Herstellen van een burn-out: 3 tips voor een nieuwe richting


Burn-out herstel naar werk dat veel beter bij je past, is geen korte rechte lijn. Je volgt niet een stappenplan waarmee je recht op je doel afgaat. Zo werkt het niet meer in deze tijd, en zeker niet voor hooggevoelige mensen die hun ziele-missie willen leven. Hoe kun je dan wel gaan doen waar je weer blij van wordt en energie van krijgt?


De vrouwelijke weg brengt je waar je wezen moet voor je burn-out herstel


Het goede nieuws is, het kan, maar burn-out herstel heeft tijd nodig. Je wilt eerst weten wat jouw talent en diepere verlangen is. Je kunt het idee hebben op een kruispunt te staan. Blijf ik het oude doen, of sla ik een nieuwe weg in, en welke dan? Je kunt twijfel en angst tegenkomen die je aandacht vragen.

Het dichtdoen van de deur van ‘blijven doen wat je al deed’, is eng, want de deur naar het nieuwe is nog gesloten. Een besluit nemen en aangeven ‘dit wil ik niet meer’ heeft tot gevolg dat je je begeeft op onbekend terrein. Dat kan voelen als in een leegte komen en het vergt dus moed. Voelen dat het oude echt geen optie meer is, helpt bij het nemen van die beslissing en het uitspreken ervan.

Eerst voelen, dan doen


Je weet niet altijd van te voren wat er gaat gebeuren, hoe mensen zullen reageren als je iets zegt. Je weet nu alleen dat jij zo niet verder kunt. Dat is dan je vertrekpunt, en misschien ook je belangrijkste houvast. Zet een stap, en kijk wat er gebeurt. En afhankelijk van de reacties, zet jij je volgende stap.

De vrouwelijke weg verloopt langs de lijn van ‘eerst voelen, dan doen’. Daarom is het belangrijk om steeds even stil te staan en te voelen. Wat doet een situatie met je? Je voelt misschien onzekerheid of je het wel kan. En dan herpak je jezelf. Je doorleeft je emoties en vindt je centrum. Je vindt je houvast en dan ga je weer verder. Welke stap is er te zetten? Wat verlang ik? Wat voel ik?

De weg is eerder circulair dan lineair


We hebben de neiging om re-integratie naar ander werk te zien als een lineaire weg, je formuleert een doel en stippelt een route uit, recht op je doel af. Zo werkt het echter niet. Burn-out dwingt je om stil te staan, en het nodigt je uit om te voelen. Het is eerder een circulaire weg, waarbij je steeds goed voelt en een stap zet. Van te voren weet je niet precies waar je uitkomt. Ik noem dit de vrouwelijke weg.

In de vrouwelijke weg draai je ogenschijnlijk eerst rondjes. Je bent tijdens het herstel bezig om jezelf opnieuw uit te vinden, zo zie ik dat. Wat heb je nodig om eerst te herstellen? Welke waarden zijn in deze fase van je leven belangrijk voor je? Wat zijn jouw kwaliteiten en wat heb je daarmee te bieden? Neem hier de tijd voor.

De weg heeft bochten, waardoor je niet kunt zien wat er komen gaat. Dat ligt dan achter een bocht. Pas als je een stap zet in het onbekende, kom je verder. Dan kom je er gaandeweg achter wat er voor je in het verschiet ligt. De weg ontvouwt zich terwijl je die gaat. Dat kan heel spannend zijn. Er komen onverwachte kansen en mensen op je pad. De weg is heel bijzonder, soms wonderbaarlijk.

De regie over je leven nemen


Als je zo op weg gaat, steeds een stap zet die op dat moment aan de orde is en goed voelt, dan ontdek je gaandeweg je kracht. Je versterkt je zelfvertrouwen, want je merkt ‘dit kan ik’. Dat geeft een gevoel van persoonlijke macht. Niet macht over een ander, maar regie over je eigen leven.

Regie over je werk


De oriëntatie op ander werk kan een tijdje duren. Mijn advies is, maak het niet te groot. Dat je je een doel stelt waarvan je niet weet hoe je er ooit moet komen. Dat is overweldigend en roept angst op. Houd het daarom klein. Waar sta je nu, en wat kan een volgende stap zijn? Ga zo stapje voor stapje voorwaarts tijdens je burn-out herstel.

Probeer dingen uit


Het proces kan zich in meerdere fasen voltrekken. Je ervaart pas of bepaald werk bij je past door het in de praktijk uit te proberen. Dat kan ook als hobby, of als vrijwilliger. Daar is niets mis mee, integendeel, je komt steeds dichter bij wat het beste bij je past.

Ook het doorbreken van je oude energie-vretende patronen is soms een enorme worsteling, een weg van vallen en opstaan. Dat wil niet zeggen dat je leven stilstaat of dat je niet verder komt. Je ontdekt steeds een nieuw aspect van jezelf en komt dichter bij wat jou ten diepste drijft. Je komt dichter bij de dingen waar je energie van krijgt.

De mannelijke weg


Soms kan het ook nodig zijn om een plan te maken bij je burn-out herstel, namelijk als er een doel is dat je wilt halen. Om uiteindelijk te komen waar je wezen wilt zijn, kan het nodig zijn om jezelf een doel te stellen. Vervolgens kun je bekijken hoe je dat kunt bereiken, welke stappen dan nodig zijn. Ik noem dat de mannelijke weg. Die loopt langs de lijn van ‘moeten, en dan gáán’.

Die weg kennen we wel, daar zijn we misschien juist wel burn-out van geraakt: altijd maar doorgaan, en niet voelen. In je hoofd zitten en doen wat er wordt verwacht, en wat nodig is. De kunst van op jouw bestemming aankomen, is naast deze mannelijke weg ook de vrouwelijke weg inzetten. Zodat er balans is tussen denken en voelen, tussen hoofd en hart, tussen in actie komen en rust nemen… balans is hier het toverwoord.

Je nieuwe toekomst, de bestemming van je ziel


De weg naar de toekomst die op jou wacht, verloopt via stap voor stap ontdekken, je oude patronen loslaten en goed voelen. Je kunt af en toe een glimp opvangen van deze toekomst en dan zet je weer een stap om het nieuwe ook echt mogelijk te maken. Zo kom je verder, op een organische wijze. De vrouwelijke weg is een natuurlijke weg, waarbij we onze eigen natuur, ons gevoel en onze intuïtie mogen volgen en vertrouwen.

Het mooie van een pas op de plaats maken, is dat je even kunt uitrusten. Het kan zelfs nodig zijn af en toe een stap terug te doen, het voordeel daarvan is dat je overzicht krijgt. Op de situatie, of op je leven. Met elke stap die je zet, kom je dichter bij het werk dat echt bij je past, bij het wezenlijke. Daar waar je wezen wilt, jouw bestemming.

Drie tips om een nieuwe richting te vinden

  1. Neem de tijd voor dit belangrijke proces. Maak af en toe een pas op de plaats en kijk naar je acties, je emoties en je gedachten. Onderzoek je echte verlangens en neem ze serieus. Laat los wat je niet meer wilt en niet bij je past.
  2. Zet een stap vooruit als het goed voelt. Voelt het niet goed? Het lichaam heeft altijd gelijk en weet heel goed wat er aan de hand is en wat je nodig hebt. Dus luister naar de signalen van je lichaam.
  3. Leer te vertrouwen op jezelf en op de weg. Op je gevoel en op je vermogen om met een situatie om te gaan. Vind je het eng en durf je niet? Sta dan even stil en kijk welke kleine stap je met een gerust hart wél kunt zetten.


Als je zo op weg gaat, eerst voelen en dan doen en daarnaast jezelf af en toe een doel stellen en actie ondernemen om het te halen, dan kom je waar je wezen wilt: bij werk dat veel beter past bij jouw kwaliteiten en diepere verlangens. Werk waarmee jij jouw missie in de wereld kunt zetten. Ik wens je veel succes bij je burn-out herstel!

© Lusanne Hogeweg


Lees mijn boek Van voldoen naar voldoening

Het boek Van voldoen naar voldoening helpt je om stap voor stap je missie te vinden en voldoening uit je werk te halen. Niet als een doel waar je recht op af kan gaan, maar als een proces van je hartsverlangen ontdekken: de vrouwelijke weg. Ik laat deze weg zien aan de hand van eigen ervaringen en inzichten en leer je hoe je deze weg kunt gaan.

Je kunt gratis de eerste hoofdstukken lezen op deze pagina. Daarin vind je:

  • Inhoudsopgave
  • Inleiding: Het belang van een missie
  • Voldoen
    • Rol ouders 
    • Invloed maatschappij 
    • Spirituele context 
  • Volhouden
    • Geld verdienen  
    • Aanpassen en gewenning 

Afbeelding boem en e-pub LRpng



Meer artikelen van mij lees je op mijn blog en op Nieuwetijdskind.