede geven na een burn-out. Maar hoe doe je dat?


Herkenning en erkenning van een burn-out


Als eerste is het belangrijk dat je onderkent dat het niet meer gaat. Soms schamen mensen zich voor hun zogenaamde “zwakte”. Dit kan belemmerend werken voor je herstel, zeker als je niet eens durft toe te geven dat je ziek bent. De belangrijkste les die een burn-out heeft is: luister naar je gevoel en wees er trouw aan.

Je kunt je heel eenzaam voelen met je hooggevoeligheid en uitputting op het werk en als je dan uitvalt door een burn-out en thuis komt te zitten, kun je echt geïsoleerd raken. Zoek daarom naar gelijkgestemden. Bezoek lezingen of workshops over hooggevoeligheid en burn-out. Dan zul je merken dat je niet de enige bent en kun je ervaren dat anderen nuttige tips voor je hebben.

Wees trouw aan je gevoelens en uit ze


Stap vooral ook met je klachten naar je leidinggevende, huisarts en/of bedrijfsarts. Trek aan de bel. Want alleen dan kan er hulp op gang komen en komt er verbetering in zicht. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk dit kan zijn. Ik weet nog welke drempel ik over moest om aan mijn leidinggevende toe te geven dat het niet meer ging.

Ook toen ik weer moest re-integreren in mijn oude functie. ‘Het lukt niet’ of ‘ik kan het niet’ waren woorden die niet makkelijk uit mijn mond kwamen. Maar wat was het een opluchting toen ik het had gedaan. En bevrijdend ook. Toen kon zij aan mij vragen: ‘Wat wil je dan?’

Stap voor stap verder gaan na een burn-out


Deze vraag en het antwoord dat we daarop geven, opent de deur naar een nieuwe toekomst. Naar werk dat beter bij ons past. Zelfs als je op dat moment nog niet weet wat je wilt. Zeggen ‘ik wil iets anders omdat ik dit niet meer kan doen zonder ziek te worden’ is een helder signaal en een goed begin. De rest volgt dan stap voor stap.

Zoek ook een coach of therapeut die hooggevoeligheid en/of burn-out als specialisatie heeft. Vaak kun je wel hulp gebruiken bij het verwerken van de stroom van emoties die op gang komt zodra je gaat voelen en bij de fysieke klachten die je kunt hebben.

Het is vaak ook mogelijk begeleiding te krijgen bij je re-integratie, vanuit je werkgever of vanuit het UWV. Maak hier gebruik van en vraag om een coach waar jij vertrouwen in hebt. 

Durf te verlangen en te vragen


Als je weer meer energie hebt, kun je je richten op je toekomst. Vraag je af wat jij wilt, en laat je niet te veel leiden door anderen of door ‘wat moet’. Dat heb je al zo lang gedaan, daar ben je juist ziek van geworden. Sta stil bij wat jouw missie is. Soms moet je heel wat overwinnen om je missie te kunnen leven.

Het kan ook een hele klus zijn om te ontdekken wat je missie ís. Zeker voor hoogsensitieve personen die gewend zijn hun gevoel opzij te zetten om te voldoen aan verwachtingen van de omgeving. Maar als je hebt stilgestaan bij je diepere verlangens, heb je een glimp opgevangen van wat je het liefste doet. En daar wil je nu voor gaan na je burn-out.

Je missie realiseren


Het is belangrijk om te geloven dat wat je wil, ook kan. Anders doe je niet alles wat ervoor nodig is om je verlangens te realiseren. Misschien is je verlangen of missie in werk in eerste instantie nog vaag. Maak je geen zorgen, het is een begin. Je oriëntatie op ander werk kan een tijdje duren en zich in meerdere fasen voltrekken.

Je ervaart pas of bepaald werk bij je past door het in de praktijk uit te proberen. Dit proces is als een spiraalvormig pad, je komt steeds dieper bij jezelf. Zowel bij verlangens als bij angst en onvermoede talenten. Het is soms een pas op de plaats maken, of een stap terug zetten, om vervolgens een grote sprong voorwaarts te kunnen maken.

Zekerheden loslaten


Deze weg werkt, hij brengt je echt ergens: daar waar jij moet zijn. Op een organische wijze. Het is deels een vrouwelijke weg, waarbij we onze vrouwelijke wil inzetten. Die is open en ontvankelijk. Door eerst te ontspannen en pas als je ontspannen en in contact bent met jezelf, iets te gaan doen.

Deze weg zijn we niet zo gewend en dat kan onzeker maken. Je komt angsten tegen. Het loslaten van oude zekerheden en neigingen geeft wel weer nieuwe inzichten. Dat kan best confronterend zijn, maar brengt je ook dichter bij je ware zelf.

Je doel voor ogen houden


We hebben ook een mannelijke wil die gericht is op een doel of resultaat. Die heb je ook nodig om te komen waar je wezen wilt. Maar deze mannelijke wil ken je vaak wel. Als je die eenzijdig hebt ingezet, heeft die je in de burn-out doen belanden.

Het ontwikkelen van de vrouwelijke wil gebeurt in het kielzog van de emotionele heelwording. Het mooie van de vrouwelijke, organische weg is dat je af en toe een pas op de plaats maakt zodat je even kunt uitrusten. Het voordeel van zo nu en dan een stap terug doen is dat je overzicht krijgt.

Als je zo verder gaat, stap voor stap, het liefst met begeleiding van iemand die je vertrouwt, kom je echt verder na een burn-out. Dan kun je gaan doen waarvoor je hier bent. Ik wens je veel succes op je weg!

© Lusanne Hogeweg


Boek De belofte van burn-out

In mijn boek De belofte van burn-out vind je informatie over de verschillende niveaus waarop je burn-out bent geraakt en hoe daarop weer te herstellen. De interviews met de vele hooggevoelige personen die ik heb gehouden laten zien welke klachten je zoal kunt hebben en bieden erkenning en herkenning. Ze vertellen ook wat hen heeft geholpen om weer te herstellen.

De belofte van burnout Lusanne Hogewegpng

Bestel nu jouw exemplaar van het boek.

Meer artikelen van mij lees je op mijn blog, op Nieuwetijdskind en Inspirerend Leven.