Ben jij hoogsensitief? Ontdek met deze twee oefeningen je kwaliteiten


Je hebt als hoogsensitief persoon veel te bieden en toch kun je soms kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Dat is niet nodig en deze onzekerheid kan zelfs tegen je werken. Daarom is het zo belangrijk om je kwaliteiten te kennen. In dit artikel geef ik je twee oefeningen die je helpen om jouw kwaliteiten te ontdekken.


Kwaliteiten van hoogsensitieve personen


Hoogsensitieve personen hebben vaak overeenkomstige kwaliteiten: ze zijn empathisch, betrokken, enthousiast en creatief. Ze zijn loyaal, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en willen het graag goed doen. Kwaliteiten uiten zich per persoon op een verschillende manier.

Hoe jij er vorm aan geeft, hangt mede af van je persoonlijkheid en levensomstandigheden en van je opleiding, kennis en werkervaring. Op welke manier jouw kwaliteiten tot uitdrukking komen, is mede afhankelijk van de setting waarin je deze inzet. We ontwikkelen onze talenten door te doen en krijgen zo gaandeweg een eigen ‘kleur’.

Kernkwaliteiten


Sommige van onze eigenschappen zijn echt een kernkwaliteit, dat wil zeggen een kwaliteit die verbonden is met onze kern. We zijn dat. We zetten die kwaliteit van nature in, daar hoeven we geen moeite voor te doen. Het is echt een talent. Een nadeel is dat we zelf niet altijd goed zien dat we daar goed in zijn. Voor ons is het vanzelfsprekend, niks bijzonders.

Een ander nadeel van onze kernkwaliteiten is dat we er in kunnen doorschieten. Het is tenslotte ons (vaak onbewuste) voorkeursgedrag. Dan voelen we een ander beter aan dan onszelf, of nemen we teveel verantwoordelijkheid op ons. Dan wordt de kwaliteit een valkuil en kun je er last van hebben.

Als we een andere, tegenovergestelde, kwaliteit inzetten kunnen we balans aanbrengen. Als we vaker naar onszelf luisteren in plaats van naar een ander, als we leren onze grenzen aan te geven of eerder een pas op de plaats te maken, kunnen we voorkomen dat we doorslaan en veel energie verliezen.

Zelfbeeld en feedback van anderen


Hoe weet je wat je kwaliteiten zijn, en vooral, hoe ontdek je jouw kernkwaliteiten en specifieke talent? Het kan nuttig zijn de mensen om ons heen te vragen wat zij als onze (kern) kwaliteiten zien. Bij een ander zie je dat meestal beter dan bij jezelf. Nu is ieders beeld wel enigszins gekleurd door de rol die we ten opzichte van elkaar hebben, vandaar dat je van verschillende mensen misschien verschillende reacties kunt krijgen.

Toch is er vaak een rode draad te ontdekken. Je zult zien dat sommige eigenschappen steeds terug komen en dat een aantal kwaliteiten door iedereen wordt genoemd. Dan heb je echt de kern te pakken van wat jou typeert. Ik geef je twee oefeningen die je helpen om je kwaliteiten in beeld te krijgen.

Oefening 1: Kwaliteiten en successen

Beschrijf een paar dingen die je hebt gedaan (kan in je werk zijn of in je persoonlijke leven) die een succes waren, waar je zelf heel tevreden over was en/of waar je complimenten voor kreeg.

  • Wat was je taak, welke acties heb je ondernomen en wat was het resultaat?
  • Wat maakte dat het goed verliep?
  • Welke kwaliteiten blijken eruit?Oefening 2: Vraag om feedback

Vraag aan minimaal vijf mensen die je kent en vertrouwt, zoals vrienden, familieleden en (oud) collega’s, wat hun beeld van jou is. Stel deze vragen:

  • Wat vindt je mijn drie grootste talenten?
  • Wat kan ik beter dan een ander?
  • Welk werk zie je mij doen?

Vraag mensen die jou kennen in verschillende settingen, werk en privé, zodat je een breder beeld krijgt. Het liefst via de mail, zodat ze het opschrijven. Dit werkt heel krachtig.


Waarde van je kwaliteiten in de praktijk


Als het goed is, heb je nu een lijstje met jouw kwaliteiten als hoogsensitief persoon. Wat kun je met deze informatie? Je kunt er zelfvertrouwen aan ontlenen en beter inschatten of bepaald werk bij je past, als je de functie-eisen vergelijkt met jouw kwaliteiten. Ook kun je in een sollicitatiebrief of -gesprek deze kwaliteiten helder en concreet benoemen.

Je hebt nu een completer zelfbeeld en een realistisch idee van wat je bent en kunt. Heb je meer oefeningen en hulp nodig om beter zicht te krijgen op jouw kwaliteiten? Zoek een loopbaancoach die zelf HSP is en jou kan helpen. Want een realistisch zelfbeeld is belangrijk. Het kan je helpen om werk te vinden dat bij je past en om in dat werk zelfverzekerd op te treden. Dan kun je echt werken met je kwaliteiten! © Lusanne Hogeweg


Wil je meer zicht op jouw kernkwaliteiten?

In de online cursus Leef je ziele-missie gaan we uitgebreid in op jouw drijfveren, motivatie, vaardigheden en kernkwaliteiten. Je krijgt welk werk het beste bij je past en weet welke richting je opgaat.

Meer artikelen van mij lees je op mijn blog en op Nieuwetijdskind.