Hoe krijg je na je burn-out weer energie?


Als je burn-out bent, voel je je helemaal uitgeput en futloos. De batterij is leeg. Je wil weer energie krijgen zodat je wat kunt doen. Energie, je kunt er bijna niet genoeg van hebben. Of toch wel? Als je bruist van de energie maar niet weet waar deze op te richten, word je gek! We hebben een doel nodig om onze energie op te richten. Hoe werkt dit?


Na een burn-out kun je het gevoel hebben geen richting of doel meer te hebben. Als we geen doel voor ogen hebben, gaan onze gedachten in kringetjes draaien en een zelfdestructief patroon vormen. Zelfs als we iets graag willen. Het denken kan in de weg staan aan het doen wat je wilt, het zal excuses vinden om het niet te doen.

Na een burn-out een doel en richting vinden


Het doel hoeft niet groots te zijn, een klein doel dat je wilt halen is ook prima. Sterker nog, het is juist goed om een groot doel in kleinere doelen op te delen, die makkelijk haalbaar zijn.

Je weet welke richting je op wilt en kunt gerichte stappen zetten. De energie die je hebt, helpt dan om in actie te komen en dingen tot resultaat te brengen.

Na een burn-out weer energie krijgen


Als je herstellende bent van burn-out en nog weinig energie hebt, kun je maar beter niet te veel willen. Zonder energie kun je geen doelen halen. In dat geval kun je beter eerst herstellen en de batterij opladen. In het begin slapen en rusten, later ook rustig bewegen. En zo bouw je de activiteit op, zodat ook de energie geleidelijk kan toenemen. Hier lees je meer over dit stap-voor-stap-proces.

Na een tijdje ga je vanzelf verlangen naar actie, je wil weer wat doen. Het liefst iets dat je zinvol vindt, want dat zijn dingen die je energie geven. Het is van belang dan goed te voelen waar je zin in hebt. Begin met kleine dingen. De energie voor grotere zaken komt wel weer.

Verlangens geven richting


We hebben allemaal wel een verlangen in het leven, iets dat we heel graag willen bereiken, waarvan we overtuigd zijn dat we dit moeten doen en waar we ook ons best voor willen doen. Toch kan iets ons tegenhouden, zoals angst om te falen.

Om je doel te halen is het niet alleen nodig om er voor te werken, er zijn ook dingen in jezelf te overwinnen, zoals uitstelgedrag, geen zin hebben of afleiding zoeken. Of denken dat het toch niet lukt, of dat je het niet kan.

Werken met flow en meer energie krijgen


Luister naar je hart en doe wat het je ingeeft. Je verlangen zijn een sterke drijvende kracht, die energie geven. Weet je wat je wilt? Maak er een doel van! Is het een groot doel? Knip het op in subdoelen. Welke (kleine) stap kun je als eerste zetten?

Als je echt de intentie hebt om je doel te bereiken, dan zal je ziel je levensstroom op dat doel richten. Dan kom je in de flow en kun je de energie volgen. Die zal je leiden naar resultaat.

© Lusanne Hogeweg


Boek De belofte van burn-out

In mijn boek De belofte van burn-out vind je informatie over de verschillende niveaus waarop je burn-out bent geraakt en hoe daarop weer te herstellen. De interviews met de vele hooggevoelige personen die ik heb gehouden laten zien welke klachten je zoal kunt hebben en bieden erkenning en herkenning. Ze vertellen ook wat hen heeft geholpen om weer te herstellen.

Bestel nu jouw exemplaar of lees eerst gratis de eerste 40 bladzijdes: https://vialusanne.nl/boek-over-burnout.

Meer artikelen van mij lees je op mijn blog en op Nieuwetijdskind.