Ben je hoogsensitief? Vind een baan die bij je past!

Veel mensen weten niet dat ze hoogsensitief zijn. En dat ze over kwaliteiten beschikken met een meerwaarde voor werkgevers. Zo kenmerken hoogsensitieve personen zich door hun streven naar harmonie en voelen ze aan wat er nodig is. Daarin schuilt hun kracht om te verbinden en te vernieuwen. Ben jij misschien hooggevoelig? Deze zelfkennis kan je helpen om een passende nieuwe baan te vinden.


Uit onderzoek van psychologe Elaine Aron is gebleken dat 20% van de mensen hoogsensitief of hooggevoelig is. Vaak weten mensen niet dat ze hoogsensitief zijn en daardoor beseffen ze ook niet dat bepaald werk of arbeidsomstandigheden beter bij hen passen dan andere.

Dit kan leiden tot onzekerheid en tot conflicten, ziekte of ontslag. Dat is jammer én onnodig. Want met de juiste zelfkennis kan werken weer leuk worden en kun je met jouw kwaliteiten veel bijdragen in een organisatie.

Je kwaliteiten kennen als hoogsensitief persoon


Als hoogsensitief persoon heb je een groot inlevingsvermogen, je bent loyaal en voelt je verantwoordelijk, je bent een doorzetter en hebt een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Hoogsensitieve personen hebben dus prima eigenschappen, maar dat hebben ze meestal zelf niet in de gaten. Daardoor kunnen ze hun mogelijkheden niet tot volle wasdom brengen.

Hoogsensitiviteit is geen aandoening of stoornis. Hoogsensitieve personen hebben een gevoelig zenuwstelsel waardoor ze dingen sneller opmerken, maar ook intense prikkels sneller als pijnlijk of lastig ervaren. Zo kan werken in een drukke of lawaaiige omgeving voor hen een grote uitdaging zijn.

Extra opmerkingsgave


Hoogsensitieve personen beschikken ook over een ontvankelijkheid voor signalen die je niet opmerkt met je gewone zintuigen. Zoals een negatieve sfeer of emoties van anderen, dingen die niet worden gezegd en onderhuidse spanningen.

Ze nemen derhalve dingen waar die anderen vaak niet opmerken. Ze hebben de neiging om dan aan zichzelf te twijfelen. Wat nodig is, is dat ze leren te vertrouwen op hun gevoel en intuïtie. Vaak constateren ze achteraf dat ze een bepaalde situatie goed hadden aangevoeld.

Je valkuilen in de gaten hebben


In elke kwaliteit kun je te ver doorslaan, dit gebeurt meestal onbewust. Zolang je niet weet dat je de neiging hebt om je verantwoordelijk te voelen voor de sfeer op de werkvloer, kun je ongemerkt veel energie verliezen als er conflicten zijn. Je kunt denken dat het aan jou ligt en besluiten niets te zeggen.

Als je leert om je alleen verantwoordelijk te voelen voor jezelf, kun je vanuit kracht dingen bespreekbaar maken en bijdragen aan een open sfeer waarin problemen worden opgelost. Zelfvertrouwen is van groot belang om met jouw kwaliteiten optimaal te kunnen bijdragen.

Van onzekerheid naar zelfvertrouwen


Zolang je denkt dat je zwak bent, leidt je onzekerheid ertoe dat je je niet van je sterkste kant laat zien. Zo hebben hoogsensitieve personen meer tijd nodig om indrukken en impulsen die via de zintuigen binnenkomen diepgaand te kunnen verwerken. Hoe ga je daarmee om? Het kan jou helpen om te vragen om bedenktijd voordat je reageert op een voorstel.

Als je daarnaast beseft dat bedachtzaamheid een kwaliteit is, en geen zwakte, kun je een stabiliserend effect hebben in een organisatie. Omdat je je niet laat opjagen, kun je mede zorgdragen voor weloverwogen beslissingen.

Samenvattend


Het is dus van belang om te weten of je hooggevoelig bent. Beseffen wat jouw specifieke kwaliteiten zijn, geeft zelfvertrouwen bij het solliciteren en helpt om een passende baan te vinden. Eenmaal op je plek, kun je vervolgens veel bijdragen aan de bedrijfscultuur. Het is ook nodig om je valkuilen te kennen en je grenzen te leren bewaken.

In deze tijd, met de hoge werkdruk en veelheid aan informatie, kun je makkelijk overspoeld raken. Om overspannenheid of burn-out te voorkomen is het nodig om te leren voelen wat je echt aankunt of wilt. En te leren je grenzen aan te geven en op tijd gas terug te nemen. Dan kun je zelf in balans blijven en van grote waarde zijn voor een werkgever.

Hoe weet je of je hoogsensitief bent? Kijk hier voor een vragenlijst. Hoe meer vragen je met JA beantwoordt, hoe hoger de score op hoogsensitiviteit.

© Lusanne Hogeweg