Oorzaken van stressklachten

Wanneer spreek je van stress? Symptomen van stress kunnen zijn hoofdpijn, slecht slapen, piekeren, emotioneel reageren of je steeds heel moe voelen. De klachten hebben te maken met spanning. Op zich is stress niet erg, zolang je de spanning kunt afwisselen met ont-spanning.

Als de stress lang duurt en je niet voldoende kunt ontspannen, kan de stress chronisch worden en kunnen je klachten verergeren. Dan is het goed om op zoek te gaan naar de mogelijke oorzaken van jouw chronische spanning.

Oorzaken van stressklachten kunnen zijn:
  • een erge gebeurtenis zoals het overlijden van een dierbare, echtscheiding of problemen in de relatie of gezin,
  • verlies van je baan,
  • onzekerheid over werk en inkomen,
  • als er veel van je wordt verwacht,
  • als je weinig steun ervaart
Wat ook meespeelt, is je persoonlijkheid. De ene persoon raakt eerder gespannen of ervaart sneller stress dan de ander. Als je onderstaande eigenschappen hebt, kun je sneller last hebben van stress:
  • alles heel goed willen doen
  • van jezelf altijd bezig moeten zijn
  • moeilijk nee kunnen zeggen
  • niet snel om hulp vragen
  • graag aardig gevonden willen worden
Herken je jezelf hierin? Misschien ben je wel hooggevoelig. Mijn ervaring is, dat hoogsensitieve mensen vaak deze eigenschappen of persoonskenmerken hebben. Je wilt in je werk graag alles goed doen en als er dan veel (nieuwe) dingen op je afkomen, waar je tijd voor nodig hebt om die te verwerken, kan je stress ervaren. 

Stress door teveel werkpng

Met stressklachten omgaan op werkgebied


Als jouw stress te maken heeft met werk, lees dan vooral verder. De informatie en tips die ik geef, kunnen je verder helpen naar een stress-arm leven. Zodat de spanning die je soms misschien ervaart, 'gezonde spanning' is die jou niet uitput. Een beetje stress helpt namelijk om goed op te letten of te kunnen focussen.

Of je stress te maken heeft met verlies van je baan of met werk dat je energie kost, in beide gevallen kunnen deze 7 tips je helpen:
  1. Zorg voor ontspanning, door iedere dag iets te doen dat je leuk vindt, of met mindfulness, door regelmaat aan te brengen in je dag, met sport en beweging en gezond eten en drinken.
  2. Denk na over dingen (in werk) die je leuk vindt om te doen en waar je energie van krijgt, maak een lijstje. Doe je genoeg van deze dingen?
  3. Waar ben je goed in, wat zijn jouw kwaliteiten en vaardigheden? Je hiervan bewust zijn, versterkt je zelfvertrouwen, je kunt dan meer aan.
  4. Waar ben je minder goed in en wat kost je energie? Kun je werkzaamheden waar je niet zo goed in bent en die je uitputten, misschien minderen?
  5. Dingen opschrijven kan helpen. Tip: schrijf 1 x per dag op waar je je zorgen over maakt en ga daarna iets doen om te ontspannen, bijvoorbeeld een eind lopen.
  6. Bedenk oplossingen. Tip: kies 1 oplossing tegelijk, probeer niet alles tegelijk te veranderen. Wat zou je het liefst willen verbeteren? Begin daarmee.
  7. Bedenk dan wat de volgende stap is naar wat je het liefst wilt verbeteren. Maak een plan om dat ook te gaan doen. Bijvoorbeeld: zeg vaker 'nee' als iemand je iets vraagt te doen.

Opgebouwde chronische stress


Is je stress al chronisch of vermoed je dat dat zo is? Pas dan op dat het niet erger wordt, dan kan het zijn dat je overspannen raakt of misschien zelf wel burn-out. Er is een onderscheid tussen overspannenheid, waarbij mensen niet meer goed kunnen omgaan met stress en de stoppen doorslaan, en het proces van roofbouw dat leidt tot burn-out. Mensen in dit proces kunnen vaak wel goed met de stress omgaan. Ik beschrijf dit proces in mijn boek De belofte van burn-out.

Ik adviseer je om bij chronische stress hulp te zoeken. Dat kan zijn met iemand op je werk, zoals je leidinggevende, bedrijfsmaatschappelijk werk of de bedrijfsarts. Het kan ook buiten het werk zijn, denk dan aan je huisarts. Deze kan je, indien nodig, doorverwijzen. Het kan goed zijn om te praten over wat je dwars zit, dit kan al veel opluchting geven. Daarnaast kunnen oefeningen je helpen om beter adem te halen, te ontspannen of om gezond te bewegen. 

Luisteren naar je lichaam


Veel van de stress klachten zijn lichamelijk van aard. En ook als deze emotioneel zijn, kun je ze voelen in je lichaam. Daarom is het handig om te leren luisteren naar de signalen van je lichaam, en je af te vragen wat de boodschap is. Als je spanning voelt, waar in je lichaam voel je deze? Wat wil het je zeggen? Is het tijd om te bewegen, of om even rustig te gaan zitten? Let op je adem, zit deze in je borst of in je buik? Een hoge adem kan wijzen op stress. Het doen van adem oefeningen om tot rust te komen, kan dan helpen. 

Een andere reden om te letten op de signalen van je lichaam, is dat het je helpt om te luisteren naar je intuïtie. Door te mediteren, of door mindful te zijn, kun je opmerkzaam worden voor subtiele boodschappen in jezelf. Als je die leert te volgen, kun je flow ervaren. Als je ertegenin gaat, kun je juist ervaren dat dingen stroef gaan. Heb je interesse om dit te leren, dan kan mijn online cursus Volg je innerlijk kompas iets voor je zijn.


Klachten verminderen door HSP loopbaancoaching


Als de reden van jouw stress je werk is, kan het nuttig zijn om te kijken waaraan het precies ligt. Doe je wel het juiste werk, gezien jouw drijfveren en kwaliteiten? Of doe je je werk met grote inspanning, waardoor het veel energie kost? Het kan goed zijn om met loopbaancoaching te ontdekken welk werk beter bij je zou passen en hoe je jouw werk met minder moeite kunt doen.

Heb je een uitkering via het UWV en wil je ontdekken welk werk bij je zou passen en wil je begeleiding bij het versterken van je persoonlijke effectiviteit, dan kun je een Werkfit traject doen. Vraag bij het UWV naar de mogelijkheden. Hier vind je informatie over een Werkfit traject met creatieve en intuïtieve werkvormen, in aanvulling op de persoonlijke gesprekken met je coach.  

Wil je reageren, of heb je vragen? Je kunt HSP loopbaancoach Lusanne Hogeweg mailen op info@vialusanne.nl.

Voor meer informatie over stress, kijk hier: https://www.thuisarts.nl/stress/ik-wil-beter-omgaan-met-stress.