Burn-out op het werk voorkomen: 5 praktische tips

Voel je je vaak gestrest, overweldigd en uitgeput op het werk? Dan loop je het risico op een burn-out. Maar maak je geen zorgen, het is mogelijk om dit te voorkomen! In dit artikel delen we 5 praktische tips om een burn-out te voorkomen op het werk. Deze tips zijn ook, of juist, geschikt voor hoogsensitieve personen. Of je nu een drukke baan hebt, een veeleisende manager of simpelweg te veel op je bordje krijgt, deze tips zullen je helpen om je stressniveau te verminderen en je welzijn te verbeteren.

 

Wat is burn-out

 

Burn-out is een ernstige vorm van werkgerelateerde stress die veel voorkomt in de moderne samenleving. Het is een toestand van fysieke en mentale uitputting die wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan hoge niveaus van stress op het werk. Burn-out kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid, onverschilligheid, en het gevoel te falen in het werk.

Het kan ook leiden tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen en spijsverteringsproblemen. Het is belangrijk om burn-out serieus te nemen en actie te ondernemen om het te voorkomen.

Symptomen van burn-out


Burn-out heeft verschillende symptomen die kunnen variëren van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Extreme vermoeidheid: Je voelt je voortdurend uitgeput, zelfs na een goede nachtrust.
  • Verminderde productiviteit: Je merkt dat je moeite hebt om je te concentreren en je werk af te maken.
  • Emotionele uitputting: Je voelt je overweldigd door je werk en hebt het gevoel dat je geen energie meer hebt.
  • Cynisme en distantie: Je voelt je onverschillig ten opzichte van je werk en collega's.
  • Lichamelijke klachten: Je hebt last van hoofdpijn, spierpijn, maagklachten of andere lichamelijke klachten.

Als je meer wilt weten over de symptomen en de oorzaken van burn-out, lees dan het boek De belofte van burn-out van Lusanne Hogeweg. Zeker als je hooggevoelig bent, is dit boek een aanrader, omdat het de relatie legt tussen burn-out en HSP.  

Hier kun je gratis de eerste hoofdstukken over burn-out downloaden en lezen.


De belofte van burnout Lusanne Hogewegpng


De oorzaken van burn-out

 

Burn-out kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

Hoge werkdruk: Een overvolle agenda en te veel taken kunnen leiden tot stress en uitputting. Als dit tijdelijk is, kun je dat vaak wel opvangen, maar als de hoge werkdruk chronisch wordt kun je niet meer herstellen en raak je steeds meer uitgeput.

 

Gebrek aan controle: Als je het gevoel hebt dat je geen controle hebt over je werk en beslissingen, kan dit bijdragen aan burn-out. Dit hangt samen met het volgende punt. Het kan je ook het gevoel geven dat je doelloos bezig bent en zinloos, wat veel energie kan kosten.

 

Gebrek aan steun: Een gebrek aan steun van collega's en leidinggevenden kan ook leiden tot burn-out. Je voelt je alleen staan en niet gehoord. Het gevoel van onmacht dat dit kan geven, net als het gebrek aan controle, leidt tot een verminderd zelfvertrouwen en kan je veel energie kosten.

 

Onduidelijke verwachtingen: Als je niet weet wat er van je wordt verwacht of als de doelen onrealistisch zijn, kan dit stress veroorzaken. Want als HSP wil je het graag goed doen, en als je niet weet wanneer het ‘goed’ is ga je misschien steeds meer je best doen zonder ooit voldoening te ervaren. Dit kan je volledig uitputten.

 

Slechte werk-privébalans: Als je constant overwerkt bent en geen tijd hebt voor ontspanning en vrije tijd, kan dit bijdragen aan burn-out. Het is heel belangrijk om inspanning af te wisselen met ontspanning. De boog kan niet altijd gespannen zijn, op een gegeven moment knapt er iets!


Doelloos werken leidt tot burn-outjpeg

 

Het belang van stressmanagement op het werk om burn-out te voorkomen

 

Stressmanagement is essentieel om burn-out te voorkomen. Het stelt je in staat om effectief om te gaan met stress en je welzijn te behouden. Door stressmanagementtechnieken toe te passen, kun je je stressniveau verlagen en je veerkracht vergroten. 


Hier zijn 5 praktische tips om burn-out op het werk te voorkomen. Door deze tips toe te passen, bouw je veerkracht op en bescherm je jezelf tegen een burn-out op het werk. 

 

Tip 1: Leer je grenzen kennen en bewaken

 

Een van de belangrijkste manieren om burn-out te voorkomen, is door je grenzen te kennen en te bewaken. Leer nee te zeggen als je te veel taken hebt en stel realistische doelen voor jezelf. Het is belangrijk om te erkennen dat je niet alles kunt doen en dat het oké is om hulp te vragen. 

Stel prioriteiten en focus op de taken die echt belangrijk zijn. Door je grenzen te bewaken, kun je voorkomen dat je overweldigd raakt en jezelf uitput.

Zelf vond ik het best moeilijk om aan te geven dat ik iets niet meer wilde doen en daardoor bleef ik maar over mijn grenzen gaan. Gelukkig heb ik die les wel geleerd nadat ik was uitgevallen en toen ik herstelde van burn-out en weer aan het werk ging, lukte het me beter om te zeggen dat ik iets niet kon. Dus wil je burn-out voorkomen, leer 'nee' zeggen!

 

Tip 2: Neem regelmatig pauzes en ontspanning

 

Neem de tijd om te ontspannen en neem regelmatig pauzes tijdens je werkdag. Sta op, stretch je benen en neem een paar minuten de tijd om te ontspannen. Dit helpt je om je energie op peil te houden en stress te verminderen. Mij hielp het om buiten te gaan wandelen in de lunchpauze in plaats van binnen te blijven zitten. Die combinatie van even naar buiten en lichaamsbeweging deed mij echt goed.


Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende ontspanning te nemen buiten je werktijden. Plan tijd in voor activiteiten die je leuk vindt en die je helpen ontspannen, zoals sporten, lezen of tijd doorbrengen met vrienden en familie. Door regelmatig ontspanning in te bouwen, kun je je batterijen opladen en beter bestand zijn tegen stress.


wandelen helpt bij burn-outpng

 

Tip 3: Communiceer openlijk met je collega's en leidinggevende

 

Communiceer openlijk met je manager en collega's over je werkdruk. Bespreek mogelijke oplossingen of aanpassingen. Creëer een positieve werkomgeving. Onderhoud goede relaties met je collega's en zoek steun indien nodig. Het kan lastig zijn, is mijn ervaring, maar het kan je ook veel opleveren aan begrip en steun.

Communicatie is essentieel om burn-out te voorkomen. Praat openlijk met je collega's en leidinggevende over je werkdruk en eventuele uitdagingen die je ervaart. Bespreek mogelijke oplossingen of aanpassingen die kunnen worden gemaakt om je werklast te verminderen. Het is belangrijk om je grenzen aan te geven en duidelijk te maken wat je wel en niet kunt doen. Als je aangeeft wat je wel kunt, helpt dat enorm omdat het een positieve insteek is. Door open te communiceren, kun je samenwerken aan een gezonde werkomgeving en stress verminderen.

Tip 4: Zorg voor een goede werk-privébalans


Een goede werk-privébalans is essentieel om burn-out te voorkomen. Plan tijd in voor jezelf en je persoonlijke leven. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt voor ontspanning, hobby's en tijd doorbrengen met dierbaren. Zorg ook voor voldoende lichaamsbeweging en goede voeding. Een gezonde levensstijl helpt je om stress beter te weerstaan. Ik ging ook buiten werktijd steeds vaker wandelen, zoals over het strand, en dat deed me echt goed.

Laat je werk niet je hele leven beheersen. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en jezelf op de eerste plaats te zetten. Door een goede werk-privébalans te behouden, kun je voorkomen dat je uitgeput raakt en beter omgaan met stress.

Tip 5: Zoek professionele hulp indien nodig

 

Als je merkt dat je ondanks je inspanningen om burn-out te voorkomen toch symptomen blijft ervaren, kan het raadzaam zijn om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog of therapeut kan je helpen omgaan met stress en je helpen bij het ontwikkelen van effectieve manieren om met situaties op het werk om te gaan. Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om te herstellen en te genezen. Aarzel niet om hulp te zoeken als je het nodig hebt.

Conclusie

 

Burn-out is een ernstige aandoening die veel voorkomt op de werkvloer. Het is belangrijk om actie te ondernemen om burn-out te voorkomen en je welzijn te beschermen. Door je grenzen te kennen en te bewaken, regelmatig pauzes te nemen, openlijk te communiceren, een goede werk-privébalans te behouden en indien nodig professionele hulp te zoeken, kun je burn-out op het werk voorkomen.


Een HSP coach kan je helpen 


Ben je HSP en wil je een coach die zelf ook hooggevoelig is om je te helpen deze tips in praktijk te brengen, kijk dan bij het overzicht van onze HSP coaches. Het is hun specialiteit om je te leren je grenzen aan te geven en te ontdekken hoe jij jouw werk-privébalans kunt bewaken of herstellen.

Ben je al burn-out en zoek je een coach die jou kan helpen met je terugkeer naar werk? We bieden 1e en 2e spoor re-integratie begeleiding. Heb je een ziektewet of WIA uitkering van het UWV? Dan kun je in aanmerking komen voor een UWV re-integratie traject, zoals een Werkfit traject.


Gratis kennis maken met een HSP coach in jouw regio


Je kunt gratis kennismaken met een coach om te kijken of het klikt. Daarna beslis je of je een traject wilt doen bij die coach.

Ter afsluiting een laatste tip: Neem de tijd om voor jezelf te zorgen zodat je kunt genieten van een stressvrij werkend leven!© Lusanne Hogeweg


Lusanne Hogeweg is eigenaar van re-integratiebureau Via Lusanne. Wij begeleiden hooggevoelige mensen na een burn-out terug naar het werk. Of je nog in dienst bent bij je werkgever of een uitkering hebt van het UWV, je kunt bij ons terecht voor coaching.

Onze trajecten zijn maatwerk. Naast de gesprekken bieden we intuïtieve en creatieve werkvormen, die je helpen meer bij je gevoel te komen. Dit heb je nodig om te ontdekken wat je wilt, om je grenzen te leren voelen en aangeven en nieuwe uitval te voorkomen. Ook helpen we je om passend werk te zoeken.

Lusanne is auteur van vele blogs en twee boeken over HSP en werk, burn-out en re-integratie. Zij schrijft vanuit eigen ervaring en haar spirituele visie.