HSP en ondernemen vanuit je ziel: 7 tips om jouw eigenheid in de wereld te brengen

Ben je HSP en zou je wel willen ondernemen maar vind je het nog spannend? In dit artikel geef ik je een aantal tips, als een hart onder de riem en als een bron van inspiratie. In wezen zijn deze tips belangrijke eigenschappen die je nodig hebt om als zachtaardig mens je unieke gave in de wereld te zetten. Want jouw gave is nodig!


HSP en ondernemen


We leven in een maatschappij waarin de rationele aanpak normaal is en we geacht worden te voldoen aan normen, eisen en verwachtingen. Om altijd ‘aan’ te staan en te presteren. We zijn opgevoed met waarden van hard werken en ‘werk hoeft niet leuk te zijn, het moet brood op de plank brengen’.

Het is tijd om het over een andere boeg te gooien en een nieuwe balans te vinden. Dat vergt een cultuuromslag in de maatschappij. In deze transformatie zijn hoogsensitieve mensen hard nodig. Waarom HSP’s? Omdat ze anders zijn. Gevoeliger. Empathischer. Liefdevoller. Zachter.

We hebben ondernemende HSP’s nodig. Mensen die in staat zijn om hun eigenheid in de wereld te zetten. Die het eeuwige aanpassen voorbij zijn en een voldoende staat van vrijheid hebben bereikt waardoor ze het oude patroon kunnen doorbreken en iets nieuws kunnen toevoegen. Een nieuwe wereld helpen opbouwen. Zij zijn degenen die liefde, begrip en compassie kunnen brengen. Die zich kunnen bevrijden uit de klauwen van het systeem.

Van aanpassen naar eigenheid


Al op jonge leeftijd worden we geconditioneerd om ons aan te passen. Om leuk mee te doen met wat ons wordt aangereikt door de autoriteiten: eerst onze ouders, dan de leerkrachten op school en uiteindelijk onze werkgevers. Wat we zelf willen, doet er vaak niet toe. Onze eigenheid wordt vanaf het begin de kop in gedrukt.

Lang weten we niet beter en zeker als hooggevoelig persoon doen we graag wat er van ons wordt verwacht. Onze voelsprieten staan sowieso al afgestemd op de omgeving en we zijn er een kei in om alle ballen in de lucht te houden en iedereen tevreden te stellen. Behalve onszelf.

Dit kan lang goed gaan, totdat we uitvallen. Totdat een crisis, van welke aard dan ook, ons komt helpen om nu echt voor onszelf te kiezen. Om nu eindelijk te gaan doen waarvoor we hier zijn. Om ons licht te laten schijnen. En liefde in de wereld te brengen, te beginnen bij liefde voor onszelf en voor onze eigenheid.

Jouw eigenheid is nodig


Je eigenheid is je wilde natuur die je als kind nog had. Het kan je creativiteit zijn, of je temperamentje of misschien juist je stille kracht. Iets waarin je je afgewezen voelde. Anders dan anderen. Een eigenschap die je daarom ging verstoppen. En die je wellicht nog wat meer mag opgraven, voordat je deze naar buiten kunt brengen. Waar je je misschien nog onzeker over voelt. Wat kan ik daarmee? Wie zit daar nou op te wachten?

Wij als hoogsensitieveling moeten ons ding gaan doen, de tijd is gekomen. We kunnen ons niet langer inhouden of verstoppen. Onze gave is nodig in de wereld. Daar waar het systeem met zijn regels en protocollen ervoor zorgt dat we geleidelijk dreigen te veranderen in robots en zombies zijn ons licht, liefde, begrip, inzicht en sterke empathisch vermogen noodzakelijk voor een nieuwe balans. Juist onze menselijkheid en onze wilde eigenheid willen en moeten aan het licht gebracht worden.

Ik voel een missie om de intuïtieve weg meer bekendheid te geven en mensen te leren hoe ze deze kunnen gaan en put daarbij uit eigen ervaringen, want ik heb dit zelf met vallen en opstaan geleerd.  Door mijn ervaringen te delen wil ik je inspireren en stimuleren om jouw eigen weg te vinden en te gaan.

HSP en ondernemen vanuit je ziel: mijn 7 tips


Ik ben spiritueel loopbaancoach en ondernemer sinds 2003. Ik heb de nodige ups & downs gekend als ondernemer. In de afgelopen jaren ben ik zowel persoonlijk als met mijn bedrijf enorm gegroeid. Dit zijn mijn 7 tips:

  1. Heb een realistisch zelfbeeld: want je zelfbeeld beïnvloedt je onderneming.
  2. Zorg voor strategie en structuur: zo heb je grip op je zaken en geld.
  3. Let op je gedachten: leer bewust te creëren wat je wel wilt.
  4. Gebruik je vermogen om te verbinden: werk vanuit verbinding met jezelf.
  5. Luister naar je gevoel en intuïtie: je gevoel leidt je naar je bestemming.
  6. Zie de synchroniciteit: sta open voor de helpers op je pad.
  7. Leer loslaten: geef je over aan wat de bedoeling is voor jouw leven.

De belangrijkste tip die ik mensen al jarenlang geef is deze: luister vooral naar je eigen gevoel en intuïtie en laat je niet teveel afleiden door wat anderen zeggen. Dat geldt in zekere zin ook, en misschien nog wel meer, als je wilt ondernemen en jouw ding in de wereld wilt zetten. Wie kan nou weten wat jouw weg is, behalve jij? Misschien weet je hoofd het niet, maar daarom is luisteren naar je intuïtie ook zo belangrijk. Want je ziel weet het.

Er zijn vele business coaches met meningen en visies op hoe je een succesvolle business runt. Voor mij hebben die manieren van doen beperkt gewerkt. Ik heb gemerkt dat ik mijn eigen weg moest gaan en moest ontdekken wat wel en niet bij mij paste. Ik vermoed dat hetzelfde ook voor jou en jouw eigenheid geldt.

Soms weet je het even niet en kun je de hulp van een ander goed gebruiken. Schakel die dan zeker in, dat heb ik ook gedaan. Ik heb veel geleerd van diverse business coaches, dus ze zijn zeker waardevol. Leer van hen wat je wilt leren. Doe ermee wat je kunt, laat links liggen waar je niks mee hebt. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de tips die ik je geef!

© Lusanne Hogeweg


Wil je meer lezen? Download het gratis e-book De ondernemende HSP. Daarin deel ik mijn ervaringen en beschrijf ik in zeven hoofdstukken meer uitgebreid de 7 tips die je zelfvertrouwen versterken en je de moed geven om jouw missie te realiseren.

Zoek je inspiratie en informatie over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van online ondernemen? Meld je dan aan voor mijn gratis webinar over online ondernemen op zondag 26 september om 14.00 uur. Ik deel graag mijn kennis en ervaring met je.